Reklama

Reklama

Vypsaná fiXa

Vypsaná fiXa

Biografia

Vypsaná fiXa je česká punk-rocková kapela, ktorá vznikla v roku 1994 v meste Pardubice. Ich tvorbu ovplyvňujú prvky úplne odlišných žánrov, ktoré vytvárajú dokopy nezameniteľný zvuk tejto skvelej kapely. Od svojho vzniku hrá v prakticky nezmenenej zostave a to Márdi, Mejla, Mejn a Pítrs. Márdi je frontmanom kapely, hrá na gitaru, spieva a píše texty. Mejla hrá na gitaru, Mejn na basgitaru a Pítrs je bubeník.

Poznávacím znamením kapely sú najmä kvalitné texty, ktoré pôsobia miestami až ako surreálne básne. Ich autorom je vo väčšine prípadov frontman Márdi.

Prvou demonahrávkou kapely bola "No burp!", ktorá obsahuje dnes legendárny hit kapely "Krabice". Nasledovali "Z Nietzscheho nic", "Smutné a veselé vraždy" a "Lunapark". Poslednou demonahrávkou fiXy je "Čtyři slunce", soundtrack k rovnomennému filmu.

Čo sa týka štúdiových albumov, prvým bol "Brutální všechno" s hitmi ako "Nina" a "San Piego". Nasledoval "Bestiálně šťastní" s najvýraznejšími piesňami ako "Kostel, biohazard, McDonald" alebo "Ledňáčci". Ďalším bol album "Krása nesmírná" so singlom "Komik lobotomik", následne "Fenomén" s hitmi ako "Dezolát" alebo "Antidepresivní rybička". Posledné dva albumy im priniesli najväčší komerčný úspech a slávu. Najprv to bol megaúspešný "Klenot" s rovnomenným hitom alebo s, dnes už veľmi populárnymi, piesňami ako napr. "Holka s lebkou" alebo "Panenka Chou Chou" a potom album "Detaily" so známym songom "Bubetka".

Vypsaná fiXa má dobré vzťahy s viacerými kapelami zo Slovenska a často spolu chodia na spoločné turné. Menovite sa jedná o Horkýže slíže alebo Chiki liki tu-a.

8HitBoy

Skladateľ

Filmy
2012

Štyri slnká

Dokumentárne
2019

Vypsaná Fixa - Ztracený film

Hudobné videoklipy
2022

Vypsaná fiXa: Buvol

Herec

Filmy
2014

Na druhý pohled (TV film)

Dokumentárne
2019

Vypsaná Fixa - Ztracený film

2018

Dáreček Live! (koncert)

 

Vypsaná fixa v Lucerna Music Baru (koncert)

2017

Žebřík 2016 (koncert)

2015

Žebřík 2014 Bacardi Music Awards (koncert)

2013

Vypsaná fiXa: G2 Acoustic Stage (koncert)

2010

For Semafor

2006

Před náma jedeme my (koncert)

Hosť

Reklama

Reklama