Reklama

Reklama

Květa Horská

Květa Horská

nar. 28.04.1910
Praha, Rakúsko-Uhorsko

zom. nevedno kde a kedy

Biografia

Herečka a manekýnka Květa Horská se narodila jako Josefa Květa Horská v Praze na Malé Straně. Narodila se do rodiny sladovnického mistra Jana Horského (1885–19??) a jeho ženy Anny roz. Procházkové.

Na počátku 30. let byla zaměstnána ve známém modním salonu Hany Podolské jako manekýnka, ale zárověň si občas zahrála i menší roličky v divadle. Například v roce 1931 v Malé operetě na Vinohradech hrála Maryšku v divadelní hře „Alvinští husaři“. Na konci roku 1935 si zahrála dokonce v Národním divadle v Praze epizodku ve hře „Hoře z rozumu“

Od roku 1931 započala i její filmová kariera, kdy do roku 1937 natočila 13 filmů. Byli to však většinou epizodky, ale občas i o něco větší role. Prvním filmem, kde si zahrála, byla komedie s Vl. Burianem, On a jeho sestra (1931), kde jí připadla role omdlelé tanečnice. V roce 1932 si zahrála s kolegyněmi ze salonu u Podolské, jednu z manekýnek ve filmu Děvčátko, neříkej ne!. Rok 1934 k ní byl štědrý, natočila 5 filmů, kdy stojí za připomenutí její komorná ve filmu Nezlobte dědečka s Vlastou Burianem.

V roce 1936 si zahrála svojí největší roli ve filmu, byla to jedna ze tří kamarádek titulní hrdinky filmu (Jiřina Steimarová) Irčin románek. V roce 1937 si v našem filmu zahrála bohužel naposled, tou úplně poslední rolí byla hubatá dcera místostarosty Brdičky (J. Marvan) Otylka ve filmu Lízin let do nebe.

Z osobního života Květy Horské je známo, že se v roce 1936 provdala za Karla Müllera (1911–19??), se kterým měla syna Jana a dceru Olgu. Místo a datum úmrtí zůstává dnes bohužel zatím neznámé.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama