Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oficiální dokument z 6. říšského sjezdu NSDAP v Norimberku 4.-10. září 1934. Po II. světové válce v mnoha zemích trezorový film. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (215)

wipeout

všetky recenzie používateľa

Keby sa dalo dať naraz filmu 5 hviezdiciek aj odpad tak tu by to bolo určite nápomocné lebo stále sa prú v človeku dva pohľady a to po prvé na propagandu a desivý dôkaz možného zneužitia médii prispôsobovania si reality, kde v tomto ohľade sa o najelepšie z tohto súdka. No ale naskytá sa nám aj druhá stránka mince a to vedomie čo tento "fiktívny" dokument spolu s iným prostriedkami manipulácie spôsobil a, že jeho pozeranie vyvoláva nevolnosť pri pohľade na fanatizmus a neschopnosť či jej obmedzenie rozoznania dobrého od zlého. Proste jediným merítkom sa stáva otázka prístupu... ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Není pochyb o tom, že Triumf vůle patří mezi nejvýznamnější propagandistická díla v dějinách filmu. Nejen Pepa Goebbelsů se mistrovsky činil v této oblasti. Idylické záběry na architektonické dominanty v Norimberku za doprovodu Wagnerovy hudby, jásající davy u Adolfova řečnění, noční demonstrace osvětlené pochodněmi apod. Vše pečlivě zrežírováno, nicméně pozornost na sebe strhávají především úryvky projevů různých významných nazi pohlavárů. V některých záběrech až mrazí při pomyšlení, kam tato ideologie směřovala o 4 roky později. Negativní dopad na diváka i nespornou kvalitu dokumentu zastiňuje příliš dlouhá stopáž. ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

4 roky před začátkem 2. sv. války se Leni Riefenstahl, která se významně přátelila s Adolfem Hitlerem rozhodla natočit dvohodinovou nacistickou propaganda, oslavující nejen Adolfa Hitlera ale celý německý národ. Ačkoliv, šly všechny ty myšlenky mimo mě nemohu filmu upřít určitou velkolepost a monumentálnost, která je patrná hlavně při davových scénách, které jsou prostě neuvěřitelné. Jinak je to spíše odstrašující záležitost, jejiž děsivost se prokáže převážně v závěrečné Hitlerově řeči. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Triumf vôle od dokumentaristky Leni Riefenstahl má dve tváre. Prvá je absolútne neakceptovateľná a tou je stranícka propaganda najhrubšieho zrna. Principiálne nemôžem súhlasiť s podobnou propagáciou, v takom prípade film hodnotím ako odpad ! Sledujeme priebeh 6. zjazdu hitlerovských Národných socialistov, vzletné slová a plamenné prejavy oslavujúce nemeckú hrdosť, výnimočnosť a čistotu rasy. Druhá tvár je samotná filmárčina, je na takej vysokej úrovni, že vyráža dych. Riefenstahl mala veľký rozpočet a viacero filmových štábov a na výsledku je to vidieť. Kolega Matty to nadmieru vystihol: tento dokument je geniálna zvrhlosť. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

7.777 hodnotenie na tejto databáze chcelo unikátny film. Ním triumf vôle určite je. Asi najlepšia sonda do hláv ľudí pobláznených svojim vodcom (niežeby sme takých na Slovensku v dnešnej dobe nemali). Vysoké hodnotenie neznamená obhajobu nacizmu ani obdiv k vodcovi (s neuveriteľným darom reči, človek má až zimomriavky) ale výbornú hodnotu dokumentu, ktorý sa asi najlepšie prejaví pri návšteve vodcu na zhromaždení Hitlerjugend. Snáď sa nič podobné už v dejinách opakovať nebude ale v tomto ohľade som skôr skeptický. A nemusí to byť iba nacizmus či komunizmus čo nastolí režim horší ako spomínané dva. Skvelá kamera a strih, predsa len ide o dokument a tak za 4*. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (23)

  • Režisérka filmu Leni Riefenstahlová natočila film pomocí 30 kamer. (ČSFD)
  • 6. sjezd NSDAP, který tento film mapuje, se odehrál v Norimberku, středověkém bavorském sídle. Ironií dějin je, že právě tam se po válce sešli vítězní Spojenci, aby soudili válečné zločiny nacistů. (Cimr)
  • Leni Riefenstahl najala pro tento film 70 kameramanů. Víc jich tenkrát v Německu nebylo takže filmový průmysl se tam téměř zastavil. (Zetwenka)

Reklama

Reklama