Reklama

Reklama

Stratení na Sibíri

  • Česko Ztracený na Sibiři (viac)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (62)

laik_60 

všetky recenzie používateľa

akási novodobá filmová podoba solzenicynových suostroví. Pravdu povediac keby rusi nehrali rusov, a anglican keby nehral archeologa, nebolo by to také presvedčivé. Veľmi silný film zamerany ani nie tak na samotný príbeh a le na prostredie v ktorom sa to všetko odohrávalo. Puosobivý obraz z prístavu kde väznov vynáašal žeriav do lode v akomsi koši ako zdochnuté ryby, a v pozadi bol nadzivotnej velkosti ma bilborde marsalisimus so zdvihnutým prstom. Milovníkom nedávnej historie Sovietskeho zväzu a vyznávačom socialistického režimu vrelo odporúčam . ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Či už fašistické koncentráky alebo komunistické gulagy, totalitná moc sa vždy potrebovala takto chrániť. Po sovietskej perestrojke a revolučných rokov v strednej Európe i Rusi pociťovali potrebu sa umelecky vysporiadať zo svojou minulosťou. Vznikol zaujímavý príbeh, kde sledujeme osudy troch postáv - britského archeológa Andreja obvineného zo špionáže, lekárky Anny a dievčaťa Lilky. Sugestívne a pochmúrne poňatie filmu s dávkou nenávisti a zobrazení neľudských podmienok v gulagoch, kde neustále dýcha za chrbtom smrť, ostro kontrastuje s ľudskosťou, nádejou a láskou. Film sa vyznačuje charakteristickými dialógmi a ruským naturelom na aký sme zvyknutý zo starších filmov ( predpokladám, že si to tvorcovia ani neuvedomili - súčasné ruské filmy sú už viac zamerikanizované ) a hoci mi to sprvu vadilo, napokon som to ocenil. ()

Reklama

Kosmik 1 

všetky recenzie používateľa

Tak realistické, přirozené, kruté a taky originální. Film Vám ukáže příšerné a strašlivé záběry z prostředí sibiřského lágru. Hlavní hrdina bojuje s dozorci, nemocemi, ale taky s největší chátrou světa, se zloději, vrahy a práskači. I v tomto hnusném prostředí nám film ukáže, jak silná může být vůle žít a jak je těžké přežít v takových hrozných podmínkách. Neočekával jsem moc a bylo to možná lepší než kdybych očekávat hodně, páč se dostavilo milé překvapení. Na tenhle film se jen tak nezapomene. ()

ghatos 

všetky recenzie používateľa

Téma gulagu samo o sobě zaručuje vysokou kvalitu. Filmařsky to však tak dobré není. Špatný střih, až směšně zahrané některé scény a nevyrovnané herecké výkony srážejí snímek do průměru. Postupem času se protínají dvě paralelní dějové linie. Příliš do sebe nezapadají. Občas dochází k celkové chaosu a neučesanosti scénáře. Škoda, mohlo to být lepší. ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

Několik milionů lidí prošlo gulagem a přes milion a možná i víc jich tam zahynulo. Strašný smutek, zoufalství, hrůza, beznaděj, ztráta lidskosti a mohla bych pokračovat, ale ani to zdaleka nevystihuje to, co se tam skutečně muselo odehrávat. Jeden z mnoha velmi bolestných příběhů té téměř už dávné historie zde oživla v dramatu o anglickém archeologovi, který se do jednoho takového gulagu omylem dostal. Velmi silné, drsné a emotivní drama, na které se hned tak nezapomíná, ono to totiž ani nejde. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (2)

  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)
  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)

Reklama

Reklama