Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námorný kapitán James McKay prichádza na Západ so svojou snúbenicou Patriciou, dcérou najmocnejšieho muža v kraji Henryho Terrilla, ktorý je majiteľom obrovského ranča. Terrillovi muži musia často bojovať s kovbojmi jeho najväčšieho konkurenta o vodu, ktorú obaja rančeri potrebujú pre svoj dobytok. Nenávisť medzi oboma konkurentmi vrcholí a schyľuje sa k vojne. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (319)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Tento western má jednu ohromnou přednost a tou je charismatický Gregory Peck, hlavní postava je nesmírně sympatická od první chvíle, jde si totiž vlastní cestou, nenechá se manipulovat, dělá vlastní rozhodnutí s rozvahou a s čistým svědomím.. Jean Simmonsová je krásně uhrančivá a potěšili mě i pánové Charlton Heston, Burl Ives a Charles Bickford, umí očima parádně metat blesky.. Vypadá to, že William Wyler už mě má dávno v hrsti, jeho styl vyprávění mi sedí a líbí se mi.. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Naprosto geniální a nádherný western. Od začátku až do konce je to jedna velká nádhera, která ve svém žánru moc konkurencí nemá. William Wyler nám ukázal opět jeden ze svých skvostů a přesvědčil nás, že na co sáhl, to se povedlo. Taktéž velice potěší herecké obsazení. Charismatický Gregory Peck je v roli Jima McKaye, muže, který se vyhýbá rvačkám a střílení a přesto je statečnější něž kdo jiný zahrál naprosto znamenitě, Jean Simmonsová a Caroll Bakerová se na role krásných a silných žen opravdu hodí a Charlton Heston si svoji roli tvrdého předáka Stevea taktéž náležitě užil. Ke konci jsem mu nejvíce držel palce. Burl Ives (zasloužený Oscar) a Charles Bickford podali výtečně role dvou odvěkých rivalů, dvou drsných a statečných mužů, kteří na konci stojí proti sobě v souboji, který rozhodne o všech postavách, které se zde objevují. "Velká země" je velkolepý a neskutečně jímavý a příjemný western. Čistý průstřel mého srdce a jeden z nejkrásnějších dárků, které může westernový fanoušek dostat. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica mi pripadala ako taká mužská variácia na film Obor. Takže namiesto ženy sa musí zorientovať a prispôsobiť novému nehostinnému prostrediu chlap. A namiesto budúcich ropných magnátov tu sú ešte chovatelia dobytka a všetky problémy tu chcú postavy riešiť s koltami. Aj rozdelenie postáv je strašne podobné ako vo filme Obor. Ale v polovici sa to zlomí a všetky načrtnuté línie sa začnú uberať nečakaným smerom. Môže za to hlavne ústredná postava, ktorá sa odmieta prispôsobiť a znížiť k násilnému riešeniu konfliktov. V tej chvíli sa z klasického westernu stáva progres9vnz antiwestern. Hlavný hrdina chce všetkých ukecať morálnymi argumentami. To je sympatické a s myšlienkami ktoré razí som nemal problém sa stotožniť. Akurát, to, že sa zo všetkého vykecá pôsobí skôr ako naivná predstava scenáristu a v skutočnosti by ho behom filmu asi tak desaťkrát odbachli od chrbta. Takisto romantická línia postráda poriadnu šťavu, čo je trochu zvláštne, lebo pri tej bohatej stopáži a pomalom tempe mali dosť času vybudovať poriadnu chémiu medzi hlavným hrdinom a jeho ehm vyvolenou. Bez ohľadu na to jak sa to nakoniec zvrtne. Najviac ma v celom filme bavila postava otca jedného zo zloduchov v podaní famózneho Burla Ivesa, ktorý za svoj výkon získal Oscara. Jeho postava je vtipná a zároveň vyžaruje rešpekt a celkom mi bolo ľúto jak dopadol. Ale bol v tak blbej situácii, že nemal žiadne šťastné východisko. Ostatní herci podávajú kvalitné výkony, ale nie sú to moji extraobľúbenci. Obor mi svojím obsadením sadol viac. Ale to je môj problém, kvôli ktorému rozhodne body neznižujem. U týchto starých filmov sa divák musí naladiť na pomalé rozťahané tempo. Prvú hodinu som sa trochu nudil a na konci som mal chuť s tými postavami stráviť ďalšiu hodinu. Z CZ dabingov sa mi páčili dabingy ČST a Novy medzi ktorými som zo zvedavosti prepínal. Z dabingu MGM sa mi páčila len Sabina Laurinová. 7/10. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najvýznamnejších filmov mojej mladosti. Videl som ho v jedenástich rokoch a keď som si ho zopakoval nedávno, mal som pocit, že všetky jeho scény si výborne pamätám. Gregory Peck bol právom vyhlásený za najväčšieho chlapáka amerického filmu a do Jean Simmons som bol v tých jedenástich asi týždeň platonicky zaľúbený. Veľká zem je klasicky vystavaný western, ktorý je ale trochu viac svojou civilnejšou atmosférou a vďaka hrdinovi, z ktorého sa kovboj iba má stať (môžete sa s ním viac stotožniť), prístupnejší širším masám. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (28)

  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)
  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)

Súvisiace novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (viac)

Reklama

Reklama