Reklama

Reklama

Long men kezhan

  • Taiwan 龍門客棧 (viac)
všetky plagáty
Trailer 4

Obsahy(1)

Režisér a scenárista King Hu vypráví příběh z období dynastie Ming, kdy se skupina královských eunuchů rozhodne zlikvidovat váženého a spravedlivého úředníka You China. Ten je na základě falešného obvinění popraven a jeho rodina vyslána do dalekého vyhnanství v severní Číně, kde však na ni čeká jen další nebezpečí.Tam se také v tajemném hostinci U dračí brány scházejí další cestovatelé a vyhnanci a souboj o život, ale také za svobodu může začít. Epický a velmi autorský film byl zlomem ve vývoji žánru kung-fu filmů. Kamera se odpoutává z místa, bojové scény mají až baletní choreografii a celý film je metaforou boje proti autoritativnímu komunistickému režimu v Číně. (Filmasia 2006) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (5)

Trailer 4

Recenzie (15)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Najväčším majstrom čepele vo westernom napáchnutom filme je strihová skladba. Necháva priestor dlhým záberom aj jazdám kamery, ktoré v správny čas presekne dynamizujúcim, bleskovo rýchlym jump-cutom, umocňujúcim nadľudské schopnosti (rýchlosť) bojovníkov. Tento spôsob je podobný bojovníckym choreografiám, kde sa sú strety a seknutia mečov presne vymerané a načasované, pohyby bojovníkov majú byť nadľudsky rýchle a pre bežného človeka neovládajúceho bojové umenie očami ťažko zachytiteľné. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Chcel som vidieť klasiku. Aj to čo stojí za Tsai ming Liangovým Goodbye Dragon Inn. A v zásade som milo prekvapený. Funkčná dejová línia, silné postavy a zaujímavé dejové zvraty plus akčné scény, ktoré sú na dobu svojho vzniku viac než slušné. King Hu je rozhodne talentovaný rozprávač a hoci finále mi príde miestami príliš naťahované a potom veľmi rýchlo seknuté, prvých osemdesiat minút je výborných. Na to, že sa väčšinu času nachádzame v rovnakom priestore ťaží film a príbeh z danej situácie maximum. Trošku tam cítiť čo všetko to inšpirovalo. Minimálne Tiger a Drak je jasný. Uvidím čo so mnou spravia ďalšie King Huové filmy. Swordsmana od neho mám ale dosť rád. ()

Reklama

KlonyIlony 

všetky recenzie používateľa

"Hostinec U Dračí brány" (龙门客栈) je příkaldem kvalitního počinu, který zapadl (alespoň na západě) mezi žánrově podobnými filmy (řekněme japonskými samurajovkami a spaghetti - westerny). Jako v každém čínském filmu o hrdinech je akce okořeněná trochou magie (čili trocha létání a chytání vrhacích nožů do jídelních hůlek), celkově ale fantastický element realitu nepřehlušuje úplně - v tom je, dá se říct, podobný jiným typům hrdinských filmů (samurajovky jsou v tomto ohledu asi nejrealističtější). Divák se může těšit na obrazovou výpravnost a dobré herce. King Hu je určitě stejně velkým mistrem hrdinského filmu jako Kurosawa Akira. ()

JFL 

všetky recenzie používateľa

King Hu je mezi tvůrci wu-sia filmů opravdovým unikátem - režisérem s osobitým pojetím žánru, které se odráží ve formě filmu. Jeho specifické ztvárnění soubojů nikterak neubírá filmům na zábavnosti, ani z nich nedělá složitě přístupná díla. Díky tomu, že Hu nepoužívá speciální efekty, které by stářím nutně v očích diváků ztrácely na působivosti, zůstávají jeho filmy dodnes aktuální a ve svém provedení nikterak nezastaralé. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Film ma veľmi dobrý rozjazd a na začiatku vyzerá, že sa dej bude odohrávať iba na jednom mieste - hostinci niekde na konci sveta. Dokonca je spočiatku okorennený aj o pár vtipných hlášok a scén. Keď dôjde na súboje, ukáže sa ich slabšia (nazvime to 60-tková) choreografia, pomalšie pohyby s jasnými zasekávaniami a boj, ktorý jasne vyzerá, že je iba hraný. Slabší strih tomu tiež nepridáva. Stále sa však film môže oprieť o fungujúcu atmosféru a aj atraktívne zasadenie do kamenistej púšte s pražiacim slnkom. Kamera si v exteriérových scénach skrátka ľubuje. Škoda, že záver ide napriek početnosti súbojov dole a keď sa o slovo prihlásili aj wuxia prvky ako žabacie skoky, lietanie vzduchom či skákanie zo stromu na strom, mal som dosť. Záver to skrátka zabil. ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (2)

Reklama

Reklama