Reklama

Reklama

Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz potom nájde svoj byt v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud vo svojom byte narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (371)

Jordan 

všetky recenzie používateľa

možno sa rúham a možno som mimo, ale tento film (ktorý nie je ani romantický, ani komédia a útrpne ukazuje veľmi zvláštnu pracovnú americkú "morálku", rôzne genderové, rasové a spoločenské stereotypy, no nie v kritickom svetle, ale podáva ich automaticky ako dobový fakt) buď za tých vyše 50 rokov tak príšerne zostarol, až totálne vyšiel z kurzu, alebo to v prvom rade nie je vôbec dobrý film; sledovať poľutovaniahodne otravného a neurotického nuďasa baxtera a pologramotnú psychicky značne narušenú kubelick bolo miestami naozaj na nevydržanie; ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Takových 70 %. Jack Lemmon je tu fakt roztomilej, stejně tak celá ta parta zhýralých executives, kteří si chodí do bytu na 58. ulici užívat. Některé vtipy fungují pořád výborně, tempo už malinko nefunguje a hlavně je trošku potíž, že mne až tak moc nebere Shirley McLainová. Je docela vtipné se podívat, jak fungovaly korporace v 50. letech a třeba jak se řádilo na vánočním večírku :) ()

Reklama

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Viděno v druhém dabingu (ČT 1995), který je také dobrý (Sváťa Skopal nemůže být špatný), ale dává jen tušit, jak geniální by to muselo být v prvním z Barrandova 1963 (Bek jako sukničkář Sheldrake, mňam). Film Billyho Wildera právem patří do TOP ČSFD, i když... umím si představit i jiný konec, zhruba o půl hodiny dřív, když Badíček mrsknul s klíčem (abych nenapovídal). Za dabingové čachry film nemůže, takže 5*. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Nu, do Bytu se mi nikdy nechtělo, konečně hvězdy pozdního Wildera jako Lemmon nebo MacLainová (zde představující nový typ krásy, je přeci hvězdou v době Audrey Hepburn, že) nejsou samy o sobě nikdy atraktivní, ale potřebují vhodné vedení, víc než kdo jiný. Příběh má sice určité kouzlo, ale jeho podstata je drzá a krutá zároveň, finále je proto značně diskutabilní. Leč toto vše ukočírované Wilderem se značnými zkušenostmi má jakoustakous úroveň a tu a tam se hodí akceptovat i takové zážitky. Abychom neustrnuli na vavřínech, že. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Pre Billyho Wildera je ženské srdce a všetky jeho zložité zákonitosti akoby jeho najlepším kamarátom. Fascinuje ma, s akou opovážlivosťou sa vrhá do štúdie nepochopeného ženského vnútra a s precíznou jemnosťou ho vydáva na povrch. A aká bolestná príčina uvádza slečnu Kubelikovú do stavu duševného rozpoloženia? Muž. Jack Lemmon sa chopil hlavnej úlohy, priestor sa snaží kradnúť hlavne pre seba ( je vynikajúci! ), ale slečna Kubeliková je tak perfektne napísaná postava, že sa mi nechce veriť, že svetlo sveta uzrela práve vďaka Wilderovi. Skvelá romantická komédia, ktorá zaručene zlepší náladu a prinúti diváka dívať sa na veci z pohľadu nesmrteľného optimistu. Zároveň je to snímka o nás, o našom každodennom živote, o našich nehynúcich výstrelkoch, o veľkých hrdinoch, z ktorých láska robí krehké poddajné bytosti, o našej večnej (ženskej) viere, že sa muž pre nás postaví na hlavu a bude ospevovať našu veľkoleposť, o veciach, ktorým chceme veriť, hoci si uvedomujeme, že sú nesplniteľné. Pán Wilder, dojali ste ma na plnej čiare, vaše zručnosti s prácou ženského vnútra sú pohladením najmä pre dušu. ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (35)

  • Poslední věta ve filmu byla vymyšlena v posledním okamžiku přímo na place. (Kulmon)
  • Na začiatku filmu v byte, keď Bud Baxter (Jack Lemmon) telefonuje, si je možné na stene všimnúť obraz  "I and the Village" od Marca Chagalla. (filipjj)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené