Reklama

Reklama

Alexej Sokolov, skúsený hasičský inštruktor, chcel po smrti svojho podriadeného skončiť s náročnou prácou a venovať sa inému oboru, ale nečakané udalosti mu v tom zabránili. Leto v Rusku je horúce a vo vzdialenej oblasti vypukli rozsiahle lesné požiare. Sokolov sa vydáva na novú misiu do oblasti Karélie a berie so sebou aj pomocníka, drzého nováčika, ktorý je zároveň priateľom jeho dcéry. A táto úloha bude oveľa ťažšia, než si dokázal predstaviť... Hlavnými hrdinami príbehu o hrdinskom boji s katastrofálnym lesným požiarom sú hasiči - Alexej Sokolov, veliteľ brigády, a Roman Iľjin, pracovník Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruskej federácie, ktorý sa zoznámi s Alexejovou dcérou Jekaterinou. V dôsledku rozsiahlych lesných požiarov v Karélii vzniká mimoriadna situácia, v ktorej ide mnohým ľuďom o život. Obývanú časť vzdialenej oblasti obklopili plamene a v ohnivej pasci môžu zahynúť stovky vidiečanov, ktorým nemá kto pomôcť. Šesť členov malého tímu Alexeja Sokolova sa zrazu ocitne v epicentre požiaru, ktorý sa však šíri príliš rýchlo. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (25)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Tak už aj v ruskej produkcii som sa dočkal požiarnickeho veľkofilmu, ktorých nie je nikdy dosť a každý vítam s otvorenou náručou a našťastie nesklamal. V úvode ma síce trochu vydesilo, či sa nejedná o nejaký remake vynikajúceho Only the brave, čo už je asi neprekonateľný vrchol tejto kategórie, tá úvodná scéna ho pripomenie teda viac než dosť, ale našťastie si to ide úplne iným smerom a spoločné to má len túto tému lesných požiarnikov zasahujúcich v teréne. Oproti mnohým ruským filmom z poslednej doby to nejde tak oproti západu, ale zostane to stále to pravé ruské so všetkým čo k tomu patrí a ja teda s tým nemám problém. Dlhšie sa to síce rozbieha, ale pozerá sa na to dobre a v druhej polovici už začne ten pravý survival v horiacom lese, ktorý je aj celkom napínavý a s viacerými peknými emotívnymi momentami, ktoré sú správne dávkované a tak fungujú. Celé sa mi to síce zdalo trochu moc vykonštruované, prakticky z úplne ničoho sa stane úplná katastrofa, tu by som ocenil nejakú prirodzenú postupnosť, ale tu zlyhá úplne všetko, hlavné vedenie, komunikácia, ľudský faktor a ešte vlastne aj všetka technika, neprišlo mi to vôbec dôveryhodné, ale predsa len je to film, ktorý má svoje vlastné pravidlá, pre mňa je podstatné, že ma to bavilo a ani na minútu som sa nenudil. Postavy ale mohli byť vybrané aj čosi lepšie, z hlavnej šestice vyniká len šéf, ktorého som už videl veľakrát, takže to je stávka na istotu a drsniak, ktorý prišiel v požiari o ženu, to je vzhľadom taký pravý požiarnik, ten zvyšok je už menej výrazný, ale práve v tej survivalovej časti som si postupne obľúbil aj ostatných. A akcia je klasika, tu sa proti požiaru prakticky ani nebojuje, nie je na to čas a tak je to vlastne len únik pred rozsiahlym požiarom, čo ale funguje a okrem toho poteší aj jedna slušná bitka, ktorú som tu nečakal, ale dali si na nej celkom záležať. A technicky tu nemám väčší problém, pôsobí to veľkolepo, vizuál je pekný a emócie fungujú, ja som spokojný. Takže ďalší Only the brave sa síce nekoná, ale to som nepotreboval a už ani nič podobne kvalitné nečakám. Hlavne, že som dostal ďalší požiarnicky veľkofilm, ktorý som si užil. 76% ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Pro leckterého našince, bolestivě trpícího všeobecnou a všeprostupující českou, potažmo evropskou změkčilostí a přizdisráčstvím, je jistě osvěžující mrknout se na to, jak to chodí v mužné patriarchální společnosti u našich vzdálených východních bratranců. Ale na druhou stranu musím popravdě přiznat, že i to ruské bohatýrské chlapáctví a gerojství, přehrávané a okázale do krajnosti šponované, se mi už časem začalo trochu zajídat. Mimo jiné i proto, že třeba jasnému sokolu Chabenskému, veliteli parahasičů, snad ještě hustějšímu než bude o rok později jistá parahasička Angelina, jsem ho příliš nevěřil. Ogoň je sice podívaná opravdu bombastická, jeho působivé triky si v ničem nezadají s hollywoodskými áčkovými blockbustery, avšak na hollywoodských principech je bohužel postavený i celý scénář, méně by bývalo bylo více. Já osobně bych notně ubral na teatrální dramatičnosti a přidal na zádumčivém dušezpytu a psychologii, jak to Rusové velmi dobře umí. Moje slabší čtvrtá rudá pěticípá hvězda je tedy hlavně za vizuál. ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Opět klasický ruská velkoprodukce. Katastrofický film, který má své momenty ale to jejich patetické zpracování budí spíše úsměv než napětí, nebo jakýkoliv soucit s hrdiny a jejich obětmi. Scéna z vrtulníkem asi měla být jedním z nejvypjatějších momentů, ale já se opravdu smál. Bez patosu a se sympatickými herci to mohlo být opravdu fajn. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Nepodařený epigon amerických žánrových filmů. 1)  Rusové označují katastrofické filmy slovy фильм-катастрофа, ale katastrofa to nebyla. Místními komentátory často zmiňovaný film Hrdinové ohně mě ale dostal více._____ 2)  Druhá půlka - vlastní boj s požárem resp. útěk před požárem - je lepší než začátek. Ale výhrad i tak tu mám hodně. Většinou je přesně uvedli ti, co dali filmu dvě a méně hvězdiček._____ 3)  Co by asi řekli sociologové na skutečnost, že v americkém filmu potíže vzniknou, protože někdo nadmíru dodržuje předpisy, zatímco v ruském filmu je to přesně naopak? Děj provází neustálý bordel._____ 4)  30letý (v roce uvedení filmu) příjemný Ivan Jankovskij (nováček u hasičů Roman) je z herecké rodiny (děda, babička, otec i matka, mladší sestra). Za svůj výkon byl oceněn Zlatým orlem za rok 2021 (celkem už potřetí). Ženatý, má ročního syna._____ 5)  Natáčení probíhalo dva a půl roku (!) v Moskvě a okolí, v karelském kaňonu Ruskeala, ve města Taganrog, Vsevoložsku a na Vladimirském letišti Semjazino._____ 6)  Karélie je región (a republika v rámci Ruské federace) podél hranice s Finskem. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak už aj rusáci sa pustili do tohto ohnivého katastrofického podžánru. Ale žiadna veľká pecka sa nekoná. Film sa strašne dlho venuje postavám, ale napriek tomu si ma tam nikto nezískal a bolo mi jedno kto z nich prežije. Keď už sa konečne v lese rozpúta ohnivé inferno, tak to pôsobí strašne sterilne. Triky sú síce bezchybné, ale chýba tomu poriadna špinavosť. Ani na sekundu som nemal pocit nebezpečia, či už z obrovskej horúčavy, dymu alebo samotného ohňa. Proste sa tam postavy pohybovali v bezpečí štúdia. Takže celkovo to je nudný podpriemer, ktorý sa vôbec nechytá na americké predobrazy. Nedávny Only the Brave je v každom ohľade lepší film. 4/10. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (6)

  • Film obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)
  • Ve filmu je scéna, kdy slečna Káťa (Stasja Miloslavskaja) zastavuje rozjeté letadlo se svým milým a otcem na vzletové dráze vlastním tělem. Neprodleně po dobrždění letadla jde Káťa ke dveřím letadla a jsou vidět zaklínovaná kola letadla proti pohybu. Na vzletové dráze klíny ani obsluha nejsou, ani nikdo z letadla nevystoupil. Avšak Káťa nemohla zajistit letadlo proti pohybu. V předchozí scéně je vidět, jak běží po vzletové dráze a klíny s sebou samozřejmě nenese. (PMUL)

Reklama

Reklama