Reklama

Reklama

Bitka v ústí Šeldy

  • Česko Bitva v ústí Šeldy (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Je rok 1944 a 2. svetová vojna sa pomaly chýli ku koncu. Kým Červená armáda už oslobodzovala strednú a východnú Európu, západní spojenci sa pokúsili o sériu vlastných operácií. Jednou z nich bola bitka v ústí rieky Šeldy. Práve tu sa vo víre historických udalostí ocitli britský pilot, holandský mladík, bojujúci za nacistické Nemecko a členka holandského odboja. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (112)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Po technicko-filmárskej stránke má film strašne veľa chýb, ktoré mu nemôžem odpustiť. Či to bola nedostatočná príprava, zlý konsulting alebo nedostatok peňazí, nevedno. Obsahovo je to ale fajn. Síce zbytočne dlhé, ale ten príbeh upúta. Nie je to čierno biele, je tu niekoľko postáv, okolo ktorých sa to točí, na všetkých troch zúčastnených stranách. Treba aj tie bojovky pochváliť, na Holanďanov dobré. Ešte by mohli natočiť poriadne bitku o Arnhemský most, prípadne spracovať niekoľko ďalších príbehov, čo sa tam udiali počas Market Gardenu. Objektívne tri, ale jedna upotená navyše za dostatok nemeckej techniky. 4 z 5 ()

petikacka 

všetky recenzie používateľa

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Príjemné prekvapenie, konečne vojnový film ktorý je realistický, bez pátosu a svojím spôsobom surový. Kvalitné bojové scény, detaily prepracované, to dalo asi roboty a zhltlo fúru peňazí. Žiadna heroická záchrana sympatického odbojára, žiadny happy end, žiadne x-té pripomínanie holokaustu, konečne. Kto očakáva počítačový vojnový masaker nedočká sa. Myslím, skupina fanúšikov vojnových filmov bude hodnotiť vysoko. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (35)

  • Kluzáky krátce používaly ke komunikaci s vlečnými letouny vysílačku, ale jak je vidět ve filmu, kromě hmotnosti a spolehlivosti to není nejjasnější způsob komunikace a představuje riziko odhalení nepřítelem. Dlouho před operacemi z roku 1944, které jsou ve filmu ukázány, vedl mezi kluzákem a vlečným letadlem další tenký drát, který sloužil k ovládání interkomunikujícího telefonu, po němž se bezpečně a soukromě dorozumívali. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu dostali kanadští vojáci nevhodnou helmu. Místo toho, aby dostali správnou přilbu ve stylu „Brodie“, jakou měli většinou všichni vojáci Commonwealthu s výjimkou výsadkářů, tak nosí nizozemské přilby M34, které mají výrazný dlouhý ocas, jenž je stále viditelný i se síťkami na přilbách, které jsou na nich nasazeny. (Johnny.ARN)
  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama