Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Veľká Británia The Ripper
Veľká Británia, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenzie (49)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Dokument natočený v Anglicku nám ukazuje celkový obraz o takmer šesťročnom vyšetrovaní prípadu Yorkshirského rozparovača prostredníctvom výpovedí všetkých zainteresovaných – vyšetrovateľov, pozostalých, obetí, ktoré prežili. Boli vhodne zakomponované reálne dobové ukážky postupu policajtov, mravenčia práca, ktorú odviedli stovky členov vyšetrovacích tímov a ukážky z tlače. Čo je v minisérii problém? Nepotrebovala štyri časti, celkom by stačili dve, tretí diel o feministickom hnutí, ktoré na uliciach vykrikuje o obmedzení práva žien na nočné vychádzanie, mohol byť síce pravdivou časťou príbehu, ale bol iritujúci. Prečo sa vraha nedarilo odhaliť tak dlho, je šokujúce – mylne vystavaný profil páchateľa je ukážkou neschopnosti polície posunúť sa v prípade. Vrah, ktorý túžil dostať sa do Knihy rekordov, sa našťastie uvedenia filmu nedožil a tak za múrmi väznice nemôže oslavovať svoju zvrátenú slávu. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Nie len o snahe dolapiť sériového vraha Petra Sutcliffa, ktorý akoby “symbolicky” napodobňoval vraždy “Jacka Rozparovača”, ale aj o zlyhaní polície z pohľadu postupov počas vyšetrovania, či dopadu na spoločnosť. Tento krát v porovnani s inými krimi sériami od Netflixu, kratšia varianta, ktorá tak či onak, opätovne mohla byť kratšia. Chýba mi viac autenticity v podobe vyjadrení samotného vraha, no stále sa jedná o slušnú, investigatívnu prácu. P.S.: Netflix si to buď výborne načasoval, alebo ide o náhodu, no Peter Sutcliffa skapal 13.11.2020. Nech mu je zem “ťažká”. ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Zase celkom dobrá miniseria o sériovom vrahovi ktorého by málokto nepoznal. No nie, nejednalo sa o samotného Jacka. Parádne britské prostredie, ale, už to nebolo tak dobré ako americký night stalker. A pritom stačilo ubrať trochu toho feminizmu čo tam netflix zbytočne napchal. Ale to predsa nikomu nevadí. 3* ()

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Jsem extrémně ráda, že vznikají takovéto minisérie, kterých se Netflix zatím za mě ujal bravurně, protože získáme aspoň více podvědomí, ať už co se dělo za hranicemi, kam se teď nějakou dobu nemůžeme podívat, ale také se dá vlivem i technologií dnešní doby, plno věcí objasnit a přenést na obrazovku. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dokument natočený len z dvoch dôvodov. Po prvé, vrah len nedávno umrel, takže si spomenuli na to, že by bolo dobré oživiť spomienku na hrôzy, ktoré napáchal. Druhý dôvod: feminizmus. Feminizmus v prirodzenej forme nikomu nemôže vadiť, ale prečo tu dávajú toľko priestoru tvrdeniu, že za všetko môžu muži, údajný patriarchát, to je čistá manipulácia zo strany Netflixu. No to sa deje u nich pravidelne. Inak kriminálny prípad sám o sebe je zaujímavý. Ale zaujímavejšie je to, že sériového vraha zo sedemdesiatych rokov dostane v base nakoniec Covid-19. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (2)

  • Sutcliffe ostal slepý na jedno oko po útoku iného chovanca. Neskôr prišiel aj o druhé, dôvodom bola injekcia, ktorá mu mala pomôcť pri problémoch s rozmazaným videním spôsobeným cukrovkou. (chesterko)
  • Peter Sutcliffe zomrel v piatok 13. novembra 2020 na COVID-19, čo bolo zhruba mesiac pred premiérou minisérie na Netflixe. (chesterko)

Reklama

Reklama