Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • Československo Což takhle dát si špenát (viac)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scenár:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrajú:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Hrdinami komédie plnej krkolomných absurdných zápletiek, zámen, zmätkov a rozuzlení sú fuškári Jarda Zemánek a Franta Liška, ktorým nič nie je sväté. Sotva sa dostanú z väzenia, kde sa ocitli kvôli nepodarenej krádeži liehu, už sa aj vezú v ďalšom maléri. Oboch výmyselníkov si totiž najme majiteľ kozmetického salóna v hoteli Imperial, ktorý sa spolčil s docentom Mlejnkom z výskumného ústavu, kde práve vynašli prístroj na regeneráciu starých dojníc. Obaja chcú, aby Zemánek s Liškom získali presnú kópiu prístroja, ktorú ale využijú na to, aby bohatým paničkám navrátili stratenú mladosť. Má to však háčik. Kto chce liečebnú kúru podstúpiť, nesmie v kritickej dobe jesť špenát, ktorý účinky prístroja znásobuje... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

TV spot

Recenzie (357)

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Komedie, která mě neoslovuje dnes stejně jako před lety. Popravdě - při jejím sledování pokaždé cítím lehkou averzi, která nemá pranic společného se špenátem jako takovým, neboť proti proslavené krmi Pepka námořníka nemám žádné námitky. Nicméně navzdory bezesporu avantgardnímu scénáři nemám kladný vztah k maličko amatérskému režijnímu zpracování příběhu - jeho veselí působí nuceně a jeho protagonisté jsou tím pádem za trochu trapné tajtrlíky. Krom toho - zakončení nepokládám za příliš šťastné: Vůbec nejde o oba ústřední hrdiny, ale o to nevinné dítě, navždycky připravené cca o dvacet let života. P.S.: Jak to, že transformace dobytčete trvala několik málo vteřin, zatímco k proměně člověka bylo třeba mnoha hodin ? ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Scenáristické veľdielo pána Macourka, ktorý tým trochu sci fi námetom mne pripomenul svoj počin v Ako utopit doktora Mráčka. Jeho rukopis je jednoznačný. Neskutočná zámena postáv, zábavný chaos a absencia hluchých miest. V podstate vidíme nekonečnú sériu groteskných situácií. Herecké výkony snáď ani nie je nutné komentovať. Už len dvojica Sovák - Menšík je spojenie nadlegiend. Tunajšie hodnotenie mi príde prinízke. ()

Reklama

esopesokeso 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších komančovských filmov. V tej dobe ešte asi nevedeli, že obsah železa v špenáte "bol pomýlený" o jednu desatinnú čiarku. Mnoho detí, vrátane mňa, sa mohlo z toho pogrcať. Fuj, doteraz mi znie v ušiach babkina hystéria za to, že som potajomky hádzal špenát za kuchynskú lavicu. Ešteže som mal vtedy vedľa seba bratranca, čo obkukal odo mňa moje zlepšováky, tak som to mal aspoň na koho zvaliť.. Pesnička od Schelingra je výnimočná, škoda, že jeho posledná. Po tom, čo nahral v Bratislave soundtrack sa opil a skočil zo Starého mostu, kde jeho dalšie piesne pohltil Dunaj.. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia zo série science fiction českej vlny sedemdesiatych rokov, ktoré síce oplývajú nápadmi a originalitou, ale ich realizácia však postráda komplexnosť. Napriek veškerej naivite vyznieva milo, sviežo a úsmevne. Bohužiaľ len úsmevne, žiadne vodopády smiechu sa nekonajú, dej však plynie pomerne plynule a vďaka pohodovým hercom sa na to príjemne pozerá. 65%. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Já nevím, slávu téhle československé komedie asi moc nepochopím. Mě to moc neoslovilo, zdálo se mi to dost průměrné a to i na to, že já absurdní komedie rád. Ano, něco tu fakt je vtipné a povedené, herci hrají fakt dobře a ten děj je zajímavý, ale ve výsledku se mi to na víc než na průměr nezdá. Škoda. 3* ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (27)

  • Jedným z možných dôvodov pozdržania námetu filmu pred realizáciou bolo, že Václav Vorlíček musel vtedajšiemu režimu natočiť film Búrlivé víno (1976). „Zavolal nás pán doktor Fábera, normalizačný riaditeľ Barrandova. Mal pred sebou scenár Což takhle dát si špenát a hovoril: 'Toto odložíme.' My sme hovorili 'a prečo?' A on hovoril: 'Viete, ja mám poslanie, tu to si prečítajte a urobte z toho film,'“ predkladá Vorlíček verziu toho, čo bolo na pozadí omeškania. (Raccoon.city)
  • V čase 1:15:00 drží číšník cca 12 mělkých talířů a 8 hlubokých. Pak je upustí. Vrchní se ho ptá, kolik jich bylo. Číšník odpoví: „Třicet šest“. Vrchní si zapisuje a přitom řekne: „Hlubokých talířů – třicet šest“. (blondak16)
  • ČT vysílá tento film s nově přidanou scénou. Ve staré verzi jsou v cca 55:02 přivedeni chlapci do laboratoře a docent prohlásí: "Liška, Zemánek, to je ostuda". Načež hned následuje střih na Mlejnka (Čestmír Řanda). V nové verzi stihnou malí Zemánek a Liška ještě říct: "Chtěli jsme si trochu přivydělat. Kdo nekrade, vokrádá rodinu." A policista (Josef Větrovec) dodá: "No vidíte, a teď jste okradli svoje rodiny o živitele," načež odchází a až pak je střih na Mlejnka. (Grundlik)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Reklama

Reklama