Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(viac)

Recenzie (94)

Ceres 

všetky recenzie používateľa

Velké zklamání mám z tohoto filmu, protože podle celkového hodnocení jsem se nechal unést na prvotřídní záležitost. Ona sice byla ale jen v závěru, což je velmi málo. Film má velkou stopáž, ale bitek je poskrovnu, zato nudu kopec. Je to škoda, protože takhle jde jen celkově o průměrnou záležitost. 50 % ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Abych pravdu řek, tak sem čekal krapet víc a ani se nedivim, že director's cut je o 40 minut kratší, protože je tu spousta míst, který jsou tak trošku zbytečný a utlačování číňanů američanama mi taky nějak extra nesedlo, ale jakmile se ke slovu dostane akční stránka s výbornou choreografií a božským Jet Lim, což je naštěstí celkem často, tak je o zábavu postaráno a na nějaký americký kašpary se strašnou angličtinou se rychle zapomene ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Po Lepších zajtrajškoch, ktoré odštartovali Harkovu a Woo- ovú kariéru sa Hark podpísal po ďalšiu z významných hong kongských filmových sérií. Tou je ako už názov vypovedá Once upon a time in china. V hlavnej úlohe sa tu predstavuje ešte mladučký Jet li, tvárňujúci skutočnú osobnosť Wong Fei-Hunga. Na pozadí hostorických skutočností, ktoré príbeh zasadzujú do skutočného historického obdobia, sa odohráva príbeh hľadania identity, spravodlivosti a národnej uvedomelosti. Hark nešetrí humorom ani výborne vykreslenými postavičkami. Vďaka tomu film pôsobí komplexne aj keď sa odohráva na malom množstve lokácií bez výraznejšej epiky akou sa môže pochváliť súčasný Ip man alebo film Fearless. Ale v tomto prípade to vôbec nevadí. Na jednej strane máme Fei-Hunga ktorý odmieta všetko zo západu a snaží sa prebudiť v ľuďoch pocit spolupatričnosti a na strane druhej stojí Kuang ako zmätený mladík túžiaci po uznaní a po vedení majstra bojových umení.Aj napriek tomu, že ich cesty sa spoja niekoľko krát, skutočné prepojenie nastáva vo finále, kde sa obidve generácie aj obidve túžby po učení a slobode spoja a film končí prijatím budúcnosti a snahou nezabudnúť na minulosť, ktorá národ definovala. Akčné scény sú naozaj delikatesné a využívajú nielen rôzne predmety, ale aj rôzne počasie a v neposlednom rade veľké množstvo pästí, mečov a streľných zbraní. Aj napriek značnej hyperbolizácií - vystrelenie guľky prstom - sa jedná o výborne natočený film bez slabých, alebo nudných miest. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tuto seriu som nikdy neobluboval, ale aspoň prvý diel mi celkom sedi. Zase taka megapecka, co sa tyka pribehu, to nie je. Je tam sice kopa postav z ktorych ma kazda svoju liniu, ale v jadre to ja klasicke priamociare kung-fu o dobrych Cinanoch a zlych tyranoch zo zahranicia. Najzaujimavejsia mi pripada postava Foona (Yuen Biao), ktora si prejde najväcsim vyvojom. Neustale obracia strany, kym pochopi, ktora je ta spravna. Potom ma bavi tucny mäsiar (Kent Cheng) a hlavny zaporak Yim (Shi-Kwan Yen), ktory zo zufalstva prejde na zlu stranu. Ostatni nevybocuju zo standardov podobnych filmov vratane Jeta Li, ktory sa predvedie hlavne v bitkach. Tie nastastie este nie su tak hnusne predratovane ako v dalsich dieloch a väcsina z nich sa drzi pri zemi. Len par z nich je zbytocne zrychlovanych a vsetky su kontaktne, takze ma bavia. Nebavilo ma len finale s rebríkmi v ktorom sa uz utrhnu z retaze a zacne sa lietat a k tomu Tsui Hark zacne strihat jak zbesily. To islo mimo mna. Na jednej strane mi je luto, ze v dalsich dieloch uz Yuen Biao nehra, ale kedze ma uz dalsie diely nebavia, tak je to vlastne jedno. Tento diel je ako jediny akceptovatelny aj pre ludi, ktorí nemusia zbesile letecke suboje. 6/10. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Once upon a time in America, in west....to su filmove eposy obrovskych kvalit. Kazdy z nich je pre svoj zaner a fanusikov modlou. Na Once upon a time in China som bol velmi zvedavy, ako obstoji voci tymto svojim konkurentom s ktorymi ho spaja nazov. Musim napisat ze sklamany som nebol. Prave naopak. Som uneseny a nadseny!!! Ziadny sprostucky pribeh ala shaolin kung-fu seria (aby bolo jasne tieto filmy mam naozaj rad ale postradaju akykolvek epickejsi rozmer), ale regulerny pribeh ktory graduje a dokaze ozaj chytit. Dockate sa hrdinstva, humoru, dokoca aj tragickej postavy a s nou spojenej myslienky- "Co zmoze nase kung-fu voci ich zbraniam?". S jeho slavnejsimi bratcekmi spaja tento film aj nadherna vyprava, kostymy a kamera. Niekolko okamihov je priam genialnych a osobne ich mam zaradene medzi moje vobec najlepsie filmove sceny. A suboje? Damy a pani...fantazia v pohybe!!! Jedny z najlepsich choreografii ake som mal sancu doteraz vidiet. Jet-li v mojich ociach min o 40% stupol. Nielen koli famoznym pohybom ale aj koli hereckemu vykonu, ktory mi konecne neprisiel ako proste prehravanie. Svojej postave skutocne cosi dal a vzdy ked sa objavil na platne, jeho charizma na mna priam srsala. Hark Tsui, nech sa akokolvek snazil, uz sa zo ziadnym svojim nasledujucim filmom neprekonal. Skutocny klenot Hong Kong-skej kinematografie. (10/10) ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (7)

  • Často sa uvádza, že choreografiu bojových scén vytváral Yuen Woo-Ping, ktorý však nemá s týmto filmom nič spoločné. Choreografiu v skutočnosti vytváral Lau Kar-Wing (Chia Yung- Liu). (Michal123)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama