Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh "Profesora", ktorý z väzenia riadi svoje impérium vrážd a drog. Neskôr sa mu s pomocou vernej sestry podarí ujsť, aby sa postupne po vojne s ostatnými bossmi dostal na čelo mafie. Necháva za sebou krvavú stopu, no talianske orgány sú proti nemu bezmocné. Film je voľne inšpirovaný príbehom skutočného bossa camorry Raffaele Cutola. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (33)

shantim 

všetky recenzie používateľa

Naprostá špička v žánru "mafiánských fílmů". A navíc i možá nejlepší Tornatoreho počin. Zajímavé na filmu je i to, že ho produkoval Silvio Berlusconi, který byl sám několikrát obviněn z korupce, krácení daní a spolčení s mafií. Díky svému angažmá ve vysoké politice se mu ale daří odsouzení uniknout. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ben Gazzara je v úlohe "Profesora" tak extrémne nesympatický, až je jediným dôvodom, prečo mi trochu vadila extrémna dĺžka filmu. Porovnajte napríklad s Pacinom v Scarface, v ktorom videl Tornatore určite svoj vzor. A nielen citáciou s Profesorom vo vani, komunikujúcim podráždene so svojim okolím. Profesor je film, ktorý sa viac sústredí na mafiu ako celok oproti americkým gangsterským filmom, ktoré berú viac do úvahy rodinné vzťahy a hlavne milenky a manželky hlavných "hrdinov". Od začiatku je jasné, kam film speje ale ťažko nazývať tento prístup ako gangsterské klišé, pretože iný koniec ako "koniec" by bol podrazom na diváka, ktorému z podstaty veci by mala byť hlavná postava nesympatická až odporná. Možno si v rámci nejakého (veľmi dlhého) tématického večera pustíte po sebe napríklad Scarface, Ill camorristu a Krstného otca a môžete tak aspoň veselo porovnávať a zároveň sa baviť kvalitnou kinematografiou. ()

Reklama

borsalino 

všetky recenzie používateľa

Pokud chcete vidět kořeny mafie, tak toto je ten správný snímek. Jedna hlava a spousta rukou, schopných nemilosrdně zabíjet, unášet či provádět jiné násilí. Velmi dobře je ve filmu zobrazeno prorůstání mafie do různých složek policie, státních orgánů na městské úrovni a státní politiky. Jak už tady bylo zmíněno, největší slabinou filmu je stopáž, kde především druhé polovině notně docházel dech. Asi největší mráz mi po zádech běhal, když u soudního přelíčení bylo soudci naznačeno, jak smutné jsou případy nehod rodinných příslušníků... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Počas tých troch hodín premietania pomerne neznámeho filmu o zrode, vzostupe a páde šéfa miestnej camorry som sa snažil spomenúť si na všetky filmy s obdobnou tematikou, ktoré som už videl. Podarilo sa mi ich napočítať dosť a to určite neboli všetky. Takže pri hodnotení aj pri komentovaní sa musím sústrediť na odlišnosti, ktoré film identifikujú. Páčili sa mi niektoré realistické scény, Ben Gazzarra bol pre hlavnú úlohu dobre vybratý, i keď register jeho výrazov tváre bol na úrovni Nicolasa Cagea, ale snaha o komplexnejšie zachytenie vývoja camorry v dlhšom časovom úseku už narazila na filmové časové limity. Ako seriál by to mohlo byť znesiteľnejšie. Takto to strácalo údernosť a chvíľami aj nudilo. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Som veľmi príjemne prekvapený. Ten film má toľko vrstiev, toľko dynamiky a akcie, že nemá kedy nudiť. A to sa môže popýšiť pomerne slušnou dĺžkou.  Moje prvé stretnutie s Tornatorem teda nemohlo dopadnúť lepšie. Mafiánske filmy mám rád. Tento sa nebojí krvi, nahoty, násilia, politických intríg ani zastrašovania. Ako keby tvorcovia chceli ukázať v plnej kráse celú prežratú spoločnosť, ktorá stojí na pochybných mantineloch. Piovaniho hlavný motív je nepríjemný. Giuratova kamera popisná a hravá. Scenáristicky a réžijne je to nápadité, svieže a plné nápadov. Len na tom trošku cítiť ten vek. To je jediná subjektívna výčitka. Paradoxne aj napriek veku, aký film má,  mám pocit, že sa toho za tých 40 rokov zase až tak veľa nezmenilo. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (2)

  • Původní televizní verze měla pět hodin! (Kulmon)

Reklama

Reklama