Reklama

Reklama

Autá socializmu

  • Česko Auta, kterými jsme dojeli do kapitalismu (festivalový názov) (viac)
Bulharsko / Nemecko / Dánsko / Česko / Chorvátsko, 2021, 94 min (Alternatívna 52 min)

Obsahy(1)

Počas obdobia Studenej vojny bolo jedným z najväčších problémov obyvateľov, žijúcich v krajinách Východného bloku zadovážiť si auto. Ich dlhoročná údržba bola vždy predmetom zvýšenej aktivity viacerých členov každej rodiny, ktorá auto získala: Tvorcovia filmu sa rozhodli priblížiť vám viacero ikonických automobilov socialistických krajín z tých čias - mnohé z týchto automobilov sa koniec koncov stáli známymi aj na Západe. Či už to bola Škoda, Lada, Wartburg, Moskvič, Zaporožec, alebo Trabant. A svoju popularitu nestratili dodnes... (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Působí to jako montáž nostalgie a je to trochu prázné, takže rozumín zdejšímu nízkému hodnocení, ale jsou zde krásná stará auta a zajímavé historky. Našince potěší pasáže o nás. Nevěděl jsem, že agenti STASI v Praze hledali 2000 aut německých emigrantů do západního Německa a odváželi je zpátky do Německa východního. Verze 52 minut zde:  https://dokumenty.tv/auta-socializmu-dokument/ ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé informácie z histórie zaberajú asi desatinu stopáže, zvyšok je samoúčelná kameramanská exhibícia so starými autami, ktorých by som musel byť veľký fanúšik, aby som hodnotil vyššie. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Samotné autá dostávajú menej priestoru, viac je to o ich majiteľoch-nadšencoch a socialisticko-komunistickej dobe, kde sa čakalo 10 i viac rokov na svoje autíčko. Chýbali mi tu ďalšie značky s tzv. Východného bloku - sovietske Volga, UAZ, GAZ, Iž, československé - Tatra, poľské - Poľský Fiat, Polonez, juhoslovanské - Zastava, Yugo, rumunské - Dacia, Olcit, ARO. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (1)

  • V dokumentu je ukázka z bulharského filmu Dva dioptara dalekogledstvo (1976). (sator)

Reklama

Reklama