Reklama

Reklama

Keď nováčik Taylor dorazí do pekla vietnamskej vojny, veľmi rýchlo zistí, že príslušníci jeho čaty nebojujú len proti príslušníkom Vietkongu, ale aj medzi sebou. Na jednej strane stojí nekompromisný a brutálny seržant Barnes, na druhej seržant Elias, ktorý sa napriek podmienkam, ktoré ho obklopujú, snaží uchovať si aspoň zvyšky ľudskosti. Taylorovi sa viac pozdáva Elias, spory však už čoskoro začnú nadobúdať nebezpečnú intenzitu...Oliver Stone vo svojom filme, ktorý bolo ocenený štyrmi Oscarmi, zúročil vlastné skúsenosti z vojny vo Vietname, v ktorej sám bojoval. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (79)

  • Spoiler: Potom ako Taylor (Charlie Sheen) zabije seržanta Barnesa (Tom Berenger), prichádzajú na scénu americkí vojaci s obrneným transportérom, na ktorom je vztýčená nacistická vlajka nemeckého vojnového námorníctva. (st3f0o)
  • Spoiler: Papír připíchnutý k Mannyho (Corkey Ford) mrtvole je propustka zajišťující nositeli volný průchod do Jižního Vietnamu. Nad územím Severního Vietnamu se shazovaly tisíce těchto letáků v naději, že se příslušníci Vietkongu a NVA vzdají. (Beer Ceps)
  • Spoiler: Poté, co se Taylor (Charlie Sheen) pomstí seržantu Barnesovi (Tom Berenger), dorazí další četa, aby zkontrolovala, jestli někdo nepřežil a někdo se Taylora zeptá, jestli je v pořádku. Jelikož je, Taylor rychle upustí granát. Scénář to nevyžadoval, ale Sheen vycítil, že by jeho postava v té chvíli mohla mít sebevražedné nutkání a režiséru Oliveru Stoneovi se ten nápad líbil. (Beer Ceps)
  • Spoiler: Ke konci filmu, kdy po bitvě přijíždějí posily, Rhah (Francesco Quinn) sáhne do náprsní kapsy mrtvého vojáka Vietkongu, něco z ní vytáhne a nervózně se přitom rozhlíží. Je to heroin, který vojáci Vietkongu používali proti bolesti (tedy jako analgetikum). Mnoho amerických na heroinu závislých jednotek dělalo to samé. Scéna naznačuje, že Rhahovo mystické chování je symptomem většího problému. (džanik)

Reklama

Reklama