Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Winona Ryder, Ethan Hawke a Ben Stiller ve smutně romantické komedii o mladé generaci odchované seriálem Melrose Place, o hledání zaměstnání, lásky a smyslu života. Jako jeden z nejlepších absolventů vysoké školy by měla být Lelaina Pierce (Winona Ryder) předurčena k velkým cílům. Místo toho pracuje jako produkční asistentka nesnesitelného moderátora ranní televizní show (John Mahoney). Ve svém volném čase natáčí jízlivý a často až urážející videodokument o svých vrstevnících: promiskuitní spolubydlící Vickie (Janeane Garofalo), o Sammym Steve Zahn), který potlačuje svou přirozenou sexualitu, a o svém nejlepším kamarádovi Trayovi (Ethan Hawke), velmi nadaném rebelovi bez přirozené životní motivace.

Lelaina se seznámí s Michaelem (Stiller), ambiciózním producentem, který chce uvést její dokument v televizi. Lelaina se rázem ocitne uprostřed podivného milostného trojúhelníku. Na jedné straně stojí zajištěný, materialistický Michael a na druhé věčně filozofující, přitažlivý Tray. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (45)

  • Pieseň "Stay" od Lisy Loeb bola zahrnutá do soundtracku potom, čo herec a režisér Ben Stiller dostal pásku s touto piesňou od Ethana Hawkea, ktorý bol osobným priateľom Loeb. (Pat.Ko)
  • Ethan Hawke bol v tomto období nespokojný s tým, akým smerom sa jeho kariéra uberala. Spomenul si, že jeho kariéra bola v útlme po tom, čo opadol rozruch okolo filmu Spolok mŕtvych básnikov (1989). Winona Ryder bola fanúšikom jeho práce a v jej zmluve bola stanovená podmienka, že jej účasť vo filme závisí od toho, že Hawke s ňou bude hrať hlavnú úlohu. Vybrala si ho po tom, ako ho videla vo filme Hlídka v Ardenách (1992). (Pat.Ko)
  • Pred začatím natáčania bola Janeane Garofalo vyhodená z produkcie, pretože herec a režisér Ben Stiller nemal rád jej postoj počas skúšok. Garofalo bola znovu zamestnaná potom, čo sa za ňu postavila Winona Ryder. Garofalo neskôr uviedla, že má skutočne slabú pracovnú etiku a nenávidí skúšky. (Pat.Ko)
  • Tento film bol odmietnutý všetkými hollywoodskymi štúdiami, pretože sa snažil získať trh Generácie X, podobne ako film Mládí (1992), ktorý nebol úspešný na trhu. (Pat.Ko)
  • Muž v reálnom živote menom Troy Dyer chodil na filmovú školu USC so scenáristkou Helen Childress, neskôr sa stal finančným poradcom vo Wisconsine a v roku 2005 podal žalobu za hanobenie. Childress tvrdila, že Dyer jej dal súhlas na použitie jeho mena, pretože bol striedmym a konzervatívnym človekom - úplným opakom postavy v filme. Podľa Dyera bola vec riešená "na vzájomné uspokojenie všetkých zúčastnených strán". (Pat.Ko)
  • Dave Pirner, frontman Soul Asylum a priateľ Winony Ryder v tom čase, je viditeľný v niektorých "domácich" videách. (Pat.Ko)
  • V roku 1991 dostal producent Michael Shamberg nápad natočiť film o ľuďoch vo veku 20 rokov. Čítal scenár s názvom „Blue Bayou“, ktorý napísala Helen Childress o špekuláciách v roku 1990. Páčilo sa mu to a stretol sa s ňou, kde mu v tom čase rozprávala o svojom živote a priateľoch a ich snahe nájsť si prácu počas recesie v Spojených štátoch. Tri roky písala a prepisovala scenár, čím vytvorila sedemdesiat rôznych návrhov. Childress sa rozhodla využiť svojich priateľov, ich osobnosti a skúsenosti ako základ pre svoj film. (Pat.Ko)
  • Napriek anti-konzumerizmu Lelainy Pierce (Winona Ryder) na začiatku, tento film obsahuje značné množstvo produktového umiestnenia a odkazov na produkty v dialógoch, vrátane Gap, BMW, spoločnosť The Coca-Cola Company (Diet Coke a Minute Maid), Pringles, 7-Eleven (ich nápoje Big Gulp sú vidieť v celom filme), Pizza Hut, Domino's Pizza, Evian, cigarety Camel Straight, Snickers, McDonald's, Whole Foods Market, Continental Airlines, Cocoa Puffs, automobily Infiniti a spoločnosť Ford Motor Company. (Pat.Ko)
  • Producenti videli pilotný diel The Ben Stiller Show (1992) a oslovili Bena Stillera, aby tento film režíroval, ale nehral v ňom. Stiller sa dohodol na réžii v roku 1992 a pracoval s Helen Childress na rozvoji scenára deväť až desať mesiacov. Pôvodne Childress v spolupráci s výkonnou producentkou Stacey Sher vytvorila postavy Lelainy Pierce (Winona Ryder) a Troya Dyerho (Ethan Hawke), ale nemohli vymyslieť dôveryhodnú postavu pre dokončenie trojuholníka lásky. Stiller navrhol, že by mohol zahrať tú tretiu osobu. V dôsledku toho sa postava Michaela (Ben Stiller) zmenila z 35-ročného reklamného riaditeľa, ktorý sa snaží uviesť japonské čokoládové tyčinky na americký trh, na televízneho producenta v dvadsiatich rokoch. Zmenili aj štruktúru filmu. Pôvodne mali Vickie Miner (Janeane Garofalo), Sammy Gray (Steve Zahn) a Troy Dyer rozsiahlejšie dejové línie, ale Stiller sa cítil, že ich nemôže plne rozvinúť, a rozhodol sa sústrediť na vzťah medzi Lelainou a Troyom. (Pat.Ko)
  • Nápoj Diet Coke bol do scenára špeciálne zakomponovaný, pretože Helen Childress z neho žila. (Pat.Ko)
  • Filmári nakrútili veľa exteriérov v Houstone v Texase (vrátane scény na vrchu budovy Two Shell Plaza), kde sa tento film odohráva, ale väčšina interiérov bola natočená v Los Angeles v Kalifornii, pretože tam to bolo lacnejšie. (Pat.Ko)
  • Spočiatku tento film nefungoval v pokladniach tak dobre, ako štúdio dúfalo. Za šesť týždňov zarobila 18 miliónov dolárov, čo je viac ako 11 miliónov dolárov produkčného rozpočtu, ale nie dosť na to, aby dosiahla zisk, keď sa pridali náklady na výtlačky, reklamu a distribúciu. Bruce Feldman, viceprezident marketingu Universal Pictures, povedal: "Médiá to označili za obrázok generácie X, zatiaľ čo sme si mysleli, že ide o komédiu so širokou príťažlivosťou." Štúdio umiestňovalo inzeráty počas programov vybraných pre ich príťažlivosť pre dvanásť až tridsaťštyriročných a v rozhovoroch si Ben Stiller dával pozor, aby nespomenul frázu „generácia X“. (Pat.Ko)
  • Pôvodné návrhy scenára obsahovali podzápletku zahŕňajúcu Lelaininu (Winona Ryder) sestru alkoholičku Patty, ktorá bola na odvykačke. Pár z týchto scén bolo natočených, ale nakoniec boli vystrihnuté. Patty stvárnila skutočná sestra scenáristky Helen Childress, Patricia Childress. (Pat.Ko)
  • Počas natáčania herec a režisér Ben Stiller povzbudzoval scenáristku Helen Childress, aby bola na mieste a rozprávala sa s hercami a herečkami o svojich postavách. (Pat.Ko)
  • Jeden z pôvodných názvov bol „The Real World“. Nakoniec bol zrušený, pretože v tom čase debutovala relácia MTV The Real World (1992). (Pat.Ko)
  • Kniha, ktorú Ethan Hawke číta v kaviarni, keď vstane a odíde po hádke s Winonou Ryder, je „Bying and Time“ od Martina Heideggera, jedno z kľúčových filozofických diel nemeckého existencialistického myslenia na začiatku 20. storočia. S najväčšou pravdepodobnosťou o tom nevedeli ani Ethan Hawke, Ben Stiller (ktorého postava bola židovská), Helen Childress alebo Winona Ryder, autor knihy, bol zanieteným obdivovateľom Adolfa Hitlera a členom nacistickej strany. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama