Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Laurent

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem asi jenom 10 min. To, čeho jsem si ale všiml, je precizní technická stránka tohoto filmu. Největší ocenění si zaslouží tři stíny lidí od slunce jako na fotbalovém stadionu. Dialogy jsou taky skvělé, kam se hrabe školní divadelní představení prvního stupně ZŠ. Je škoda, že na tuhle prefekcionistickou éru nikdo nenavázal. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Shanea nemožno chápať ako postavu, skôr za akýsi prízrak osvietenia či (berúc do úvahy jeho morálnosť) ako apoštola mieru a spravodlivosti, ktorý príde a odíde. Z ničoho nič. Ako prostriedok dvoch svetov. A predstavme si tú zapeklitú situáciu tyranie, aká panovala na tomto krvilačnom území, bez jeho prítomnosti, ktoré z idealistického hľadiska malo slúžiť každému rovným dielo, namiesto ustavičných sporov. Z tohto uhla pohľadu ma tento film tak fascinuje a v takomto duchu atmosféry dobra a zla sa mu bezvýhradne podriaďujem. Krásne je to napríklad vidieť pri rytmickej syntéze deja, kedy naivnejšiu rozprávkovosť vystrieda vážnosť chladnokrvných rozmerov, pri ktorých sa zatajuje dych ("And where do you think you are going?"). Celé toto okúzlujúce symetrické podkreslenie exteriérov - pestovateľskej krajinky, opusteného susedstva, nasiaknutím farmárčinou a optimistických vízií svetlých zajtrajškov predstavujú jednu veľkú nostalgickú klasiku, ktorú v našich končinách zbytočne prehliadame. ()

Reklama

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Tak tenhle western se moc nepovedl. Waynovkám sahá sotva po pás a knižní předloze Jacka Schaefera sotva po kotníky. Jakoby to, co je dobré v knize, zde bylo vypuštěno a nahrazeno něčím unylým, plytkým, "komerčním". Nebudu se pouštět do podrobností, ale již samotná postava Shanea - v knize pečlivě rozebírána a zpřesňována - ve fimu jaksi nefunguje. Plakát: "Pistolník střílí od pasu / pro čest, slávu a pro krásu." Pozn. 1: Porovnejte hospodskou rvačku Šejna s Chrisem Callowayem. V knize je to otázka několika sekund - a právě to byl Šejn, "byl to Šejn". Pozn.2: Námořník Papek je na špenát, Limonádový Joe na kolaloku \a Šejn na buchty, lívance a jablečný nákyp paní Starrettové. ()

Karlos80 

všetky recenzie používateľa

Pro daný žánr spíše netypický western zcela rozdílných paralel a protikladů..Sledovat tedy druh tohoto westernu pro mě byla chvílemi opravdu velká muka..Ať už to bylo jeho pomalým tempem, odstíněním charakterů jednotlivých postav, nulovým napětím a nebo infantilní a naivními dialogy. Všude se píše že je to jeden z nejlepších amerických westernů, film je srovnáván dokonce se Sedmi statečnými, Přepadením nebo s Pravým polednem, dále se o něm píše jako o komerčně nejvíce úspěšným a uznávaným titulem roku 53'. Já říkám ne, mě spíš připomínal pravou naleštěnou halywůdskou limonádu, ale amíci se svým smýšlením mají na celou věc zřejmě jiný názor..! Byly však opravdu daleko lepší..Westernová padesátá léta+John Wayne apod jdou i nadále bohužel mimo mě...2* za hudbu a kameru.. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Exteriérové ​​scény sa natáčali teleobjektívmi, aby okolité hory vynikli. (westerns)
  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)

Reklama

Reklama