Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

LeoH 

všetky recenzie používateľa

Tak konečně vím, jak vypadá ta slavná americká noc. Časté a nápadné využívání téhle techniky propůjčuje Shanovi velký kus jeho ne úplně tuctové atmosféry; na přitažlivosti mu dodávají i naťuknuté spodní proudy (konflikt se tu neodehrává ani mezi bělochy a indiány, ani mezi spořádanými občany a padouchy, ale mezi dvěma generacemi přistěhovalců – tou, která zemi vyrvala „medvědům a divochům“ a cítí morální právo dál po ní honit svá stáda, a tou, která přichází s vládním požehnáním stavět ploty, orat pole a vychovávat děti; mezi klaďasem Shanem a ženou klaďase Starretta tušíme věci, které by nám u takového Old Shatterhanda věru na mysl nepřišly, o nevyjasněné Shanově minulosti i konci nemluvě). Sedm statečných to sice není, ale běžný western z kategorie „použít a zahodit“ rozhodně taky ne. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

villon17 

všetky recenzie používateľa

Kdo nechce vědět, jak Shane dopadne, ať si tohle nečte:) Až moc to připomínalo Sedm statečnejch. Ale ani zdaleka to nedosáhlo takovejch kvalit. Shane představoval ztělesněný dobro bez jediný chybičky, ale Bronson to prostě neni:) Nejsilnějc na mě zapůsobila závěrečná scéna, kdy Shane odjíždí a malej Joey ho přemlouvá, ať zůstane, že ho má rád a máma ho chce:) ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)
  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • V roku 2007 tento film Americký filmový inštitút zaradil medzi 45. najlepších filmov všetkých čias. (westerns)

Reklama

Reklama