Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víťa Jakoubek už překročil třicítku, pracuje jako špatně placený sociolog a žije jako spořádaný manžel a každodenními povinnostmi unavený otec dvou dětí. V sociologickém ústavu se podílí na výzkumu postojů středoškolské mládeže. Aby cílovou skupinu lépe pochopil, vydává se za studenta a denně usedá do gymnaziálních lavic. Náhle jako by se vrátil zpátky v čase, cítí se opět mladý a bezstarostný, vidí před sebou spoustu příslibů. Skutečný život se ale ošálit nedá a brzy se přihlásí o svá práva a povinosti... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Iva Taťounová, ktorá si zahrala rolu Týni Princovéj, ktorá sa stále chcela vyzliekať, bola neskôr osobná tajomníčka Olgy Havlovéj. Neskôr robila hovorkyňu Eurotelu, kde mala nakoniec problémy zo zákonom a dostala od súdu dvojročnú podmienku. Potom bola riaditeľka pre stratégiu a marketing pražského protónového centra. (Raccoon.city)
  • Do hlavnej úlohy pôvodne Milan Šteindler (Jakoubek) chcel obsadiť Miroslava Vladyku, neskôr Miroslava Nogu, ale ani jednému nevyhovoval termín natáčania. Tak mu produkčný povedal: "Buď to budeš hrať sám, alebo sa to nebude točiť. Tu vedľa v strižni je Menzel a ten si hrá vo svojich filmoch, tak choď sa ním a on ti povie čo a ako." Nato mu Jiří Menzel dal vzácnu radu: "Uvedom si, že sa na to budú pozerať aj všetci tvoji nepriatelia." (Raccoon.city)
  • Žiaka, ktorý hral spolužiaka v hrubých okuliaroch a tvrdil, že on je nový žiak hral vtedy  pomocný režisér Oskar Reif. Bol aj bývalý spolužiak režiséra aj hlavného hrdinu v jednej osobe Milana Šteindlera (Jakoubek) na FAMU. Reif bol dokumentarista a tak pomáhal Šteindlerovi vyberať do filmu nehercov. Tak napríklad do úlohy predsedu družstva obsadil taxikára, ktorý robil zároveň vodiča produkcie. (Raccoon.city)
  • Kritika označila film ako správu o spálenej generácii. (Raccoon.city)
  • Milana Šteindlera (Jakoubek) dnes rozčuľuje, že veľa ľudí si na film spomína pod názvom "Vrať se do hrobu! Magore!" A preto neustále každému opakuje, že prívlastok Magore v názve filmu nebol. (Raccoon.city)
  • Milan Šteindler (Jakoubek) mal po premiére filmu nemalé problémy. Neustále mu niekto telefonoval s odkazom "Vrať se do hrobu!" Dokonca ho v jednom pohostinstve napadol skinhead so slovami: "Ty vole, vrať se do hrobu, to je celý o mně!". (Raccoon.city)
  • Klára Pollertová-Trojanová (Eva Málková) prezradila, že ju ľudia aj po viac ako dvadsiatich rokoch oslovovali menom postavy, ktorú hrala v tomto filme. (Raccoon.city)
  • Tesne pred slávnostnou premiérou zomrela na infarkt Věra Vlčková, ktorá vo filme stvárnila riaditeľku gymnázia. (Raccoon.city)
  • Mládenca, ktorý Víťu púšťa sadnúť v MHD, si zahral spevák skupiny Plexis Petr Hošek. (Jello Biafra)
  • Otázku: „Što vy dělájeťe v svabodnoje vremja?“ pokládá skutečná učitelka z gymnázia Přípotočni v Praze (kde se točilo). Jmenovala se Tominová a učila češtinu a ruštinu. Byla matkou pozdější ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové. (Inspa)
  • Scéna v továrně s proděravělým kufříkem se točila v bývalé firmě Výroba kancelářského nábytku – Interiér Říčany na adrese Černokostelecká 2246. Vietnamský zaměstnanec, který Jakoubkovi (Milan Šteindler) přinese kufřík, zde skutečně pracoval, ale čeští zaměstnanci si ho přejmenovali na Milana. (sator)
  • Jakoubek (Milan Šteindler) se schází se svými spolužáky z „vejšky“ v branické hospodě „U Báby“. (sator)
  • V čase 01:27:00 Jakoubek (Milan Šteindler) sleduje v televizi pořad Federální kriminální ústředna pátrá, radí, informuje. (sator)
  • Málková (Klára Pollertová-Trojanová) několikrát za film řeší, že ona je ve znamení Skopce (Berana) a její milý Jakoubek (Milan Šteindler) prozrazuje, že je Blíženec. Ve skutečnosti je beran Milan Šteindler a Klára Pollertová-Trojanová je ve znamení Panny. Skopec je vyklestěný beran, proto jeho používání není správné. (sator)
  • Otázka z ruštiny u maturity: „Što vy dělájeťe v svabodnoje vremja?“ znamená: „Co děláte ve volném čase? Málková (Klára Pollertová) odpovídá větou: „Ja guljaju v parke,“ tedy: „Procházím se v parku.“ (sator)
  • Romantická scéna v čase 01:01:00 věrně interpretuje dobovou reklamu na pojištění. (sator)
  • Ve filmu v dialogu dvou dívek zazní, že jsou rády, že zrušili interrupční komise. Zákon č. 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství vstoupil v platnost 1. července 1987. Do té doby se interrupce povolovala pouze na základě písemné žádosti těhotné ženy a chodilo se takzvaně před komisi, která mohla žádost zamítnout. (sator)

Reklama

Reklama