Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záverečná časť koprodukčného 6-dielneho televízneho historicko-dobrodružného seriálu. Adaptácia historického románu Ludwiga Ganghofera rozvíja tému sedliackych nepokojov a rebélií v Nemecku začiatkom 15.storočia. V oslobodenom Berchtesgadene pochová Lampert otca. Chce zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu, ale knieža i jeho spojenci sú rozhodnutí napadnúť útočníkov na ich území, aby získali korisť i nové územia. Lampert dosiahne u kniežaťa aspoň to, že sa Runotter môže beztrestne vrátiť do Ramsau a pásť na Hängmose sedliacky dobytok. Runotter však vysmeje Lamperta: koho dobytok môže pásť, keď všetci sú sedliaci sú pobití? Runotter žije už len pomste a všetky návrhy na zmier odmieta. Pomer síl sa presúva v prospech berchtesgadenského kniežaťa. Ohrozený landshutský vojvoda Heinrich i kancelár Franzikopus idú prosiť o pomoc do Mníchova mocného vojvodu Ernsta. S rovnakým úmyslom sa vydajú do Mníchova aj ich protivníci: Pienzenhauer, Ludwig a salzburgský vojvoda. Ludwig dá zapáliť Aubing pri Mníchove, aby podozrenie padlo na Heinricha a Ernst sa pripojí k nemu. Všetko sa však prezradí a Ernst vytiahne proti vierolomnému Ludwigovi. V boji zabije Mallimes svojho nenávideného brata Marimpfela a richtár Runotter hynie, keď zabije vraha svojej ženy Aschachera. Jula odchádza s Lampertom v nádeji na spoločný šťastnejší život. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

topi80 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Závěrečný díl není kupodivu nějakým vyvrcholením, nýbrž podtrhuje celou tu absurditu celého konfliktu, malichernost šlechticů a definitivní vyj*bání se sedláky, kteří doufali, že by něco mohli změnit. ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Nechoď Vašku s pány na led / mnohý příklad známe / že pán spadne / a sedlák si za něj nohu zláme. Takovýchto dnes zapomínaných epizod vnitrofeudálních přetlaků je nepřeberně. Jaksi se nehodí k těm dochovaným honosným šlechtickým sídlům a sakrálním architekturám. ()

Reklama

Reklama