Reklama

Reklama

Kalifornia

Trailer

VOD (1)

Novinár Brian Kessler, ktorý sa zaoberá problematikou sériových vrahov, a jeho priateľka, fotografka Carrie, cestujú naprieč krajinou, aby nazbierali informácie pre svoju novú knihu. Spoločnosť im robia ich noví známi Early a jeho priateľka Adele. Čoskoro sa ukáže, že za informáciami o vrahoch a ich zločinoch nebudú musieť cestovať tak ďaleko, ako si pôvodne mysleli... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (276)

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film mi jen potvrdil, že Juliette Lewis byla ve svém mladším věk ideálním herečkou na postavy méně inteligentních :D Prostě to na ni totálně sedí :) Jsem z filmu dost překvapená, ohromil mě. Téma je super, čtveřice, která spolu stráví nějaký čas na cestách se zajímavým záměrem (samozřejmě každý má jiný) :) A rozporuplnost postav, kdy se to tak krááásně vyvrbilo :) Nezapomenu na výraz Brada Pitta ve chvíli, kdy jeho "máma" mu sděluje, že s ním končí - ta transformace z jejího přítele do role vraha...Jediná vteřina a totálně jiná osobnost :) Doporučuji a přesto, že nemá Brada Pitta ráda - souhlasím s tím, že toto pro něj byl určitý průlom :) A že David Duchovny vypadá po 25ti letech stejně? :) Závidím mu :) ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa

Road movie mixnuté kriminálkou, tzn. pofidérní živlové na cestě nebo útěku, to už tady bylo mnohokrát, ale tentokrát není kladen důraz na akci, ale spíš na psychologii postav. A tím nemyslím, že se tvůrci snaží objasnit, co za vražděním Earla stojí. Jen poměrně věrohodně ukazují spirálu, po které se spustil. Je to neřízená střela, nevíte jakým směrem poletí, ani kdy vybuchne. Jen to, že je velmi nebezpečná a žádná z postav v dotřelu si nemůže být jistá... . Tvůrci tento příběh vypráví relativně nezúčastněně, navíc je to proloženo klidným, až apatickým hlasem Briana, takže atmosféra je velmi vzdálená podobným příběhům, které jsou často stylizované v duchu Tarantina, nebo Coenů. Nicméně ani dobrá režie, by takový scénář neutáhla bez špičkových hereckých výkonů. Na nich to celé stojí a při vší úctě k té druhé dvojici...Pitt i Lewis byli pětihvězdičkoví. Nejde o vrchol žánru, zdráhal bych se takový film doporučovat, ale pokud poběží v nějakou rozumnou hodinu v TV, stojí za shlédnutí. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Brian je novinárom, ktorému sa vďaka pár úspešným článkom, podarilo získať, v jednom z vydavateľstiev, zálohu na napísanie knihy o sériových vrahoch. Potom ako minul všetky peniaze, no z knihy nemá ani titulnú stránku, rozhodne sa v doprovode svojej milenky a odborníkmi nežiaducej fotografky v jednej osobe, vycestovať naprieč Amerikou až do Kalifornie. Chce totiž navštíviť všetky dostupné miesta, kde vyčíňali skutoční sérioví vrahovia a dokončiť tak knihu, ku ktorej spracovaniu sa zaviazal. Nakoľko však nemá dostatok peňazí na cestu, prostredníctvom letáku na nástenke vyhľadá spolucestujúcich, ktorí mu prispejú na náklady. Earl, partner Adele, však nie je len tak obyčajným sedliakom s jednoduchým, prostým rozumom. Julliete Lewis je herecký skvost. Táto žena hrala v toľkým filmoch "spomalene" mysliacu osobu (a dokonale!), že mám až pochybnosti či je ozaj "normálna". "Kalifornia" je z 3/4 priemernou psycho drámou. Záver už síce je klasickým thrillerom, no bohužiaľ, dojem či mimoriadne mrazivé pocity vo mne nevyvolal. Zaujímavé je, že keby vo filme miesto "Muldera" hral iný herec, ani by som si to nevšimol. Pitt už so spomínanou Julliete, všetkých dokonale zatienili a nebyť práve ich výkonov, len sťažka by samotný snímok, aj napriek solídnemu príbehu (na 90' roky), dosahoval nadpriemernej kvality. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Kalifornie není nikterak originálním snímkem, ovšem potěší zejména svým hereckým obsazením - Brad Pitt si svoji postavu patřičně vychutnal - a atmosférou. Příběh příjemně graduje a směřuje k předvídatelnému konci. Mix krimi, thrilleru a road movie vyšel tvůrcům velmi dobře a s přivřenýma očima jim dám 4*. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Už v prvej štvrťhodine som si spomenul, že som Kaliforniu už kedysi videl. Asi na mňa neurobila nejaký zvláštny dojem, keď som potreboval celú štvrťhodinu na rozpomenutie sa. Bizarná štvorka sa dá náhodne dokopy pri ceste do krajiny, ktorá má vyriešiť ich aktuálne trable. Rôznorodejšiu štvorku by sme asi ťažko zostavovali a tak netrvá dlho, keď sa udalosti začínajú hýbať nezmeniteľným smerom. Je to málo uveriteľný príbeh, ale tvorcom išlo o atmosféru a napätie, tak čo by sme chceli viac. Brad Pitt s Juliette Lewis zvládajú svoje úlohy o jednu úroveň lepšie, ako protihráčska dvojica. Film, na ktorý sa dobre pozerá a rovnako dobre zabúda. ()

Galéria (150)

Zaujímavosti (2)

  • Film má aj svoju komiksovú adaptáciu, o ktorú sa postaral americký spisovateľ Chuck Dickson a umelec Duncan Fergedo a nesie rovnaký názov ako film. Adaptácia však nebola nikdy dokončená. (apocalyptik)

Reklama

Reklama