Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sára, Eliška, Hedvika a Zuzana sú štyri kamarátky, tridsiatničky, ktoré momentálne spája najmä jedno slovo – materstvo. Sára (Hana Vagnerová) je úspešná influencerka, ktorá plánuje svoj blog o partnerských vzťahoch plynule previesť na blog o tom, ako byť najlepšou mamou. Život berie so zdravým nadhľadom a iróniou. Keď ju však manžel Jirko (Jakub Prachař) privedie z pôrodnice rovno do rozostavaného domu, jej život nadobudne až príliš dobrodružné rozmery. Ďalej sa snaží plniť Instagram cool fotkami perfektnej matky, ale všadeprítomný prach a nevyspatie jej dávajú poriadne zabrať. Hedvika (Petra Hřebíčková) žije ako v zlatej klietke, jej manžel vorkoholik (Jiří Langmajer) doma veľa času netrávi, a tak niet divu, že ju očarí mladý pouličný spevák David (Vladimír Polívka). Zuzana (Sandra Nováková) je po rozchode s Kamilom (Václav Neužil) bez peňazí – prepracovaná a uštvaná matka dvoch malých čertov. Zato Eliška (Gabriela Marcinková) má skvelého chlapa (Štěpán Benoni), úplne neznesiteľných rodičov, je tehotná a stále vracia. Ale hlavne majú jedna druhú… (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (227)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Když Vám na vsi naplánují třikrát do roka letní kino a Vy máte rádi filmy, tak je škoda cokoliv, co jste dosud neviděli, vynechat. Zde je ale opak pravdou, tady bych totiž vynechal moc rád. Matky jsou totiž taková hloupá dramedie, která neví, co chce být. Nedávají moc logiku, jsou poměrně negativní a jediné, co na tomto filmu je, tak pár letmých vtipů, které upřímně rozesmály a série herců, které vidím rád. Ale v jiném filmu bych je viděl raději. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Nooo, ja som tento film asi nepochopil, alebo neprecítil, alebo čo. Asi na to treba ešte dorásť, alebo prežiť, lebo emócia ma nezasiahla, dej mi prišiel rozbitý a ako keby to chcelo niečo povedať, ale nie každému. Snáď si to našlo publikum, lebo ako komédia to nefunguje ale vôbec. jedna celkovo a jedna za tie dve dobré dramatické scény. 2 z 5 ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Za mě velká škoda. Samozřejmě se nedozvíme, jaké je to vlastně být matkou, ale náběh na poctivý tuzemský vztahový film tam byl. Partner jedné (influencerka Hany Vagnerové) musí mrkat na sociální sítě, aby viděl, jak se daný den vlastně mají. Každopádně ho nenapadne nic lepšího, než ženě těsně před porodem koupit barák v dezolátním stavu. Chlap druhé (Petra Hřebíčková) tvrdne furt v práci, ona žije ve zlaté kleci, a tak začne hledat rozptýlení jinde. Další (Sandra Nováková) má dvě malé děti a stále doufá, že jejich nezodpovědný otec je oním princem na bílém koni. A poslední (Gabriela Marcinková) je těhotná, ale neužívá si ani nastávající roli, ani partnera, protože mnohé neustále rozbourává panovačná matka. Sice je máme na čas pohromadě, ale vesměs jsme několik minut s tou, pár minut s tamtou, a to je první průšvih. Tohle přeskakování moc nefunguje, protože zatímco jedna řeší něco „krizového“, linie druhé nás má třeba dojmout. Vše se tak kouskuje a rozpadá do jednotlivých scének. Naštěstí díky výkonům herců působí mnohé autenticky, ač to se skutečným životem mnohdy nemá nic společného. Navíc vlastně závěrem vadí i to, že naše hrdinky „na čas ukážou spokojený úsměv“ (kupříkladu Hřebíčková na to s manželem skočí v hotelu, Nováková může zpeněžit umělecký kousek a dostat se z finančních potíží, Vagnerová dostane prstýnek a získá další sledující), ale celkově to neřeší situaci, která jim nebo jejich partnerům dlouhodobě vadí – jestli si teda rozumíme. Podivnou kapitolou je pak postava Marcinkové, kterou „přejde“ prasknutá voda a která v těhotenství nesexuje a vyřeší to objednáním prostitutky. Raději bez komentáře. Celkově zbytečně neuspořádané, se zoufale chybějící dramaturgií, která by vytáhla jen to „zajímavé“. Není nutné se pokaždé zavděčit všem. Fajn obsazené vedlejší role. ()

Anet21 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako film Bábovky, aj Matky pracuje s rámcovou kompozíciou deju, ktorá je ale tak divne zvolená pre daný žáner filmu, až to bolí. Potom sa to v praxi prejavuje tak, že scenár chce zároveň spracovať komediálne prvky aj tragické prvky, chce, aby sa divák v jednej 10-minútovej scéne smial a v nasledujúcej úprimne plakal a tak ďalej a tak ďalej. Už malému dieťaťu musí byť jasné, že toto nemá reálnu šancu u diváka fungovať a že výsledkom musí byť len zmätočný o ničom nehovoriaci zlepenec (požičiam si slovíčko, pán Fico), ktorý vo výsledku nie je ani vtipný, ani tragický a ktorý by iste naše produkčné spoločnosti v kinách mohli distribuovať pod obľúbenou nálepkou ,,tragikomédia." Ani jedna zo štyroch postáv žien-matiek nemá dostatočný priestor pre svoj príbeh, psychologizácia postáv je nula celých nula nula, rovnako sa postavy ani nikam nevyvíjajú (postava Marcinkovej, so snahou vzdorovať matke, Novákovej, naivnej husy, čo opakovane naletí blbcovi, konieckoncov aj Vágnerovej, ktorá aj po všetkom cieli na množstvo followerov - v čom sa charakterovo líšili/vyvinuli v závere filmu?) Herecké obsadenie nekomentujem, celý tento náš cz/sk kinematografický priemysel pôsobí už nejakú dekádu tak, že okrem neustále protežovaných hercov typu Langmajer, Hřebíčková, Prachař, Marcinková atď. ani iní schopní herci neexistujú. Keď už sme u toho Langmajera, zaujímala by ma jeho úloha v tomto filme a samotný honorár, keďže na obraze sa objavil asi 15 minút čistého času. Na zamyslenie sú aj vedľajšie, skoro až komparzistické úlohy, v ktorých ale z nejakého dôvodu znova hrajú známe tváre typu Dolanský, Polívková a pod., ktoré sú na obraze asi 2 minúty čistého času. Dôvod je pravdepodobne ,,neznámy." Po stránke formy to nie je žiadna katastrofa, i keď nutno dodať, že Bábovky boli nakrútené s väčším citom pre kameru a detail, tu občas dosť prebíja dojem z celistvosti nielen neustále preskakovanie z perspektívy postavy na perspektívu, ale hlavne divne a nepravidelne sa objavujúci animovaný vizuál, kreslené prechody medzi scénami zavŕšené priblblým voiceoverom (pričom takto naozaj influencerky a youtuberky v nerozprávajú, kedy to tí scenáristi pochopia :/). Slabý scenár potom nezachránia ani pokusy o zdramatizovanie deja alebo poukázanie na ťažké životné situácie žien, ktoré mnohé zažívajú (scéna v nemocnici z nepríjemnou sestričkou, ktorá prikáže matke zobudiť si dieťa a nasilím ju núti kojiť, manželská hádka a nedostatok času tráveného spolu atď.). Všetko toto sa ale zlieva do jednej masy, ktorá síce pri sledovaní vyložene neurazí a nenúti človeka opustiť miestnosť kina, ale ani nemá čím nadchnúť, využíva len archetypy narácie, archetypy žánru a zo scenáristami (asi) planovaného inovatívneho dielka zostáva len klišé 1,5-hodinová záležitosť, ktorá reálne neponúkne divákovi ani smiech, ani slzy. Len ,,meh" pocit, že videl niečo, čo už XYkrát predtým. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Ak je film klasikovaný ako komédia, ale reálne sa na ňom ani raz nezasmejem, niečo nie je v poriadku. Okrem toho, keď si človek prečíta obsah filmu, tak by sme tu mohli mať skutočne niečo, čo stojí za pozornosť. No "Matky" majú reálne dokopy viac problémov ako pozitívnych momentiek. Pôsobí to ako film o štyroch priateľkach. No dokopy ich spolu vidíme veľmi málokedy a dokonca to často ani nepôsobí, že by sa tvorcovia o to snažili, aby sme mali spoločné scénky so všetkými priateľkami. Čo je veľmi veľká škoda. Toho istého roku vyšiel film o štyroch kamarátoch mužoch "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" a pri ňom som celú dobu mal pocit, že sledujem film štyroch mužov. A nepôsobilo to tak neskutočne rozbito ako v tomto filme. A okrem toho bol ten film aj vtipný. Tu som sa často nudil, sem-tam trošku pousmial nad momentkou, no v jadre by som nenašiel asi ani jednu scénku, ktorú by som si z tohto filmu nejako extra zapamätal. Viackrát by som si to nepozrel a to napriek tomu, že mám rád dokopy všetky herečky v hlavných rolách. Pre mňa je to film, ktorý chce skôr ukázať problémy materstva v rôznych podobách, než že by chcel do toho dať nejaký reálny príbeh. Takže viac-menej cieľ zakrýva všetko okolo. A to je to, čo mi na tom vadí. Hodnotenie: D+ ()

Galéria (108)

Zaujímavosti (9)

  • „Myslím, že se tady povedlo dát dohromady fantastické obsazení. Mám strašnou radost, že jsem měla možnost se na place potkat se všema holkama. Moc si jich totiž vážím jako hereček a mám je ráda i lidsky,“ uvedla Hana Vagnerová, která hraje roli Sáry. (SONY_)

Reklama

Reklama