Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (473)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Režisér Joel Schumacher natočil sugestívnu snímku v ktorej zručne evokuje atmosféru súdneho procesu i udalostí, ktoré mu predchádzali. Spolieha sa pritom nielen na silný námet ale aj na hercov na čele s Matthewom McConaughtyom, ktorému účinne vypomáhajú hviezdy ako Samuel L. Jackson, Sandra Bullock či Donald Sutherland. Schumacher natočil skvelú snímku a hoci sa kľúčové scény filmu odohrávajú v súdnej sieni a totožnosť vinníka je od počiatku známa, podarilo sa mu vytvoriť veľmi sugestívne dielo, v ktorom s citom pre atmosféru približuje hustnúce dianie okolo súdneho procesu i udalosti, ktoré mu predchádzali. Vrcholom snímky je emotívna záverečná reč, ktorá dovtedy nerozhodnutých porotcov dokáže presvedčiť. Film je serióznou sondou do stále živej problematiky rasizmu, ktorý nie je obmedzený len na juh Spojených štátov. ()

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Čas zabíjet byl místy, hlavně zpočátku, velmi působivý film, který mě docela chytil za srdce. Škoda jen, že při své délce si působivost nedokázal úplně udržet a místy sklouzával do zbytečností. Nuda se ovšem nedostavila. To ani omylem. Jediné, co bych snad mohl ještě vytknout, je taková ta americká scénářová připitomělost (ano, rozstřílel jsi mi nohu na maděru, ale jsi dobrý člověk, odpouštím ti!), která z tohohle filmu dělá tak trochu pohádku. Ok, protentokrát odpustím. Všechny další nedostatky jsou omluvitelné. Jsou zde sympatické herecké výkony všech hlavních představitelů a celkem povedená atmosféra soudního procesu. Mohlo to být lepší, ale stále je to velmi dobré. PS. Je zajímavé sledovat, jak se Matthew McConaughey k roli právníka v dalších filmech s úspěchem vrací. ()

Reklama

H34D 

všetky recenzie používateľa

Jen málokterý film pojednávající o černých a bílých je schopen je vykreslit jinak než černobíle, ani Čas zabíjet toho není schopen. Když však přistoupíte na to, že se zde uvažuje spíše srdcem než mozkem, když akceptujete i tu špetku patosu, nebudete zklamáni. Nelze vyčítat Schumacherovi, že se zaměřil více na emocionální prožitek než akademické zpracování tématu, film se mu v tomto ohledu velmi povedl. Postavy i herci jsou skvělí, film má velice pěkný lidský rozměr a vlastně svým vyzněním připomíná Kult hákového kříže zkombinovaný s Vyvolávačem deště. Pokud se vám podaří sesednout z vysoko postaveného filozofického bidýlka, tak vás závěrečná řeč jistě dostane. 8/10 ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Dnes, s odstupem let, už je jasné, že jde opravdu o jeden z nejlepších soudních thrillerů devadesátých let. Bez ohledu na to, že bez některých scén bych se obešel, a že některé momenty byly trošku chtěné, je to strhující drama, plné silných emocí, napětí a výborných hereckých výkonů. Soucítil jsem s Carlem a rozuměl tomu proč udělal to co udělal, běhal mi mráz po zádech při Jakevě závěrečné řeči, a i když už jsem při repríze věděl jak dopadne, přistihl jsem se, že jim stejně oběma držím palce. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

A Time to Kill je úspešný, aj keď iba priemerný film z právnického prostredia. K priemernosti sa nedopracoval iba nepravdepodobnou prvotinou úspešného Johna Grishama a šablónovitosťou postáv rôznych rás, ale najmä tým, ako ľahkovážne vysiela svoje posolstvo divákom. V civilizovanom svete nie je možné tolerovať, aby poškodený nahradil sudcu i kata a vykonával spravodlivosť podľa svojich predstáv. Ale tiež by nemalo byť možné, aby páchatelia znásilnenia na dievčati inej rasy boli prepustení ako nevinní. Vo filme je niekoľko silných scén vyvážených približne rovnakým počtom scén idiotských, takže mi z neho ostane v pamäti iba bezchybný výkon retro krásavca Matthewa McConaugheya, ktorému šikovne sekundovala Sandra Bullock. Sympatického vraha si zahral Samuel L. Jackson, pretože Sidney Poitier asi nemal voľný termín. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (29)

  • Predloha Johna Grishama je založená na skutočných udalostiach z roku 1984, keď sa spisovateľ na súde v okrese DeSoto v Hernando stal svedkom otrasného svedectva dvanásťročnej obete znásilnenia. Prípad sa týkal znásilnenia a napadnutia dvanásťročnej Marcie Scottovej a jej šestnásťročnej sestry Julie Scottovej. Na rozdile od filmu však obete boli belošky, zatiaľ čo útočník Willie Harris bol černoch. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama