Reklama

Reklama

Ada

  • Česko Ada (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bezdetný manželský pár, Maria a Ingvar, žije so psom, mačkou a stádom oviec na farme kdesi na Bohom zabudnutom cípe Islandu v súlade s behom prírody. Ich život plynie v pokojnej rutine práce a odpočinku. Každý rok je o niečo lepší ako ten predchádzajúci, alebo sa v tom aspoň manželia utvrdzujú. Niečo medzi nimi ale zostáva nevyslovené, niečo bolestne chýba. Snažia sa zmieriť so stratou, na ktorú zdanlivo neexistuje liek. Divoká islandská krajina im ale nečakane ponúkne riešenie v podobe bytosti, ktorá dostane meno Ada. Je to dar, alebo prekliatie? (ASFK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (100)

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Čakal som viac, než mi LAMB/ADA mohla ponúknuť.  Čiastočne som sa nechal oklamať, toto ani zďaleka nie je horor, ale tichá rodinná dráma zľahka okorenená fantastickými prvkami. A predsa som mal permanentný pocit, že sa niečo stane... To je vlk v ovčom rúchu, alebo satan, ktorý sa skrýva pod rúškom, hovoril som si pri pohľade na bytosť s ľudským telom a hlavou jahňaťa, no môj dojem bol skôr rozpačitý a komický. Biblická symbolika však bola zreteľná a zúfalí rodičia, ktorí stratili dcéru si privlastnili, čo im nepatrilo. Dúfal som, že je zarobené na poriadnu zápletku, ale nikto sa  výraznejšie neprejavil. To podstatné som sa dozvedel za 5 minút a ďalších 100 minút som počítal ovečky a sledoval každodenný život islandských farmárov, ktorí neboli zhovorčiví. Predpokladám, že každý, kto vysoko ohodnotí tento film, pochváli jeho metaforiku a povie, že je alegorický, no mne jednoducho nesadol. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Ja som bol vlastne (asi...) spokojný. Nielenže som dostal plus-mínus to, čo som čakal, ale dali mi bonus: po traileroch som totiž mal dojem, že Ada bude čierna komédia. Ale nie. Je v dobrom „trochu“ divný, ale inak vážny film. Nie som si istý, či by som ho označil za horor. Čiastočne má k tomu geniálne nabehnuté (zahmlený a zabudnutý statok odrezaný od zvyšku sveta, ovce sú ak sa správne nasnímajú desivé samy osebe, nevraviac o konci), ale zároveň okolo plnohodnotných hororových ingrediencií iba ticho kráča, nijako mohutne s nimi nepracuje. Neviem, čo si mám myslieť o spomínanom finále, ktoré vôbec nie je zlé, ale tu už asi vážne chýbajú aspoň náznaky odpovedí. Zas nie som úplne fanúšik toho, aby si divák domýšľal VŠETKO; s takou filozofiou natáčajme dvojhodinové filmy, v ktorých nie je nič vidieť ani počuť, proste sa len dve hodiny pozerajme na tmu a potom uvažujme, čo to asi bolo. Na kastingu nemám čo kritizovať. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Severská spolupráca so Pšonkami priniesla podivno žiarlivostnú baladu, ktorá vďaka originalite námetu (rozhodne) neohúri každého. Tí, čo očakávajú strhujúcu, respektíve temnú atmosféru môžu úplne zabudnúť. Toto je pomalá, vďaka výberu prostredia dostatočne chladná, no nijak extra záživná story, ktorú v okamihu odkrytia kariet buď úplne zavrhnete, alebo ju z čírej zvedavosti kam vás tento príbeh dovedie - dosledujete. Skutočne ťažko sa slovami popisuje, čoho bol divák svedkom, to jednoducho “musíte vidieť”, aby ste si následne mohli urobiť názor sami. ()

dubinak 

všetky recenzie používateľa

Tohle je hodně fajnové severské mysteriózní drama, které má výborné herecké obsazení. Hlavní twist se dá sice s přehledem uhádnout hned v ten moment, ač je odhalen až déle, ale filmařsky je to obecně velmi uspokojující záležitost. Tvůrci dokonale vykreslují drsnost zdejších přírodních podmínek, náročnost rodinného života hlavních postav a celkové mysteriózno kolem jejich domu. I když v téhle oblasti bych řekla, že se dalo na pilu tlačit poněkud víc, protože divák tak nějak lační po zevrubnějším rozkrytí zdejšího folklórního aspektu. Oceňuji, že scénář nabídl i pár příjemně zábavných momentů a stopáž utíkala svižně. V sále ve Varech to cítím na čtyři, ale doma by to asi bylo skromnější hodnocení. Zkrátka se mohlo dát trochu víc prostoru pro to hlavní. KVIFF 2021 ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Obcerstvujici film s metamorfickou silou a podivnosti. Pritom je nezny dotykajici se srdce. Blazniva zapletka je zpracovana se smrtelnou vaznosti podporena vybornymi herci. Film ma nadcasovou atmosferu starodavne vesnicke pohadky. Potrebujete ale hodne trpelivosti se dokoukat do konce tohoto pomalu beziciho pribehu. A mozna pak budete mit nocni mury. Nikdo by nechtel byt napul jehne a napul clovek. ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama