Reklama

Reklama

25 rokov neviny

(festivalový názov)
  • Česko 25 let neviny (festivalový názov) (viac)
Trailer
Poľsko, 2020, 112 min

Réžia:

Jan Holoubek

Scenár:

Andrzej Gołda

Hrajú:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

WAU! Poláci do toho tedy šlápli a Vykoupení z věznice Shawshank najednou vypadá jako místo, kam by mohly jezdit na prázdniny rodiny s dětma. 25 let neviny je pro mě jeden z nejpřekvapivějších a nejlepších filmů co jsem za posledních možná 5 let viděl. Budu muset polskou filmografii začít sjíždět častěji. O filmu tady nebudu nic vykecávat. 110% ()

borec999 

všetky recenzie používateľa

Príbeh je to bez debaty smutný a poľutovaniahodný. Poliaci znova vytiahli ťažkú tému a znova ukázali, že takéto filmy im idú. Nepopieram kvality filmu, ani to že niektoré scény vo väznici boli veľmi nepríjemné. No vyššie ako na 3* ísť nemôžem z 2 dôvodov- prvým bola príliš veľká predvídateľnosť deja a tým druhým, že filmov na podobnú tému som už pár videl a mal som pri sledovaní pocit že všetko z toho čo tu bolo som už videl niekde inde. Vo výsledku je to dráma s pár nepeknými momentami, ktorá si neberie servítku pred ústa a ukazuje, že aj v dnešnej dobe si môžete odsedieť 25 rokov v base za nič. Ale určite ma nezasiahla ani nerozložila takým spôsobom aby som si ju výraznejšie zapamätal. Vzhľadom na 89%, ktoré film drží v čase môjho komentáru, "len" nadpriemer a 60% ()

Reklama

Zek 

všetky recenzie používateľa

Ono je vlastně úplně jedno, jaké státní zřízení v dané zemi je. Pokud jsou policajti a Justice zmrdi, kterým je absolutně jedno, že pošlou do basy nevinného člověka a vraha nechají v klidu běhat na svobodě, aby mohl dál řádit, tak vám nepomůže prostě nikdo. Nejhorší musí být, pro člověka ta bezmoc a beznaděj, kdy proti vám jdou, právě ti co vám mají pomoct. ()

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Velmi silná a emotivní záležitost a výstavní kousek evropského filmu. Nikdy jsem neměl pocit, že se dívám na film nebo na herce, snažící se ztvárnit roli. Byl jsem doslova pohlcený dějem, i když jsem si po půl hodině říkal, kam to všechno vlastně směřuje, protože za 30 minut se toho stane dost. Nakonec to uběhlo jako voda a já zůstal v úžasu. Hodně pomohlo, že jsem dopředu o filmu vůbec nic nevěděl. Režisér Jan Holoubek je zdá se zjevení z čistého nebe. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Říká se, že ty nejsilnější příběhy píše sám život a životní příběh Tomka Komendy mezi ně teda patří. Jestli realita odpovídá tomu, co bylo odvyprávěno ve filmu, tak to nebyl ani justiční omyl, ale kardinální fuck up, totální diletantství a... prostě zločin. Film syrovej a surovej, chladnej jak psí čumák, s jednoduchou, ale kvalitní režií a přesně trefenou dobovou atmosférou. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v poľských mestách Varšava, Wroclaw a Zabrze. (MikaelSVK)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)

Súvisiace novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (viac)

Reklama

Reklama