Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentárny film s názvom Attila sleduje a mapuje celoživotný príbeh športovca a novodobej slovenskej hviezdy Attilu Végha. Zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života od skorého detstva až po narodenie jeho syna Attilu v januári 2020. Z rozprávania rodiny, blízkych, priateľov, kolegov, športovcov, umelcov, spevákov, súperov a tiež nikdy nezverejnených archívnych záberov môže divák nahliadnuť do jeho života a sledovať kroky, ktoré ho priviedli k úlohe MMA zápasníka, hoci na ňu v detstve nemal mnoho predpokladov. Príbeh svetového šampióna mapuje tiež cestu skromného chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA. Film konfrontuje jeho doterajšiu kariéru a odhaľuje jeho prehry i víťazstvá z doteraz nevideného uhla - zo zákulisia. Zaujímavým aspektom je sledovanie vývoja športu MMA ako takého, ktorý je aktuálne najdynamickejšie sa vyvíjajúcim športom na svete. Príbeh Attilu je príbehom driny, odhodlania, sily, ale taktiež príbehom priateľstva, ktoré pretrváva po celý život. V pripravovanom dokumente uvidí divák nielen športovú kariéru, ale taktiež boj so životom samým a boj o možnosť športovú kariéru vôbec mať. Film ukáže vlny úspechov, ale aj na vlny prehier a zúfalstva. A v neposlednom rade zobrazí prípravu na zápas storočia proti Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi. (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (4)

  • Végh počas nakrúcania prehral súboj so Zwickerom, po zápase v šatni plakal a chcel natáčanie ukončiť s tým, že tvorcom uhradí náklady. Větrovský ho povzbudzoval vskutku filmársky, že bude ako Rocky Balboa: „Teraz si prehral, ale potom porazíš Vémolu, ten je tiež vždy raz dole, raz hore.“ V skutočnosti sa toto prianie vyplnilo. Végh porazil Vémolu v súboji poloťažkej váhy označovanom ako "zápas storočia" v novembri 2019. (Biopler)
  • Větrovský mal malú dušičku pri distribúcii snímky. Film mal však prvý víkend 14 800 pozretí, čo je na slovenskom trhu úžasné číslo. Potom to kúpil Netflix, neskôr HBO a režisér zhodnotil dielo ako veľký úspech. (Biopler)
  • Režisér sa s odstupom času zmienil, že urobil v strižni zopár chýb a totiž, že film je o 10 minút dlhší než by mal byť. Véghovi sa narodil syn 14 dní po termíne a Větrovský už nemal potrebný odstup, aby to stihol v kľude dostrihať, lebo film išiel už o 2 dni do kín. (Biopler)
  • Větrovský spomína na začiatky natáčania, kde ku kontaktu s Véghom prišlo veľmi spontánne po nevinnej otázke, či o ňom niekto niekedy chcel nakrútiť film. Okamžite volal svojej manželke, ktorá ho podporila, pričom väčšinou jeho nápady najprv skritizuje. Dodáva: „Začal som nakrúcať Attilu Végha, totálne bez filmárskeho vzdelania a skúseností. Dominik Besler, kameraman, povedal na treťom nakrúcaní, že by to chcelo aj zvukára. A ja mu hovorím, načo, veď tá kamera má zvuk, tam máš mikrofón. Bol som totálny amatér.“ (Biopler)

Reklama

Reklama