Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 4
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(18)

Epický seriál Rod Draka se odehrává dvě stě let před událostmi ze Hry o trůny a vypráví strhující příběh rodu Targaryenů. (HBO Max)

Recenzie používateľa Cappuccino k tomuto seriálu (11)

Rod Draka (2022) 

Od House of the Dragon som po chabom ukončení  Game of Thrones nečakal naozaj veľa a o to viac ma milo prekvapil. Sledovanie takmer všetkých epizód (s výnimkou druhej) ma bavilo a viacerým častiam nechýbalo napätie aj výrazne emotívne scény. Medzi najvýraznejšie postavy jednoznačne patrí Daemon v podaní famózneho Matta Smitha, mladá aj staršia verzia Rhaenyry a v neposlednom rade kráľ Viserys, ktorého som si však obľúbil až časom. Za zmienku tiež stojí aj pomerne charizmatický pobočník Hightower, staršia verzia Alicent a starší Aemond. Nový Aegon však nie je príliš výrazný a deti Rhaenyry sú ako objednávka z Wishu, pričom vôbec nepasujú do inak pomerne kvalitné obsadenia. Seriálu celkovo chýbajú výraznejšie vedľajšie postavy a strane Zelených aj hlavné. Scenáristi z väčšej časti odviedli dobrú prácu, no niekedy sa flákali. Z mnohých dialógov ide mráz po chrbte, no niektoré rozhovory medzi postavami slúžili ako nadbytočné vyplnenie priestoru kým sa zase udeje niečo úderné. Na komplexnosť prvých sérií Game of Thrones HotD nedosiahol, ale stále ide o vynikajúce fantasy zo sveta Georgea R. R. Martina. Verím pritom, že vzhľadom na dianie z knih môže byť druhá séria ešte o úroven lepšia, a tak sa na ňu už teraz teším. 8/10 ()

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Prvá časť House of the Dragon ma milo prekvapila. Od spin-offu Game of Thrones som po poslednej sérii skutočne nečakal veľa, ale nová časť je skutočne solídna osmička. Paddy Considine je ako Viserys veľmi charizmatický, Matt Smith s postavou Daemona na jednotku stvárňuje arogantného princa a Milly Alcock si už po niekoľkých scénach získala moje sympatie. Bohužiaľ, ostatné postavy mimo rodu Targaryenovcov ma príliš nezaujali a prvej epizóde tiež chýba silnejší odpich v podobe neočakávaného zvratu. 8/10 ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Beriem, že The Rogue Prince bola iba druhá epizóda, no aj tak by som očakával, že sa dej trochu viac odpichne. Miesto naťahovaných náznakov sporov a (očakávaného) rozhodnutia kráľa som dúfal v nejaký twist, ktorý by sa vyrovnal napríklad záveru prvej časti GoT. Tak možno nabudúce. ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Celú epizódu som sa dobre bavil, no záver pôsobil trochu silene a vykalkulovane, i keď bol naozaj efektný. Skôr mi však v tretej časti stále chýba nejaký mega twist a premyslenejšie dialógy, na aké som bol zvyknutý z prvých sérií GoT. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

King of the Narrow Sea je za mňa doposiaľ najlepšia časť a prvá, ktorej dávam plný počet. I keď sa odohrávala prakticky iba v jednom meste, nechýbal jej svieži vývoj, napätie a super dialógy. Daemon sa ukazuje v plnej miere, Rhaenyra sa čoraz viac mení a ani Viserys vôbec nezaostáva. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Priebeh epizódy bol skôr za 4, ale záver ma prinútil dať znova plný počet. Napätie bolo prítomné v každej scéne a už som len čakal, kedy sa to zvrtne. Čo na to povedať? Skrátka milujem svadby zo sveta Westerosu. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Dobrá epizóda, ale ani zdaleka nie dokonalá. Oproti predošlým dvom častiam bola v mnohých smeroch scenáristicky predvídateľná a zbytočne doslovná. Čo sa týka detí Rhaenyry, stačilo raz či dvakrát poukázať na to, že ich splodila s iným mužom. Tvorcovia to však zdôrazňovali toľkokrát a toľkými rôznymi spôsobmi, že už to bolo miestami otravné. Okrem toho ma príliš nenadchol ani záver, pri ktorom na dôležitom zvrate participovali neznámi aktéri a strážená pevnosť vzbĺkla lusknutím prsta. Celkom by ma zaujímalo, ako sa tam dostali a prečo po prepustení z väzenia jednoducho neutiekli kade ľahšie. Nuž, scenáristická barlička všetko vyriešila. ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Skvelá epizóda, na ktorej by som skritizoval trochu urýchlený záver. Očakával by som, že sa scenáristi takémuto dôležitému momentu budú venovať viac času (podobne ako požiaru z epizódy 5), než sporom medzi deťmi. Tie však boli natočené skvelo. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Veľmi silné emotívne scény striedali trochu zdĺhavejšie pasáže. Viserysov nástup na trón bol vynikajúco natočený a posledná večera (ne)jednotnej rodiny symbolicky predznamenala ticho pred búrkou. Zdá sa, že to bolo poslednýkrát, kedy sa v jednej miestnosti stretli všetci bez toho, aby sa chceli navzájom povraždiť. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Iste, znova som sa dobre bavil, ale nechápem, prečo tvorcovia celý diel zamerali na hľadanie Aegona. Plus nedáva žiaden zmysel, ako sa Rhaenys zachovala. Slabšie štyri. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Dosť slušný záver a vzhľadom na dianie z kníh by mohla byť druhá séria ešte o úroveň vyššia. SPOILER: Záverečné roztrhanie Vhagarom bolo v dobrom slova zmysle brutálne, len som nepochopil, prečo scenáristi spravili z úkladnej vraždy kvázi nehodu. Tejto knižnej zmeny pri motíve vraždy ozaj nedáva zmysel. ()

Súvisiace novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (viac)

Reklama

Reklama