Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Luke Jackson je nový väzeň, ktorý pod dohľadom sadistických dozorcov kope priekopy so svojimi spoluväzňami. Čoskoro si získava ich obdiv svojim prístupom k životu a odporom k autoritám a stáva sa ich vodcom. Keď sa Luke dozvie, že jeho matka zomrela, dozorcovia ho zavrú na samotku, aby sa nepokúsil utiecť na jej pohreb, tak ako to urobil už mnohokrát predtým... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (709)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Vždy budem mať slabosť pre filmy z väzenského prostredia. Nestarnúca klasika aj dnes dokáže učarovať svoju rýdzosťou a štýlovosťou. Určitý ľudský charakter sa jednoducho nedá zlomiť nech sa deje, čo sa deje a Paul Newman takú osobnosť stvárnil najlepšie ako to len šlo. Ako by mu bola rola napísaná priamo na telo. Snímka je natočená tak s podmanivou väzenskou atmosférou a hlavne emóciami, že sa jeden nestačí diviť. Z filmu dýcha atmosféra doby a človek, hoci vlastne nerád, spoznáva a sympatizuje s odsúdenými, ktorí sa správajú ako obyčajní ľudia v obyčajnom živote. Na to, že sa film odohráva vo väzení dá sa o ňom povedať, že je celkom optimistický, pohodový a chvíľami aj zábavný. Len ma mrzelo, že ku koncu sa z filmu ona pohoda vytráca. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Nesmrtelné vězeňské drama, můj oblíbený film (v top ten) o touze po svobodě a o chlapské frajeřině, s geniální dvojicí Paul Newman a George Kennedy v roli trestanců. Mnohé komentovali už jiní, já přidám pár nádherných výroků: "Beru si brejle, šéfe... Ó, Lucinka." (slavná scéna s mytím auta: http://www.youtube.com/watch?v=Kliy32YWFcU ) .../... "Vzdej to, máš dost." - "Leda bys mě zabil." .../... "Nemít na to, to je právě ta frajeřina.".../... "Chtěj fofr, maj ho mít." - "Nevěděj, jestli se maj smát, nebo zuřit." - "Asi ještě neviděli chlapy makat." .../... "Sním i 50 vajec." - "Nikdo ještě nesněd 50 vajec!" - "Vařený na tvrdo a všechny během hodiny." .../... "Nebuďte na mne tak hodnej, kapitáne." - "Tak tomuhle se odborně říká selhání komunikace." .../... "Já třesu, šéfe, třesu." .../... "Tohle je jáma dozorce Keana... Co dělá tvoje hlína v jeho jámě?... Radši ji koukej vyházet." Úsměvy Luka: http://www.youtube.com/watch?v=kJwSIbCR7Yw&NR=1 ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Frajer Luke bol vážne frajer. Škoda, že mi celkom unikli jeho pohnútky, kvôli ktorým sa dostal do väzenia, a to ani nehovorím o tom, že za zničenie parkovacích hodín dostal 2 roky natvrdo. Tomu poviem teda trest. Samotné väzenie tiež nevyzeralo ako klasické väzenie z iných amerických filmov, skôr mi pripomínalo nejaký pracovný tábor, galeje alebo koncentrák (ale zbavený rasového motívu), čiže celkom príjemné oživenie väzenského prostredia. Na filme je najúžasnejšie to, ako ľahko si vedel Luke každého získať, dokonca aj toho najväčšieho tvrďáka, a to všetko len so svojim úsmevom a pevným charakterom. Tak pevným, že ho nedokázalo zlomiť ani mučenie a bitky od bacharov. Oscar Wilde kedysi pekne poznamenal, že základom charakteru je sila vôle. A presne o tom je aj celý film. 85/100 ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Životná rola charizmatického P.Newmana, jednoducho nezabudnuteľná. Príbeh väzňa, ktorý sa nedá zlomiť, ani fyzicky ani psychicky. Frajer, ktorý si to rozdá s boxerom a nemá na to. Frajer, ktorý vyhrá stávku a napchá do seba 50 natvrdo uvarených vajec. Frajer, ktorý poblázni celú partu a urobia za pár hodín prácu, ktorú majú na celý deň. Frajer, ktorý presne vedel, prečo zo seba urobiť psychicky zničeného poskoka. A pýtam sa kto bude taký frajer po ňom? Myslím, že taký sa nenájde, frajer Luke je a bol iba jeden.Je to pomerne málo známe, ale je nezpochybniteľný fakt, že má P.Newman slovenských predkov z okolia Humenného. Jeho matka Terézia Fecková sa narodila v obci Ptičie. Som na teba dvakrát taký pyšný...100%. ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Tak mám za sebou další povinnou četbu, která mě tentokrát konečně uzemnila přesně tak, jak jsem to od ní očekával. Paul Newman dokázal přivést k životu neuvěřitelně vnitřně klidnou postavu, které uvěříte, i když vám do očí řekne, že umí létat. Nejlepší na filmu je, že ty nejlepší scény jsou rozesety po celé délce stopáže, takže i přes rozvláčný děj se člověk nenudí - pojídání vajec, asfaltotvání silnice, umývání auta, útěky - všechno to jsou zapamatováníhodné scény a už jen kvůli nim stojí za to si celý zážitek připomínat znovu a znovu. Já tak tedy určitě učiním. ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (39)

  • Film zaradil Americký filmový inštitút v roku 1998 zo 400 nominovaných do zoznamu 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)
  • V bývalé Československé socialistické republice nebyl film v kinech ani při četných reprízách v televizi uveden celý. Komunistický cenzor film radikálně sestříhal a zbavil „nevhodných“ biblických asociací, které Stuart Rosenberg do filmu nepokrytě implantoval. Vystřižena byla například úvodní scéna, kdy Luke (Paul Newman) ničí parkovací automaty. (FilmFan24)

Súvisiace novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (viac)

Reklama

Reklama