Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (268)

SeBig 

všetky recenzie používateľa

Romerovo zombí krve prolití číslo dvě! Tentokrát barevně! Extra červená krev! Čtyři lidi zabarykádovaný v obchoďáku obklíčeným davem oživlých mrtvol! Je to párádní horor u kterého se i pobavíte! Tom Savini jako šéf motorkářu na toho jentak nezapomenu. Tohle je zombie klasika kdo neviděl nezná ani zombi! ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ako horor to prilis nefunguje, lebo to nie je dvakrat napinave a nejaka temna atmosfera tu je prakticky nulova. Skôr je to taky postapo film s dost pohodovou atmosferou. Po uvode v ktorom sme zoznámeni so situaciou sa nasi hrdinovia dostanu do supermarketu a postupne si ho zacnu zariadovat podla seba. Tato cast ma strasne bavi. Ma taku prijemnu atmosferu, ze by som sa k hrdinom hned pridal a zablbol si s nimi. Postavy su skvele zvolene a ked to postupne zacnu schytávať, tak mi ich bolo luto aj napriek tomu, ze si za to mohli svojou neopatrnostou. Zombie tu su este ti stari pomali, takze namiesto strachu vyvolavaju skôr usmev na tvari. Ale dockame sa dost headshotov a aj nejakych tych nechutnosti. Masky uz pôsobia zastarale a roztomilo. Jedine, co ma nebavi, je zaver s motorkarmi, ktory mi pripada uz dost natahovany. Romero nezabuda aj na nejaku tu kritiku konzumnej spolocnosti. Len by ju nemusel podavat tak jednoducho a doslovne. 9/10. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

V tomto prípade som mal možnosť vidieť režisérsku verziu a aj keď tento film má svoje výhody oproti noci je príliš strnulý. Opäť tu máme hlavné postavy, ktoré sa stretnú a spoja, v domnení že môžu prežiť. Tentoraz v obchodnom dome. Zombie ich samozrejme obkľúčia a oni nemajú kam újsť. Jedinou záchranou je pomoc z hora. Tá bohužiaľa ale neprichádza. Romero tu prvý krát použil veľa krvi a odelených nôh a rúk aby ukázal deštruktívnu silu Zombiekov ale v konečnom dôsledku to postráda tú správnu atmosféru. Tiež by som povedal že sa tu vyskytujú aj komediálne prvky čo narúša film , ktorý je raz strašidelný a raz smiešny a vzhľadom na situáciu v akej sa ocitnú hlavný hrdinovia to vyznie trápne a nedotiahnuto. Samozrejme réžia je skvelá, aj scénar , o maskách ani nehovoriac ale postráda to atmosféru, ktorá by viacej prehĺbila beznádej. Tu nie je a preto len sledujeme osudy hrdinov ako sa snažia niečo poriešiť ale vy už dobre viete ako sa to všetko skončí. a tiež na poriadne mäso musíte čakať až do konca. Väčšinou je to len hra na mačku a myš medzi ľudmi a Zombiekmi v obchodnom dome. Keď sa tam dostanú všetci môžme hovoriť o určitej gradácií aj možno strachu ale v konečnom dôsledku toto je jedna z mála vynimiek kedy remake - v snyderovom podaní, je lepší, akčnejší , strašidelnejší, apokalyptickejší. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Mnozí komparzisté, kteří se objevili v menších rolích zombie, byli přátelé nebo rodina natáčecího štábu. (Chatterer)
  • George A. Romero několikrát řekl, že zombie chůze Davida Emgeho je jeho vůbec nejoblíbenější. (Chatterer)
  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené