Reklama

Reklama

Úsvit mŕtvych

  • Česko Úsvit mrtvých (viac)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (269)

Terva 

všetky recenzie používateľa

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

Xeelee 

všetky recenzie používateľa

Tímto filmem prostupuje pomalá a dlouhodobá atmosféra neodvratné zkázy. Zombie jsou sice na první pohled neškodní, ale jejich síla je v jejich množství a trpělivosti. Právě díky jejich zdánlivé bezmocnosti je vždy někdo podcení a je buď sežrán, nebo umírá na následky kousnutí. Rozhodně nejsilnější je podle mě část v obchodním centru, kterou tu spousta lidí kritizuje. Romero zde kritizuje konzumní společnost (instinkty zombíků) i povahu lidí (přepadení rabující kolonou přeživších), zombíci dělají groteskně komické věci a hrdinové si po lovu užívají zdejšího luxusu. Přesto na ně doléhají otřesné zážitky z doby nedávno minulé a zombíci stále čekají na čerstvou chutnou krmi. Představa, že mě chtějí sežrat mrtvoly, není moc optimistická. Záběry zombíků, požírajících zbytky lidí, jsou opravdu naturalisticky děsivé. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

George A. Romero má čestné miesto v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Pri jeho mene mám uvedenú jednoduchú poznámku: Zombie!!! Tento americký filmár je priekopníkom, progresívnym vizionárom a kráľom tohto horrorového subžánru. Počas svojej kariéry natočil viacero snímkov s tématikou oživlých mŕtvol, ktoré sa stali kultovými dielami a výrazne sa zapísali do dejín filmového horroru. Jedným z týchto jeho majstrovsky spracovaných klenotov je aj titul "Úsvit mŕtvych" (Dawn of the Dead), ktorý zrežíroval podľa svojho vlastného scenára v roku 1978. Úžasná, dvojhodinová,  post-apokalyptická zombie jazda. Filmová zombie klasika od pána Georgea Andrewa Romera. ***** ()

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Dawn of the Dead mal vo filmovej histórii opodstatnenie a zmysel, keďže vzbudil v tej dobe záujem o zombie film v širšom meradle, a mal význam aj pre mňa, keďže ma priviedol práve k takýmto klasikám drsnejšieho hororu. Pravá atmosférická zombie pecka, načrtávajúca aj kritiku konzumného života spôsobom vlastným pre Romera a to prostredníctvom bezhlavého, mátožného zombieka bez cieľa blúdiaceho v supermarkete. Atmosféru to má obstojnú, nemŕtvych sa tu vyskytuje na haldy, príjemná hudba od Goblinu (aj keď soundtrack Dawn of the Dead nepatrí asi medzi ich vrcholy), parádne gore efekty, ...čo viac si je možné priať. Zombie kultovka, ktorá aj napriek svojej dlhšej minutáži (director's cut: 139 min.) utečie ako voda. Príjemný pocit z nej však pretrváva! ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (72)

  • Gaylen Ross odmítla ve filmu křičet. Myslela si, že postava Fran je silná žena a pokud by křičela, už by se nejevila tak silně. Řekla to Romerovi, když jí o křik požádal. Už to po ní nikdy nechtěl. (DivX)
  • Nízký rozpočet filmu nedovoloval najmutí profesionálních řidičů. Tohoto úkolu se pak chopil Tom Savini a jeho asistent Taso N. Stavrakis. (Chatterer)
  • Natočeno v obchodním centru Monroeville ve městě Monroeville v Pennsylvanii. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama