Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest  politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre. Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení  politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa Boh peňazí neštíti ani vraždiť? (CinemArt SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer

Recenzie (370)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nie je to celkom kóšer. Najprv aby sme si rozumeli: málokto neznáša smerácke zlo, všetky jeho ojeby na blbých a tzv. "sociálnu politiku" ( = typicky ľavičiarske parazitické rozhadzovanie verejných financií) viac ako ja. ALE... Toto je akože "fiktívny príbeh", ktorý sa realite podobá "iba náhodou". Tvorcovia však hneď v úvodných scénach celkom jasne identifikujú hlavné postavy - Vajda je Kočner, Igonda je Fico, Heriban je Kaliňák, ďalej sa tam dajú NEPOCHYBNE rozoznať Richter, Erik Zmrdáš a ďalšie známe obludy. Takisto je zreteľný Kuciak so snúbenicou a pod. No a potom sa z filmu dozvieme, že Erik Tomáš trtkal zdrogované dievčatá, Richter prášil dievčence z Čistého dňa a Fico nariadil Kočnerovi, aby upratal toho otravného novinárskeho chalana. Iste, nemôžeme s istotou tvrdiť, že sa to práve takto nestalo. Z tamtých sfetovaných, colou a mocou ožratých a skrz-naskrz odľudštených kreatúr by to ľahko vyvstalo. Ale film nám to do istej miery vnucuje ako súčasť "slovenského príbehu" a teda "realitu". Čím sa podľa mňa dostáva do polohy účelovej manipulácie, emocionálneho nátlaku a predvolebnej propagandy. Čo je škoda, pretože je dobre natočený a na slovenské pomery výborne zahraný (Vajda trefne stelesňuje presne to, čo si predstavujeme pod slovom Kočner). Zaujímavé je, že kniha Arpáda Soltésza sa dokázala omnoho lepšie pohybovať na hrane. Bolo v nej zreteľnejšie rozostrenie medzi realitou a fikciou ("zreteľnejšie rozostrenie" si dám patentovať). Mala ten ironicko-cynický nadhľad, ktorý vravel: "takto sa to MOŽNO nestalo, ale MOHLO sa stať, ty kokos, chápeš to, v akej riti žijeme?!". Plus predloha omnoho viac pracuje s ďalšími zaujímavými motívmi - s tým, ako Kočner bol iba tajtrlík, pričom v skutočnosti tým obludnostiam šéfovali Široký a ďalší oligarchovia, má aj pasáže, v ktorých si Kočner trénuje Sulíka ako alternatívu, keby sa hento celé s Ficom posralo, a takisto tam viac rezonuje nástup nového, ešte primitívnejšieho a horšieho zla - teda kotlebovských extrémistov. Film je intenzívny, úspešne hrá na city, ale je to čisto lokálna a dočasná záležitosť, o takých 5 rokov už málokto pochopí, o čom to vlastne bolo. Teda v pokuse natočiť to ako čosi všeobecne nadčasové Biermann s Čengelou úplne zlyhali. Otázka je, či takú snahu vôbec mali. A či to v situácii, v akej sa Slovensko pred týmito voľbami nachádza, bolo žiadúce a potrebné. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Je docela vtipné si ve zdejších komentářích přečíst moudra nějakých zdejších neinformovaných retardů, kteří byli zřejmě zrovna v umělém spánku, když se celým Slovenskem a snad skoro i světem prohnala kauza ohledně chladnokrevné objednané vraždy novináře Kuciaka. Za mě velmi zdařila dramatizace celé této kauzy, která má velmi hezky napsaný provokativní scénář. Navíc má film příjemně svižné tempo a minimum vatových scén. Trošku škoda sotva průměrných hereckých výkonů, kvůli kterým snímek zřejmě nemá tak silný dopad, jak by si zasloužil. Rovněž jsem si vybral ke zhlédnutí hezkou dobu, kdy si Slovensko Fica znovu vyvolilo za svého spasitele. Někdy je až smutné, jak krátkou paměť některé národy mají. Na druhou stranu nám ti příčetnější Slováci nemusí moc závidět. S tou fanatizovanou sebrankou kolem Fialovýho hnusu jsme to rozhodně taky nevyhráli. Třeba se o nich taky časem dočkáme nějakého hezkého mafianského filmu. S ohledem na mafiánské konexe současného ministra vnitra, který přišel kradením zbavovat Česko korupce, je to zřejmě jen otázkou času. [77 %] ()

Reklama

MM_Ramone odpad!

všetky recenzie používateľa

Arpád Soltész je známy tým, že zúrivo nenávidí všetko národné a slovenské. V minulosti sa prezentoval tým, že hrubo urazil všetkých Slovákov: „Slovaci sú čvarga v východnej Európy ako Poliaci a Maďari. Tí čo furt otŕčali dlaň, ale odmietali čokoľvek dávať. Fuj, však to sú už prakticky Rusi, to je horšie než Sýrčania a Eritrejci dokopy“. Soltész prejavil aj nenávisť k celej bielej rase: „Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu“. O každom človeku, ktorý nesúhlasí s jeho pokriveným svetonázorom hovorí, že je "čvarga, chamraď, chrapač, svoloč, lúza, spodina, zberba". Svojím agresívnym a nenávistným vystupovaním robí hanbu nielen liberálnej scéne, ale aj rodičom zavraždeného novinára Jána Kuciaka, po ktorom pomenoval svoje pseudo-investigatívne centrum. No a na základe literárnej predlohy tohto kaviarenského primitíva bol v roku 2020 natočený film "Sviňa". Podľa názvu som predpokladal, že to bude jeho autobiografia. Zhliadol som však len akýsi zmätený, manipulatívny, podradný, angažovaný, politicko-výchovný thriller. Z odpadu sa vyprodukoval iba odpad! ()

ilemas 

všetky recenzie používateľa

Opět kvalitní slovenský snímek, který se nebojí ukázat pravdu i když je to jakoby fiktivní příběh, postavy podobností se skutečností jsou jasné. Politici si šijí zákony jen pro sebe, normální občané nemají takřka žádná práva, novináři nesmí to a to,vyslýchat a zveřejnit mladistvou osobu bez zákonného zástupce, do toho zapletená církev, překrucovaná pravda v médiích a závěrečná věta: kam jsme to dospěli. Bohužel to bylo, je a bude. Škoda, že se netočí takové filmy s podobnou tématikou u nás o nás. Na tvrdo. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Celou dobu jsem si říkal, jestli by film byl pochopitelný i v jiných zemích, než jen na Slovensku nebo Česku. A musím říct, že asi jo, protože ač je film „smyšlený“, najdete v něm řadu klasických pravidel, u kterých okamžitě poznáte, že máte co dočinění s mafií. Hrůzné, nepředstavitelné, kruté. Vždycky když tohle vidím, tak je mi smutno, kde to vlastně žiji. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (8)

  • „Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,“ prohlásil o filmu režisér Rudolf Biermann. (Duoscop)
  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)

Reklama

Reklama