Reklama

Reklama

Lovecraftova země

(seriál)
  • USA Lovecraft Country
Trailer 1
Dráma / Fantasy / Horor / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, 2020, 9 h 54 min (Minutáž: 53–69 min)

Predloha:

Matt Ruff (kniha)

Hrajú:

Abbey Lee, Aunjanue Ellis-Taylor, Chase Brown, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Jurnee Smollett, Courtney B. Vance, Michael Kenneth Williams, Chris Brewster (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Lovecraftova země, nový dramatický seriál z produkce HBO, je inspirován stejnojmenným románem spisovatele Matta Ruffa z roku 2016. Sleduje mladého Atticuse Freemana (Jonathan Majors), který se v padesátých letech minulého století vydává spolu s kamarádkou Letitiou (Jurnee Smollett-Bellová) a strýcem Georgem (Courtney B. Vance) pátrat po zmizelém otci (Michael Kenneth Williams) napříč Spojenými státy, kde platí zákony Jima Crowa. Tak začíná boj o přežití, v rámci něhož jsou nuceni čelit jak všedním hrůzám bílé Ameriky, tak škodolibým duchům, jako vystřiženým ze stránek tajuplných příběhů H.P. Lovecrafta. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Sany33 k tomuto seriálu (10)

Sundown (2020) (E01) 

Príbeh: 50. roky minulého storočia neboli ľuďom čiernej pleti nijak zvlášť naklonené. A ak si k ľuďom, ktorý chcú černochov zabiť pripočítame príšery z Lovecroftových románov asi veľká šanca na prežitie nebude. Herecké obsadenie: Jonathan Majors je v blízkej dobe asi najhoršie obsadený herec do hlavnej úlohy. Hrať nevie vôbec a jeho výzor s tou krumpľou medzi očami (namiesto nosa) hovorí samo za seba. Jednoducho nesympatický týpek. Na druhej strane Jurnee Smollett-Bell je asi najsympatickejšie herečka čiernej pleti akú som po dlhej dobe videl. Prevedenie: Kamera je dobrá, efekty slúžia iba na to aby divák nezaspal a atmosféra doby ujde. Zlatý priemer. Pocity: Nechápem celkom prečo sa z priemernej knihy natáča seriál. Ak máte predlohu ktorá stojí za hovno je veľmi ťažké vymaniť sa z jej tieňa a to sa môžete ako chcete snažiť. 40% ()

Whitey's on the Moon (2020) (E02) 

Príbeh: Tic, Leti a George sa ocitnú na panstve Braithwiteovcov. Ako je jasné z ich mena ide o dáky podklan KKK, aspoň tak som to pochopil. Hlavný zločinci ako prišli tak koncom časti aj odídu a zrejme sa príbeh posunie ďalej. Prevedenie: Vizuál okolia, ako aj efekty príšer boli parádne (ostatne aj za to som dal aspoň jednu*). Opäť sa musím opakovať že pohľad na Ticov ksycht mi spôsobuje dávivý reflex. Pocity: Celá atmosféra stavia aj padá na tajomstve rodiny Braithwhiteovcov, ale ak sa prepracujete ku koncu tak zistíte že celé to predstavovanie vedlajších postáv scenáristi úplne zabili asi v dvoch minútach. Pokračujem ďalej v sledovaní asi iba kvôli Leti a kvôli tomu že mám rád sebatrýznenie. 10% ()

Holy Ghost (2020) (E03) 

Príbeh: Letty nájde z ničoho nič peniaze a tak sa rozhodne kúpiť si dom v strede najbielejšej štvrte na planéte, čo má aj patričnú odozvu. Tic sa chce vrátiť k svojmu predchádzajúcemu životu ale rozhodne sa brániť Letty pred hordou bielych surovcov. Prevedenie: Atmosféricky sa to pokúša hrať na horor, ale je to slabý odvar. Dom je urobený dobre aj duchovia boli celkom fajn ale najviac sa mi páčila hudba, tá mi tam tentoraz zapadla na jednotku. Pocity: Ak si odmyslíme to, že to mala byť hororová časť, tak je to celkom fajn. Tic je mi stále viac ukradnutý čo pri hlavnom hrdinovi asi nie je moc dobré. Na druhú stranu Letty začína naberať gule. Dávam o jednu hviezdu viac za telo grcajúce krv priamo do obrazovky, to bolo celkom inovatívne. 70% ()

A History of Violence (2020) (E04) 

Príbeh: Tic s Letty a jeho otcom sa poberú za hľadaním stránok z knihy Adama aby sa dokázali brániť proti bratstvu. Jediné čo mohlo vo filme chýbať bola žena s penisom. Prevedenie: Černošská avangarda na Indiana Jonesa. Ale s logickými dierami. Ja by som si ani nevšimol, že tam hrajú afroameričania keby mi to scenáristi neservírovali skoro v každej scéne a v každom druhom dialógu. Ja viem, že tá doba v Amerike pre nich nebola ružová záhrada ale toto už hraničí z propagandou. Pocity: Keď aj epizóda ponúkne niečo napínavé či pútavé, hneď to zabije dialógom o tom ako sa černochom zle žije. Buď nech sa to hrá na sociálnu drámu, alebo horor alebo dobrodružný film. Ak sa však pustíme všetkými cestami naraz stojí to celé za hovno. 27% ()

Strange Case (2020) (E05) 

Príbeh: Lúštenie rébusu na stratených stránkach zbližuje Tica a Letty. Ticov tatko si musel trocha povyraziť a Lettyna sestra spoznáva nový svet. Prevedenie: Riešené sú na veľmi malom priestore veľmi veľké otázky. Zaradenie do spoločnosti žien, zaradenie do spoločnosti čiernych žien, zaradenie do spoločnosti černochov a zaradenie do spoločnosti teplých černochov. Je to skrátka strašný miš maš čo vo finále nemá čo povedať lebo nedoluje emócie na správnom mieste. A všetka tajomná atmosféra je v ťahu. Hodnotenie tomu zachraňuje len to vyzliekanie sa z tiel, to bolo super. Pocity: Nikdy som nebol xenofobik, ale ak ho zo mňa niečo dokáže urobiť tak to bude tento seriál. 10% ()

Meet Me in Daegu (2020) (E06) 

Príbeh: Prequel v ktorom sa dozvedáme komu Tic vždy telefonuje, keď sa dostane do sračiek. Prevedenie: Kórea počas kórejskej vojny. všetko veľmi autentické a nič nebolo silené. Dokonca sa okrem malej zmienky o černošskej básni v Monte Christovi ani neustále nepoukazovalo na rasové problémy čo teda seriálu veľmi prospelo. Pocity: Časové premostenie a vysvetlenie vojny veľmi pomohlo príbehu. Bohužiaľ tuším že sa opäť vrátime ďalšou časťou nazad do xenofóbnej Ameriky. 75% ()

I Am. (2020) (E07) odpad!

Príbeh: Hypolita zistila že ju Tic zavádza a snaží sa sama objasniť Georgeovu smrť. Prevedenie: Ak som v predchádzajúcej časti chválil absenciu upozorňovať na černochov. Tak v tejto si to tvorcovia vynahradili vo veľkom štýle. Čierna macata kabaretná tanečnica, čierna princezná bojovnica, čierna kolonizátorka cudzích planét.... a to som ešte nespomenul čiernych ufónov. Pocity: Ak tvorcovia chceli upozorniť na problémy čiernej komunity v USA, tak sa im darí pravý opak. Aj tak nezaujatý a nexenofóbny ľudia ako ja začínajú byť vďaka tomuto seriálu rasisticky naladený. Pravdou je že som ešte nevidel seriál, ktorý by tak velebil belochov.... preto je tento diel absolútne mimo misu. Ak by HBO radšej dalo prachy čo do toho investovalo do rozvoja černošských štvrtí bola by to lepšia investícia. 2% ()

Jig-a-Bobo (2020) (E08) 

Príbeh: Opäť sa vraciame, teda aspoň z časti k sprisahaniu synov Adamových. Fízlom už dochádza trpezlivosť a tak sa rozhodnú konať. Prevedenie: Príbeh odsýpa svojím tempom a deje sa tu hneď niekoľko vecí. Kliatba na dianu je vizuálne pútavá a pripomína mi trocha Osvietenie. Masaker pred Lettyným domom je super, konečne niečo kvôli čomu sa oplatilo seriál pozerať. Pocity: Z dielu mám veľmi zmiešané pocity, na jednu stranu veľmi dobre graficky spracované, posúva sa dopredu aj príbeh. Ale vo finále je ten príbeh taký strašný bullshit že vlastne ani nechcem aby sa vôbec niekam posúval. 55% ()

Rewind 1921 (2020) (E09) 

Príbeh: Jediná možnosť ako zachrániť prekliatu Dianu je vrátiť sa v čase a nájsť v Tulse knihu predkov. Prevedenie: Aby som pravdu povedal presne takto si predstavujem cestovanie v čase. Pár dielov pred týmto sa scenáristi mimovoľne zmienia o pár detailoch, ktoré neskôr dokonale zapadnú do puzzle z návratom do minulosti. V tomto smere ide o bravúrnu časť. Pocity: Vyvraždenie Tulsy je najstrhujúcejšia časť rozprávania a evidenten k nemu celý príbeh smeruje. Ale keby sme sa na to pozreli z rozumom, tak sa mohli vrátiť do minulosti oveľa skôr a nájsť knihu. Nie práve do Tulsy a nie práve hodinku pred genocídou. Ale v podstate som rád že to autori dali takto lebo sa bolo na čo pozerať iba to trocha popiera zdravý rozum. Nič to nemení na veci, že ide o najlepšiu časť seriálu. 85% ()

Full Circle (2020) (E10) 

Príbeh: Kristína sa chystá vykonať rituál nesmrteľnosti a Tic je jeho hlavná ingrediencia. Prevedenie: Po vizuálnej stránke nie je moc čo vytknúť. HBO do toho nalialo strašné prachy. Po logickej stránke už asi aj je. Nakoľko celý plán stavia na tom, či sa im podarí získať Kristíninu krv a ak aj nie aj tak všetci nasadali do auta a išli sa pozrieť na Ticove obetovanie. Pocity: Veta "Zobrala som kúzla všetkým belochom" absolútne pochovala všetko doterajšie emócie a iba podčiarkla propagandistický duch celého seriálu. Evidentne ho robili rasisti ale nie tý čo sú proti čiernym ale práve naopak. V Amerike si to asi nájde svoju divácku základňu ale v Európe nie sú ľudia tak úzkoprsí aby im toto vygumovalo mozog. 30% ()

Súvisiace novinky

Snímek Birds of Prey se přece jen dočká spin-offu

Snímek Birds of Prey se přece jen dočká spin-offu

21.08.2021

Zatímco většina fanoušků řeší, kdy znovu na plátně uvidí komiksovou postavu Harley Quinn hranou herečkou Margot Robbie, studio Warner Bros. potažmo streamovací služba HBO Max teď přišla se svojí… (viac)

Trojka Creeda našla záporáka

Trojka Creeda našla záporáka

03.06.2021

O třetím Creedovi jsme doteď věděli pouze to, že se před kameru vrátí Michael B. Jordan, který si zároveň poprvé v životě stoupne i za ni na pozici režiséra, ale že se naopak už do série nevrátí jeho… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama