Reklama

Reklama

Výjimečná právnička U Jong-u

(seriál)
  • Južná Kórea Isanghan Byeonhosa Uyeongu (viac)
Trailer

Série(2) / Epizódy(32)

Geniální právnička U Jong-u právě nastoupila do špičkové právnické firmy, a i když má poruchu autistického spektra, nebojí se žádné výzvy v soudní síni ani v životě. (Netflix)

Recenzie používateľa Koral17 k tomuto seriálu (3)

Výjimečná právnička U Jong-u (2022) 

Seriál nie je bezchybný a ani úplne vyrovnaný. Jednotlivé diely majú rozdielnu kvalitu, niektoré dosahujú len na priemer, niekedy sa dostaví i nuda, väčšina epizód je ale vynikajúca. Z môjho pohľadu sa jedná o nadštandard v rámci súčasnej globálnej seriálovej produkcie, preto dávam celkovo plný počet bodov. Seriál nevnímam ako realistickú dramatizáciu skutočných súdnych prípadov alebo vzťahov v rodine a na pracovisku, ale predovšetkým ako modernú rozprávku s veľmi originálnou poetikou, ktorá divákovi štylizovanou a zároveň hravou formou predkladá niektoré zložité celospoločenské i osobné problémy. Ústredná postava príbehu – geniálna právnička U Jong-u (ktorú geniálne ;-) hraje Park Eun-bin) vstupuje v úvodnej epizóde do svojho prvého pracovného, kolegiálneho i milostného života. Pretože má poruchu autistického spektra, musí čeliť na každom kroku rôznym nástrahám a ťažkostiam. S ich prekonávaním jej výdatne pomáhajú tri ústredné mužské postavy príbehu - traja „princovia“ v staršom, strednom a mladom veku. Hlavným ochrancom je starostlivý otec, takmer svätec, ktorý bol jedinou oporou jej doterajšieho (detského) života. Keď Jong-u nastúpi do veľkej právnickej firmy Hanbada, tak okamžite nájde sympatizanta v postave svojho priameho nadriadeného advokáta Čonga –  priateľského muža v strednom veku, ktorý je síce prísny a niekedy uštipačný, ale zároveň chápavý a láskavý. Súhlasím s názorom užívateľky Karmel, že veľmi dobre a mnohostranne vykreslený vzťah hlavnej hrdinky a advokáta Čonga patrí k absolútnym vrcholom seriálu (musím zdôrazniť taktiež vynikajúci a veľmi ľudský herecký prístup Kang Ki-yeonga v postave advokáta, ktorý kladiem na roveň s výkonom hlavnej predstaviteľky). Ďalší zásadný (milostno-priateľský) vzťah sa rozvíja medzi Jong-u a jej mladým kolegom Jun-hoom. Páči sa mi, že Jun-ho skutočne rešpektuje zložitú osobnosť hlavnej hrdinky a nesnaží sa ňou manipulovať, ale zároveň si vie vymedziť i svoje vlastné hranice (o veľrybách sa rozpráva iba v čase obeda ;-). Naopak vzťah hlavnej hrdinky k ženským autoritám je zložitý, pretože primárne vychádza z traumy spojenej s postavou krkavčej matky, ktorá ju po narodení opustila. V príbehu sa z času na čas objaví silný ženský vzor, ako napríklad právnička bojujúca za práva žien, ktorý by snáď mohol v budúcnosti formovať a rozvíjať i osobnosť Jong-u. Dúfam, že plánovaná druhá séria sa zameria taktiež na túto oblasť a ukáže nám ďalší vývoj hlavnej hrdinky i vo vzťahu k ženskému svetu. ()

Pestrý pištec (2022) (S01E09) 

Jedna z nejlepších epizod seriálu, do češtiny nepřesně přeložený název, správný překlad je Krysař.  Vynikající výkon herce Koo Gyo-hwana v roli moderního Krysaře alias vůdce Hnutí za osvobození dětí mě absolutně uchvátil. ()

Reklama

Reklama