Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clark Griswold (Chevy Chase) je muž, ktorý sa stal symbolom roztomilo najnešikovnejšej a najneúspešnejšej americkej hlavy rodiny. A to napriek tomu, že jediné, čo si Clark celý život praje, je spokojná a šťastná rodina. Žiaľ, on sám je kráľom smoliarov a všetko, na čo siahne, sa končí katastrofou... Jediné, čo je schopný vyvolať, je totálny chaos a skaza. Stačí mu totiž niekoľko sekúnd a úplne bežná situácia sa zmení na pohromu. Jeho manželka Ellen (Beverly D'Angelo) sa už zmierila s osudom a s vďačným pochopením prijíma akékoľvek manželovo snaženie, kým jeho dve deti - Rusty (Anthony Michael Hall) a Audrey (Dana Barron) - už stratili vieru v oteckove schopnosti a jeho plány ich už vopred privádzajú do zúfalstva. Podobne je to aj v prípade dovolenky, na ktorú Clark nechce ísť lietadlom, ale autom, aby mohol rodine ukázať nádheru americkej krajiny. Ako ináč - aj teraz ich od prvej chvíle prenasleduje smola. Prvé rozčarovanie ich čaká vo chvíli, keď namiesto objednaného športiaku dorazí stará rachotina. Množstvo komplikácií spôsobí rodine aj mŕtva teta Edna (Imogene Coca), ktorú treba dopraviť k bratrancovi Eddiemu (Randy Quaid). Clarkovi chýbajú peniaze, hotely sú veľmi drahé a akoby to nestačilo, uprostred púšte auto „vypustí dušu“ definitívne... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (243)

Dever 

všetky recenzie používateľa

Soundtrack Ralph Burns: 1. Lindsey Buckingham - Holiday Road ,2. The Fleetwoods - Mister Blue ,3. The Ramones - Blitzkrieg Bop ,4. Ralph Burns - Deep River Blues ,5. Nicolette Larson - Summer Hearts ,6. June Pointer - Little Boy Sweet ,7. Ralph Burns - The Trip ,8. Vanity 6 - He's So Dull ,9. Ralph Burns - Christie's Song ,10. Lindsey Buckingham - Dancin' Across the USA ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Veľmi príjemná bláznivá americká komédia, ktorá nehrdzavie. Cez bláznivé situácie a miestami drsné gagy si uchováva po celú dobu zvláštny pôvab a istý punc detskej naivity. Trochu mi to kazí len ten záver, ale budiš učinené za dosť happyendu po americky. Chevyho Chaseho mám rád odmalička a to predovšetkým v úlohe Clarka Griswolda. Film je vtipný a pobaví aj v dnešnej dobe a aj po niekoľkonásobnom zhliadnutí. ()

Reklama

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Ramis aj Hughes sú nadčasoví géniovia. Ich rodinka cestuje do zábavného parku, a celý film je zároveň ako zábavný park vystavaný. Princíp je úplne jendnoduchý a zároveň otvorený rade komplexných riešení. Ramis predbieha dobu najmä v tom, že snímka dosahuje bezmála Tiktokové tempo v obraznom "scrollovaní" jedného skečového segmentu za druhým. Každá minúta filmu je vtipná (predstavuje novú atrakciu v tomto pomyselnom filme-zábavnom parku) a drží pozornosť, ba čo viac, Ramis stíha v jednotlivých skečoch striedať filmové žánre, paródovať stredostavovské rodinné návyky aj filmový jazyk. Film z prvej polovice 80tok, z ktorého dostanete veľmi súčasný pocit. ()

sharky 

všetky recenzie používateľa

Naprosto dokonalá parodie na dokonalou americkou rodinu, jak mohl v USA tento film uspět je pro mě dodnes záhadou, ale podívaná je to neuvěřitelně vtipná, hlavně díky skvělým vedlejším postavičkám Randy Quaidovi, Johnu Candymu a nepřekonatelné tetě Edně:) " Nechceš vést tetičku na střeše, že ne?" "Ale vždyť se ji nic nestane, ledaže by začalo pršet." ()

PlayEasy 

všetky recenzie používateľa

Americká klasika, která se konečně dostala i k nám a to i přesto, že americké komedie z 1. půlky 80's nemusíme. No, protože Vánoční prázdniny se staly naší vánoční klasikou, a tak jsme byli zvědaví i na další dobrodružství rodiny "Griswoldů". A Clark je opět optimistický, ohlíží se po jiných dívkách, přesto zůstává věrný a hrdý na svou rodinu a Beverly D'Angelo jako mírně histerická, přesto příjemná manželka je už taky klasa. Takže několik slabších chvilek této příjemné komedií odpustíme a vyjde velmi dobrý nadprůměr! 65% ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (19)

  • John Hughs napsal scénář za 4 dny. (Kamkon)
  • Evidenčné číslo na starom aute Griswoldovcov je RPL-434. (m.a.t.o.)
  • Scenár vznikol na základe článku "Vacation 58", ktorý bol uverejnený v National Lampoon v septembri 1979. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama