Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot - Season 6 (1994) (séria)


Detektív Poirot: Vianoce Hercula Poirota (S06E01)

(epizóda)
  • Slovensko Vianoce Hercula Poirota (viac)

Obsahy(1)

Poirot dúfal, že strávi doma pokojné Vianoce. Ale človek mieni a osud mení. Najprv sa mu pokazí kotol a potom mu zavolá zámožný pán Simeon Lee, ktorý ho požiada, aby k nemu prišiel do jeho domu. Lee zarobil na obchode s diamantami v Južnej Afrike a cez víkend sa u neho má zísť plno hostí, vrátane jeho troch synov a vnučky Pilar. Keď ale nájdu Leea zavraždeného v jeho študovni, Poirot sa ujme prípadu. Zistí, že zavraždeného neznášali takmer všetci jeho príbuzní. (STV)

(viac)

Recenzie (80)

chlievik 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden zo slabších dielov tohto skvostného seriálu. Najmä čo sa prevedenia réžie, kamery a scenérie týka. A svetla. To bolo najhoršie - tu osvetlené, inde úplne čierne tmavé zákutia - vôbec to nemalo to vianočné čaro, tú vianočnú farbu, ako to malo mať - červené či zelené guličky, neustále vianočná atmoška aj napriek vražde, šantivé pobehovanie detí, spievanie ľudí (prosím trošku hlasnejšie Jappovi do uška), spev častejšie, ľudia mali byť usmiatejší, veselší, scenéria farebnejšia, veselá, proste VIANOČNÁ... atď. - to všetko tam chýbalo! Ako v halloweenskej párty to bolo strašidelné a halloweenske po celý čas, tak tuná to mohlo byť neustále vianočné, ale to nebolo, naopak, urobili to chmúrnym, ponurým, škaredým, nefarebným, akoby z diela Dogme95 (neosvetleným), prosto, jedna blbosť. Klasický film nesmie byť spracovaný ani experimentálne, ani ponuro, ani undergroundovo. Navyše herecké tváre boli nekonečne nudné, stereotypné, zaguľatené chýbajúcim svetlom (svetlo dodáva ostrosť črtám tváre!), ani žiadna krásna ženuška-herečka, ktorá zvykne byť vždy v každej časti, častokrát dabovaná skvelou Renátou Rundovou, v tomto dieli nebola (aj keď sú tam dve sympatické). Hoci zápletka zaujímavá, a nie jednoduchá - dostatočne poirotovská, avšak film spracovaný "sychravo" (teraz nemyslím anglické počasie, ale pohybujúce sa obrázky...), mal to robiť iný team ľudí, asi iný režisér najmä (ale to len odhad, hmm.. možno kamera, kulisy... neviem). Inak nesklamalo až tak veľmi, taký (povedal by som) poirotovský priemer. p.s. Keď sa na to teraz dívam z archívu ešte raz, je to kúsok lepšie, no stále nie ideálne. Chýba poirotovský klasický bylinkový čaj, ríbezľový džús či čokoláda, ten typický útulný nádych, ťukanie čajovou lyžičkou či dlhšie intelektuálne rozhovory, strojený úsmev, prosto všetko to, čo zvykne toto dielo mať v popredí, všetky tie detaily sú v tejto epizóde v úzadí. Ani humor tentoraz nie je nič moc. Ale inak oukej, dá sa pozrieť, viac než "dá sa", je to fajn ;-) Poirot nikdy nemôže mať doslova zlú epizódu! ()

genetique 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Moje prvé stretnutie s legendárnym detektívom vôbec (keďže som knižné predlohy nečítal) dopadlo nad moje očakávania. Postupné zauzľovanie príbehu, ktorý by zdanlivo nedával zmysel nikomu je privedené na maximum a aj postupné, pomalé odhaľovanie záhadnej vraždy je magické, tajomné, napínavé, inovujúce a zároveň celkom zábavné (nie že by bolo na tom niečo vtipné.), či skôr šarmantné. Myslím, že si budem s Herculom veľmi rozumieť. 85%. ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Další skvělý díl, který ukazuje, že ta delší stopáž seriálu celkem sluší, protože je možné rozehrát celou hru o něco komplexněji a zajímavěji. Tady může být vrahem opět každý a jednotlivé indicie jsou krásně rozhozeny během celého dění. A ano, potěšilo mě, že jsem vraha odhalil ještě před tím, než byl odhalen Poirotem. ()

pravo 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Malý oblý belgický detektív strávi Vianočné sviatky vyšetrovaním veľmi netradičnej vraždy. Hlava rodiny nenávidená takmer všetkými členmi rodiny je mŕtva. Hercule, ktorý v tejto cudzej rodine chcel iba stráviť sviatky v teple, musí rozlúsknuť kto z podozrivých klame a kto nie. Záver vyšetrovania je pomerne nečakaný aj keď každý z nás ... .Škoda, že vtipnosti je pomenej (no pri brutálnej vražde asi pochopiteľné), a tak nás rozosmejú aspoň príhody s polievkou a rukavicami. ()

Tom_Lachtan 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Poirot, tentokráte zábavně poťouchlý více, než je zvykem krásně doplňuje jeden z těch zajímavější případů, kterému sice nechybí klasická konstelace dům / dědictví / rodina / Černé ovce / ti hodná atd. atd., zato však jest výsledek převelice zábavně natočen a pomůže i fakt, že na rozuzlení případu (technicky vzato jen na identitu viníka) se dá s trochou snahy přijít dříve, než-li je verdikt vyřčen. A to, pokud je detektivka dobře natočená jednoduše udělá radost. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (4)

  • Ačkoliv je televizní zpracování poměrně věrné knižní předloze, jedna velmi významná změna provedena byla. V knize se na rozdíl od filmu vůbec neobjevil inspektor Japp. (ČSFD)
  • Film měl dva náhradní názvy: "Murder for Christmas" a "A Holiday for Christmas". (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo na zámku Chilham Castle, který se nachází ve vesnici Chilham mezi Ashfordem a Canterbury v hrabství Kent v Anglii. (Trajektt)

Reklama

Reklama