Reklama

Reklama

Tak tohle je můj život

(seriál)
  • USA My So-Called Life
USA, (1994–1995), 15 h 6 min (Minutáž: 46–49 min)

Tvorcovia:

Winnie Holzman

Hrajú:

Bess Armstrong, Claire Danes, Wilson Cruz, Devon Gummersall, Jared Leto, Devon Odessa, A. J. Langer, Lisa Wilhoit, Malinda Williams, Channon Roe, Robert Gant (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(19)

Kultovní, dramatický, ale ralistický seriál pro mladé. V hlavní roly se představí 15-ti letá herečka Claire Danes, která ztvárňuje Angelu Chase, a řeší klasické problémy dospívání. Za svůj výkon získala ocenění Zlatý globus a nominaci na cenu Emmy. Jejím parnerem se ve filmu stal JARED LETO, který hraje přitažlivého avšak velice komplikovaného Jordana Catalana. Jarede Leto je známý herec,ale v neposlední době i zpěvák. (vshkika)

(viac)

Recenzie používateľa Elessar. k tomuto seriálu (19)

Tak tohle je můj život (1994) 

Príjemný 90tkový seriál. Dobre sa dá vžiť do postáv aspoň z môjho mladého pohľadu (ak by som si to pozrela o nejaký čas neskôr istotne by bolo moje hodnotenie inšie). Postavy sú prirodzené a nie je tu môj problém so seriálmi o mladých z dnešnej doby. Áno je tam aj párty a všetko, ale zas netočí sa okolo toho celý príbeh... Som spokojná, na to že serialom sa poväčšinou vyhýbam, toto ma celkom bavilo. ()

Pilot (1994) (E01) 

Je srandovné, že takmer 30 rokov od vydania seriálu sú problémy mladých, takmer totožné s tými dnešnými. Rodičia, škola, kamaráti, lásky. Túžba zaujať. Byť a zároveň nebyť s davom. Angela je najstaršia dcéra páru, v ktorom velí jednoznačne matka a otec je tak trochu podpantoflák. Zažívajú tieto veci po prvý raz, kamaráti, nočné výstrelky a pochopiteľné, že sa o svoju dcérenku obávajú. Najmä keď partička je trochu pofidérna a láka tak trochu na nesprávne chodníčky.  Proste je to relvantné v každej dobe. Uvidíme ako sa to vyvinie... PS: jedna z prvých úloh Jareda Leta. ()

Dancing in the Dark (1994) (E02) 

Zatiaľ pokračujeme na príjemnú nôtu nasadenú počas Pilotu. Zatiaľ ma teší celková normálnosť postáv. Žiadna z nich mi zatiaľ neprijde otravná, ani hlúpa a to je čo povedať o teenagerských postavách. Pôsobia na mňa prekvapivo uveriteľne.  Príjemná hudba a trochu zvláštne prestrihy. Kvalitu obrazu a zvuku nehodnotím, pretože proste televízorová. ()

Guns and Gossip (1994) (E03) 

Tretia časť prináša niekoľko zaujímavých zvratov, ktoré sú vložené do deja pomerne nenásilne. Vždy sa musí niečo diať a je logické, čo sa tak často rieši na Amerických stredných školách. A to zbrane. A ako sa s tým vyporiadajú naši hrdinovia? Zoznamujeme sa s niektorými rodičmi postáv a je to pomerne zaujímavé. (Aká matka,taká Katka). Miestami je situácia vyhrotená, najmä s Brianom a klebety sa šíria rýchlosťou blesku. Slová sú čatokrát mocnejšie ako akákoľvek zbraň a fámy vedú mikrosvetu strednej školy. Ohovárania, klebety na každom rohu a Angela s Jordanom musia riešiť nečakaný problém v ich skoro (?) vzťahu. Oceňujem parádne sadnúce pesničky :) ()

Father Figures (1994) (E04) 

S rodičmi to poväčšinou býva ťažké. Či už medzigeneračné rozdiely, alebo len neporozumenie. Vzájomné vzďalovanie od svojich predstáv pociťuje aj Angela so svojim otcom. Deti si myslia, že ich rodičia sú bohovia, že dokážu možné i nemožné. Zaujímavé je to vidieť aj na Angelinej matke a jej vlastnom otcovi, s ktorým nemá dvarkát šťastný vzťah. Je to údeľ dievčat poväčšinou adorovať si otca a keď zistia, že tiež je to len obyčajný človek... Môže to narobiť poriadne problémy. ()

The Zit (1994) (E05) 

Problémy s rodičmi, sú stále na dennom poriadku, ale čo sa deje v škole? Dejú sa zaujímavé veci. Jordan nechce prepadnúť a tak ide prosiť svojho chytrejšieho spolužiaka. A nejakí chlapci vytvorili zoznam ktoré dievča je najkrajšie... Nuž a ako to tak býva, tak nie každá je z výsledku nadšená. A Angelu začína trápiť to, ako vyzerá a porovnáva sa s "vyvinutejšími" dievčatami... ()

The Substitute (1994) (E06) 

Byť supľujúci učiteľ asi znamená, byť poriadne drsný chlapík, ktorý dokáže aj z neschopáka spraviť géniusa. Je mimoriadne inovatívny, zapaľuje v študentoch iskru zvedavosti a vzopretiu sa konvenciám. Teda aspoň vo filme. Bolo to neraz v Simpsonovcoch a tak je to aj tu. Logicky by to aj do príbehu sedelo :) No a konečne sa začína zas niečo diať s Jordanom, pretože sa na neho trošku zabudlo. ()

Why Jordan Can't Read (1994) (E07) 

Vzťah Jordana a Angely sa začína trochu pohybovať, ale kam? Naozaj niekedy nerozumiem prečo sa má Angela potrebu vybavovať o Jordanovi s kamoškou len čo je im otočený chrbtom. Okrem toho že je prakticky analfabet, asi aj hluchý. Ako je možné, že ich (nepočuje)? Búriace sa hormóny robia svoje. Jedna pekná pesnička (je to talent tento chlapec Leto myslím).  Okrem iného sa tu objaví Jaredov straší brat Shannon, ktorého až tak veľmi často nevidno. A nie len u mladých. Matka si tiež užije svoje. https://www.youtube.com/watch?v=IucL7_szrHw ()

Halloween (1994) (E09) 

Mám trošku slabosť pre "strašidelné" epizódky všeobecne a táto bola celkom vydarená. Čo môže byť väčší horor ako byť zamknutý cez noc v škole? Možno tak pre Jordana hodina angličtiny, ktorej sa vyhýba ako čert krížu. Teda aspoň vyhýbal... "Cestovanie časom" bolo zaujímavé. A Angela vyzerala ako nejaká postava zo Scooby doo ()

Other People's Mothers (1994) (E10) 

Raz za čas Vám pokiaľ ste v puberte i nie, lezie vlastná matka krkom a zrazu je každá alternatíva lepšia. Podobne ako bolo vo Father Figures. Rodina býva často problémová a príbuzní sú na nervy.  A práve v tom chaose dokážu k sebe matka s dcérou nájsť cestu. Veru, je dilema, rozhodnúť sa v prospech dcéry, ktorá sa zachova mimoriadne dospelo a to prinúti matku uvažovať aj nad iným aspektom. Angela sa správa, že ju nepotrebuje, ale opak je pravdou... A tým si vyslúži aj dôveru. ()

Life of Brian (1994) (E11) 

Je mimoriadne zábavné sledovať drámy, pokiaľ sa nedejú práve vám. A školské plesy je niečo čo jakživ nepochopím. Ryanne sa zahrá na dohadzovačku storočia a tak ako to býva to tak aj dopadne. Niet sa čo diviť. Zaujímavé pozerať sa na tento seriálik, pretože ako som spomínala, niektoré veci stále ostávajú relevantné. ()

Self-Esteem (1994) (E12) 

Konečne sa vyvíja aj potencionálne jasný a evidentný vzťah Angely a  Jordana. Chudák Brian je zas tak trochu piate kolo na voze, ale zdá sa, že si zvykne. Nie je jednoduché priznať pred všetkými kto sa vám páči a to najmä keď máte povesť takého toho gaunera. Lenže pocity sú predsa len pocity a tak neostáva nič iné, ako sa chopiť svojej šance. Samozrejme naša dohadzovačka, radkyňa devätoro remesiel Ryanne má na tom urýchlení svoj podiel a je to len dobre. Aj postava Toma Irwina, otec rodiny Graham získava nový pohľad na vec a začína robiť to, čo ho skutočne baví. Ale sa môže udiať všeličo... Opäť sa tu objaví Shannon Leto ()

Pressure (1994) (E13) 

Predstavy o druhých nie sú vždy také, aké si myslíme. A konečne príde na stretnutie Jordana a Angeliných rodičov, čo je povedzme si úsmevné. O čom je vlastne dospievanie? Testovanie svojich možností? Skúsenosti so vzťahmi? Sexom? O čom to vlastne je? A Angela má dilemu. Má sa s Jordanom vyspať, lebo na jednej strane to chce a na tej druhej má obavy. Je to naozaj tá deliaca čiara? A ako tieto fakty vezme chudák Brian, ktorý je stále niekde na pozadí vecí? Aj otec Graham zažíva posúvanie vo svojom pracovnom vzťahu :) ()

On the Wagon (1994) (E14) 

Vpohodičke diel, kde sa riešia opäť problémy kamarátstva s Ryanne. Usporiadanej Patty (Angelina mama), sa nepozdáva, akým smerom sa kamarátka jej dcéry poberá. Angela sa stále háda s Jordanom, ale zakaždým k sebe dokážu nájsť cestu a dostávajú sa v rámci serialu opäť do statusu quo, aby sa mohli zas pohádať. Ryanne si nájde novú záľubu a chce spievať v Jordanovej kapele, lenže bez alkoholu si uvedomuje, že to nie je len tak. ()

So Called Angels (1994) (E15) 

Trochu slabší duchársky diel, tentoraz Vianočný. A možno pretože nie sú ešte Vianoce, je zvláštne to pozerať. V epizóde sa dozvedáme viac o Rickym, ktorý to veru nemá jednoduché. Je zaujímavé vidieť to, akým spôsobom trávia štedrý večer rôzne postavy. A taktiež mamka sa naučí nemať predsudky. ()

Resolutions (1995) (E16) 

Nový rok je tu a s ním aj novoročné predsavzatia. Kto z postáv ich dodrží a kto vôbec zabudol že nejaký Nový rok je? Angela už nechce Jordanovi pomáhať s úlohami a prihlási ho na doučovanie k Brianovi. Tam vzniká nečakané spojenectvo, pretože Jordan je predsa znalý v balení dievčat a Brian nie. Tak jeden od druhého sa môžu niečomu priučiť. No a Ricky zažíva veru náročné obdobie... ()

Betrayal (1995) (E17) 

Je to ozaj vskutku tvrdá zrada a vlastne neviem, bolo to očakávateľné? Asi. Zaujímavé ako sa k tomu postavia hlavný hrdinovia. A ozaj je to zamotané, pretože ostávajú len dve epizódy, aby sa tento problém vyriešil. Bude to viesť k definitívnemu rozchodu? Alebo... ()

Weekend (1995) (E18) 

O niečo slabšie ako predchádzajúce časti, mám dojem, že tento diel sa zasekol. Doslova. Zasekli sme sa vo víkende. A prečo nie, občas si chce serial dať pokoj od akčných častí a miesto toho sa venovať niečomu, spomaľujúcemu. Hodilo by sa mi to skôr na stred serialu a nie ako predposledná epizóda, pretože nedochadza takmer k žiadnemu posunu medzi postavami. Iba zdá sa že sa Angela opäť prichádza k obnovaniu kamarátstva s Ryanne. Keď rodičia odchádzajú na nie veľmi vydarený víkend v dome sa dejú pomerne zaujímavé veci :) Oceňujem pohľad mladšej sestry Danniele, ktorá využíva schopnosť "byť neviditeľná" v každej debate. ()

In Dreams Begin Responsibilities (1995) (E19) 

A je tu koniec. Tak nejako som predpokladala, ako vzťahy medzi našimi postavami skončia. A vlastne malo to taký ten, primerane romanticko dramatický záver, aký som mohla tušiť. Istotne to nebudú mať v budúcnosti ľahké a bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa to ďalej vyvýjalo a možno nie. Všetko je tak ako má byť. A je to správne. Rovnako ako mnohé rozhodnutia, ktoré museli bolieť. Ale o tom to je... ()

Reklama

Reklama