Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (111)

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Jedná sa o slušnú kriminálku s príchuťou starého dobrého noir. Akoby to bol prequel Dvanástych rozhnevaných mužov ktorý ako porota dostávajú nespočetné množstvo informácií o trestnom čine. Kamera a soundtrack vystihujú presne to obdobie 50tych rokov. Za absolútny vrchol tejto snímky považujem herecký výkon Jamesa Stewarta. Jeho charakter a dlhé monotónne dialógy ma nenudili ani sekundu. Hneď na začiatku mi prišiel sympatický a obľúbil som si ho. Síce to pokladám za zdarilé dielo no prílišné nafúknuté nerealistické a hlavne nelogické súperenie troch právnikov v súdnom procese proste aj na ten rok vôbec nefungovali. Tak to na súde nefunguje teraz a nefungovalo nikdy. Keby to malo troška vážnejší a temnejší tón ako napríklad už v spomínaných rozhnevaných mužoch hodnotenie by išlo určite nahor lebo je to dobrý film skvele spracovaný iba tá nereálnosť ma hlavne pri konci doslova frustrovala. Byť v porote určite by som hlasoval naopak ako porota. Lebo hoci ukázali proti vrahovi vážne motívy .. vinný bol aj tak. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Kdesi raz dávno som napísal: "a na filmy Otta Premingera nikdo sa už nepamätá". Nielen preto som veľmi rád, keď si nejaké médium alebo festival spomenie na vynikajúce filmy tohoto tvorcu, charakteristické premyslenou stavbou, zaujímavým príbehom, výbornými hereckými výkonmi a suverénnou réžiou. Dnes už sa také filmy netočia. Strhujúci príbeh obhajoby pomsteného znásilnenia vyniká predovšetkým výkonom Jamesa Stewarta v úlohe obhajcu, George. C. Scotta v úlohe prokurátora, zaujímavými odbočkami odľahčujucími inak zaujímavý dej zo súdnej siene (predvolanie psa ako svedka obhajoby, narážky na alkoholizmus obhajcovho pomocníka) a interesantným záverom. Celkove ide o dielo, ktoré je rovnako dobre pozerateľné dnes ako v dobe vzniku. ()

Reklama

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

První hodina je naprosto zbytečná a nudná, nebýt Ellingtonovy hudby, film bych pohrdavě vypnula. Přesunem do soudní síně začíná napínavá konverzačka. Ale než se k ní film prokouše, je k uzoufání nudný. To si skutečně mnohem raději pustím neskonale zábavnější kriminálku ze stejného roku Marie-Octobre . ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Wendell Mayes .. Přehledné soudní drama. V první části navíc místy vtipné, s příkladnými hereckými výkony a až příliš hladkým, lehce přetaženým anatomováním. Ve své době "výstavní pecka" která si výsluní drží dodnes, ale osobně si ho zastrčím někam na polici, do šera ostatních "povinných - splněných" klasik. PS: těch písmenek bylo opravdu hoodně... ;-) ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Anatómia vraždy je jedinečný film. Niežeby musel byť človek nadšený z výsledku prípadu ale rozhodne so všetkými filmovými atribútmi. Tento film vám príde nehorázne autentický s postavami tak reálne zahranými a po scenáristickej stránke tak vyšperkovanej, až sa začnete pýtať, že kde sú tie veľké časy... Preminger toto ani sekundu nenudiace dielo (teda pre mňa určite) perfektne rozčlenil, spolu s jeho tímom tým dali pocítiť každej postave aj z dobrého (kladným postavám) aj z toho horšieho. Ani si nespomínam na lepší súdny film (ak nerátam 12 Angry men-ten ale riešiť naštrbené vzťahy porotcov nie ostatných členov siene). A keď k tomu všetkému kraľuje Jimmy Stewart - máte vyhrané. Z neho sa pomaličkou cestičkou stal môj vôbec najobľúbenejší herec zo všetkých. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (17)

  • Film bol zakázaný v Chicagu. (fishki)
  • Režisér Otto Preminger nemal rád flashbacky, takže vo filme žiadne neuvidíme. (fishki)
  • Film je podle knižního bestselleru z roku 1958, jehož autorem je Robert Traven, což je pseudonym michiganského soudce, který tvrdil, že příběh je smyšlený, přestože podrobnosti v románu připomínají skutečnou vraždu z roku 1952 v Michiganu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama