Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (viac)

Série(2) / Epizódy(22)

V tomhle animovaném seriálu nadabovaném herci z původního Star Treku míří hvězdná loď Enterprise za novými dobrodružstvími. (Netflix)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (25)

Star Trek (1973) 

Originál je len jeden, ako sa hovorí, ale táto animovaná verzia je dôstojným nasledovateľom. Nejde celkom o nový seriál, ale opokračovanie originálu, aj keď s niektorými novými postavami. Animovaná podoba dovoľuje zájsť s fantáziou vyobrazenia ďalej ako pri hraných dieloch, čo sa v seriáli aj často využíva - či už pri rôznych podobách mimozemšťanov alebo prostredí (skvelý diel Pod vplyvom Ambry), a privítal by som pokojne ešte kvantitatívnejší prístup. Animácia sama o sebe je mierne rozporuplná, na jednej strane v mnohom pripomína sedemdesiatkové dobrodružné alebo akčné seriály a cítiť z nej starú dobrú svojskú atmosféru, na druhej strane kvalitatívne to Disney ani zďaleka nie je a najme pri dynamických sekvenciách vyzerá byť animácia zjednodušená až sfušovaná. Taká animácia behu postáv je až úsmevná, ako je neprirodzená. Škoda, že postavy sa na seba podobajú iba v hrubých rysoch, zo všetkých najviac asi MacCoy. Síce to nie je vina samotného seriálu, ale český dabing nahovorili úplne iní herci, čo tiež neprospieva tomu správnemu fílingu. Seriál si ale budem vždy chváliť za jeho originálne epizódy s častokrát pekne dobrodružným dejom. Veľmi rád by som chcel vidieť seriál v čase vzniku, teda pred takmer 50 rokmi, určite by som bolo z neho viac nadšený. ()

Série 1 (1973) (S01) 

Epizódy majú kolísavú úroveň, ale tri z nich sa vydarily nadmieru: Na okraji galaxie, Čo sa nestalo a Pod vplyvom Ambry. ()

Na okraji galaxie (1973) (S01E01) 

5 hviezd hlavne za fantasticky prevedenú atmosféru neznámeho a nebezpečného. ()

Co se nestalo (1973) (S01E02) 

Epizóda zameraná na Spocka, cestovanie v čase, naprávanie časového paradoxu a ukážka planéty i spoločnosti Vulkánu. No proste bravúra. Hlavne ukázanie Vulkánu by v hranej TOS išlo iba obtiažne - animovaný seriál má však v tomto výhodu. ()

Ztratila se nám planeta (1973) (S01E03) 

Epizóda mi primenula inú epizódu z ST TOS, v ktorej 'hlavnú úlohu' hrala obrovitánska améba. Teraz to bol 'požierač planét', do tráviaceho traktu ktorého sa dostala posádka Enterprise. Obrovské črevo s nebezpečnými antihmotovými črevnými klkmi bol zaujímavý nápad - už už som čakal, že cestu von si vybojujú cez obrovský konečník. Po vyriešení zapeklitej situácie si nejeden divák pomyslel, čo by robila posádka Enterprise so svojimi tisíckami dôstojníkov, chytrým kapitánom, modernou technológiou a veľkou palebnou silou bez jedného nemenovaného Vulkánca. :-) ()

Čarovný hlas (1973) (S01E04) 

Ekvivalent starogréckeho mýtu o Odysseovi a Sirénach. Táto téma sa príliš do animovaného seriálu nehodila. Opäť postsyndróm sexuálnej revolúcie, stret muži vs. ženy a pod, ktoré sa občas vyskytovali aj v pôvodnom seriáli. Vetší priestor dostáva komunikačný dôstojník Uhuru, ktorá svojvoľne preberá velenie na lodi. ()

Další trable s tribbly (1973) (S01E05) 

Téma tribblov ma príliš nezaujala ani v pôvodnom seriáli a aj tu je to skôr o humore, než o zaujímavej zápletke a atmosfére. ()

Zachráněný (1973) (S01E06) 

Zmena identity, špiónstvo, Romuláni. Zaujímavá zápletka, ale aj menej vierohodný záver. Škoda, že vesmírna bitka s Romulánmi bola tak rýchla. McCoy: "Videl som to, ale aj tak tomu neverím." ()

Nesmrtelný Vulkánec (1973) (S01E07) 

Začiatok s nehumanoidnými tvormi v podobe inteligentných rastlinných tvorov, podzemím a obrom boli geniálne. Číhalo z toho napätie, dobrá atmosféra a zložitý problém so záchranou Spocka. Akurát záver, v ktorom sa všetci zhodli na konsenzuálnom riešení bol až príliš moralizujúci a zbytočne jednoducho vyriešený. ()

Mágové z Megas Tu (1973) (S01E08) 

Výprava do sveta, kde neplatia galaktické zákony, ale zákony mágie. Epizóda obsahuje viac fantázie než rozumu, aj keď záver osvetľujúci dávnu históriu a mytológiu (Lucifer) mal zaujímavý presah. ()

Tenkrát na planetě (1973) (S01E09) 

Trochu zbytočné sa vracanie na planétu, v ktorej sa plnia želania a ktorá už v hranom seriáli patrila medzi tie menej zaujímavé. Zachraňoval to ale nepriateľ v podobe emancipovaného robota. ()

Elixír lásky (1973) (S01E10) 

Ako keby Mudda nebolo dosť už v hranom seriáli. Viac komediálna epizóda, ktoré ako také príliš nemusím, aj keď nejaká tá hláška sa vydarila (81,53% pravdepodobnosť prítomnosti). Jedna z najslabších epizód. ()

Chtěl bych být menší (1973) (S01E11) 

Chcel by som byť menší - nie, nechcel. Posádka snažiaca sa ovládať loď aj napriek svojej čoraz menšej a menšej veľkosti pôsobila zábavne a skoro aj bezradne. Téma, ktorá sa pre animovaný seriál výborne hodí. V hranom seriáli by si vyžadovala veľa trikov a aj tak by to nebolo dostatočne dobré. ()

Zajatci času (1973) (S01E12) 

Kde sa Klingóni zdržia dlhšie ako len na pár výstrelov z fotónových torpéd, to nemôže dopadnúť inak než dobre. Časová bublina s bytosťami, ktoré spolu vychádzajú v absolútnom mieri je síce taká rýchlokvasná utópia, ale dostať sa z nej nemôže byť pre posádku Enterprise väčší problém. Ako inak. ()

Pod vlivem Ambry (1973) (S01E13) 

Epizóda má tak dobrú zápletku, že by som si ju vedel predstsviť aj v celovečernom formáte, či už hranom alebo animovanom. Podmorské prostredie je veľmi zaujímavé a pre ST netradičné - v hranej TOS-ke priam nepredstaviteľné - a práve preto je super, že vznikla animovaná verzia ST. Mňa to veľmi bavilo. ()

Zbraň Otrokářů (1973) (S01E14) 

Spočiatku ma epizóda nechytila - mačkonoidné tvory s podivnými pravidlami na poloopustenej ľadovej planéte - ale po chvíli sa rozvinula do akčného formátu s odhaľovaním špionážnej zbrane a bolo to nakoniec kúúl. Občas sa vydarili aj hlášky. ()

Jiná perspektiva (1974) (S01E15) 

Inteligenstná forma obrovských "slimákov", ktorí potrebujú ľudí do svojho zoo. Na to, že boli tak ohromne inteligentní a telepaticky zdatní, ľudí dosť podcenili. Záver je tak skôr niečo pre deti, než pravé sci-fi, ale celkovo stále veľmi fajn. ()

Džihád (1974) (S01E16) 

Trochu krkolomná zápletka s podivnými emzáckymi tvormi, ktorá spätne nedáva príliš zmysel, ale za tú dobrodružnú výpravu na nebezpečnej planéte si zaslúži pozornosť. Pobaví scéna, kde si chce "amazonka" s Kirkom trochu užiť (Kirk džentlmentsky odmietne) - už len takéto nápady chýbali v animovanom ST. ()

Série 2 (1974) (S02) 

Krátka séria, ktorej kvalita dielov je plne porovnateľná s prvou sériou. Najlepšie diely sú posledné tri: Mor,  Zhubnejší než hadí jed a V opačnom čase. ()

Orionští piráti (1974) (S02E01) 

Viac ako záchrana Spocka s jeho zelenou krvou na báze medi zaujme nová civilizácia (ako vystrihnutá z komixových superhrdinov) a hláškujúci McCoy ("Spok, to nemôžte mať červenú krv ako normálni ľudia?"). Škoda, že napriek prítomnosti nepriateľskej vesmirnej lode sa neuskutoční ani jedna vesmírna bitka. ()

Reklama

Reklama