Reklama

Reklama

Ohnivé peklo

  • Čína The Bravest (viac)

Liwei Jiang (Xiaoming Huang) je najmladším veliteľom špeciálnej roty v histórii hasičských zborov v provincii. Až príliš sebavedomý Jiang pri požiari ignoruje protokoly misie, čo vedie k výbuchu plynu, ktorý zabije mladého hasiča. Je zbavený svojich hodností a degradovaný do roty Dongshan, malej a nevýraznej hasičskej jednotky na predmestí, zatiaľ čo Weiguo Ma (Jiang Du), jeho druhý veliteľ, prevezme kormidlo v eskadre špeciálnych jednotiek. Jedného dňa dostane Liwei Jiang núdzové volanie od mestského hasičského zboru. V ropnom sklade Bingang v prístavnej oblasti mesta došlo k výbuchu. Všetky hasičské zbory v meste a celej provincii boli zmobilizované, aby vyrazili bojovať s následným požiarom. Liwei Jiang musí zabudnúť na všetky traumy z minulosti a spojiť sily so svojím bývalým podriadeným Weiguom Ma, aby zachránil mesto. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (18)

MickeyStuma 

všetky recenzie používateľa

Ohnivé peklo. Zatímco má americká kinematografie svůj ´Oheň´ (1991), ta čínská se snažila Hollywood trumfnout svým snímkem pod výstižným názvem, v českém překladu, ´Nejodvážnější´. A vskutku se dá říct, že během sledování bude všem divákům setsakramentsky horko. Scénář byl sepsán na základě skutečné události z roku 2010, což tvůrcům dobře posloužilo k vytvoření, po akční stránce, dechberoucí poctě čínským hasičům, jejichž ocenění je připomenuto dobovými filmovými záběry na konci filmu, jak je obvykle zvykem. A skutečně se dá říct, že něco takové snad ještě k vidění nebylo. Bohužel je celá atmosféra dosti pokažena přílišnou emocionální snůškou nejrůznějších etud. Není od věci, že se do příběhu také naroubovali nějaké soukromé věci a to prostřednictvím jednoho vybraného hasiče. Tady se použili rovnou dva. Na jednu stránku nic proti ničemu, ale čínská kultura je evropskému divákovi natolik vzdálená, že pro něj platí známé pořekadlo: Čeho je moc, toho je příliš. Melodramatických emocí, a to jak na straně hasičů, tak i u rodinných příslušníků, je zkrátka zbytečně moc. Co se týče speciálních efektů, jedná se o fantastickou ohnivou pastvu pro oči. U mnohých scén si mnohý divák až řekne, že tam musí být takový žár, že nemůže být možné, aby tam hasiči byli bez dýchacích přístrojů a aby tam bez problémů právě po klimatické stránce dlouho vydrželi. Pokud se na takové detaily nikdo nebude upínat, čeká diváky skutečně ohromující podívaná. Že prý se jedná o první čínský velkorozpočtový biják o hasičích. Tak to i přes přílišné množství nedostatků klobouk dolů. Čínská kinematografie ukázala, že na to prostě má. Jen příště více dopilovat scénář a hlavně ubrat ty emoce. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Technicky vyšperkovaná dráma, ktorá zachytáva obrovský a obetavý boj Čínskych hasičov s veľkým požiarom. Dynamika a slow-motion efekty (ktoré sú veľmi pôsobivé a detailné) sa správne (a hlavne v správnom počte) striedajú. Jednotlivé postavy majú takú mentalitu, s ktorou sa často nestretávame. Potrebný plus k tomu ešte dodáva hudba, ktorú akoby komponovali "v zahraničí". Tých 120 minút ubehne rýchlo. Vo svojom žánru jeden z najlepších (Čínskych) filmov, čo som za posledné obdobie videl. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

Reklama

LukeSharp 

všetky recenzie používateľa

Ten film vlastně není špatný, ale ten čínský patos a přehnaný heroismus, je dotáhnut nad neúnosný level absurdna. Chápu, že publikum bude zuřivě masturbovat nad hrdinskými činy svých šikmookých soudruhů, ale diváci z jiných zemí budou jenom nevěřícně kroutit hlavama. Hasičští gerojové, jsou banda ubulených hovad, které kdyby se alespoň s poloviční intenzitou věnovali hašení tak, jak se věnují neustálému brečení, bylo by po požáru do 20 minut. Některé postavy pak dostanou extra prostor ukázat to správné superhrdinské srdíčko, až jsem v závěru vlastně skoro čekal, že se jako banda semknou a po všech průserech začnou na ten oheň normálně chcát. A vůbec bych se nedivil kdyby tím celou katastrofu odvrátili. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Niečo medzi katastrofickým filmom a požiarnickou (a pravdepodobne aj kdejakou ďalšou, však malý Mao) agitkou. Takže pri hasení obrovského ropného skladu padajú hlášky: Nikto nevie, čo sa môže stať, ale my to zvládneme. Áno pane. Jedná sa o samovražednú misiu, členovia strany urobia krok dopredu. Pustite aj mňa pane. A pred smrťou, každý z tých hrdinov, ktorý bojuje so zákerným ohňom do poslednej kvapky, pateticky zasalutuje. Kto by nemal chuť pridať sa k nim a skôr či neskôr dopadnúť ako spálená oškvarka? Bohužiaľ takto pojaté postavy si ma nedokázali získať. Namiesto ľudí z mäsa a krvi tu sú len nadpozemskí hrdinovia. Takže ostáva len technická stránka. Po úvodnom pravdepodobne skutočnom výbuchu nejakej barabizne pred zrútením sa dočkáme už len tradičného CGI festivalu miestami viac a miestami menej pozerateľnej kvality. Náznaky skutočného nebezpečenstva v tom CGI bordely som necítil ani na sekundu, ale sú to celkom pekné trikové orgie. Vadilo mi snáď len to jak oheň často rýchlo prenasledoval nejakého požiarnika, jak keby sa z toho režisér snažil urobiť akčný film. Takže celkovo ok požiarnická jednohubka. 5/10. ()

Rathalos 

všetky recenzie používateľa

Waaaaau,uzasny film o uniku ropy v pristave,kde doslo k vybuchu ropovodu a vzniku obrovskeho poziaru,perfektne a realne spracovane i natocene,skvele herecke vykony,vynikajuce triky,no na druhej strane zase smutne a aj dojemne,neubranil som sa slzam,cinania sa prekonali a reziser dostava pochvalu,klobuk dole...:-) ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (2)

  • Požár se stal v přístavu Xingang, ke kterému došlo v červenci 2010 v důsledku prasknutí a následného výbuchu dvou ropovodů, které vedou do skladiště ropy Čínské národní ropné společnosti v přístavu Xingang, Dalian, provincie Liaoning, Čína. (Piercee)
  • K úniku došlo poté, co byl zahájen proces odsiřování oleje v potrubí v přístavu, což vyvolalo požár, který následně hořel po dobu 15 hodin. Oheň hořel z oleje, který byl uvolněn z naplněné skladovací nádrže s kapacitou 90 000 tun, která se v důsledku požáru zhroutila. (Piercee)

Reklama

Reklama