Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
USA, (1978–1979), 19 h 35 min (Minutáž: 48–147 min)

Tvorcovia:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrajú:

Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene, Herbert Jefferson Jr., John Colicos, Maren Jensen, Noah Hathaway, Laurette Spang, Tony Swartz, Terry Carter (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(21)

Skupina mezigalaktických uprchlíků, včetně posledních lidí, se ve snaze uniknout zkáze před robotickými utlačovateli Cylony vydává na palubě bitevní lodi Galactica hledat poslední známé útočiště ve vesmíru: Zemi. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (22)

Battlestar Galactica (1978) 

Nenáročná dobrodružná vesmírna opera s jednoduchou hlavnou zápletkou - útekom pred robotími emzákmi a hľadanie mýtickej planéty zvanej Zem. Má ale veľmi sympatické osadenstvo a náramne podarenú epickú ústrednú melódiu, ktorá navnadí aj vtedy, keď atmosféra pokrivkáva. Čo sa týka spracovania, je to taký 70-tkový televízny štandart, s vydarenými modelmi hviezdnych lodí či peknými kulisami, hlavne na mostíku Gallacticy. Samozrejme, vybavenie hviezdnych stíhačiek a iné hi-tek prvky (turbo, maličké obrazovky, veľké skriňové počítače vydávajúce pazvuky, roboti atď) pôsobia už dnes veľmi úsmevne. Špeciálne efekty boli ešte v plienkach, preto neprekvapí, že odstrel nepriateľskej stíhačky je na prvú šupu s následným jednoduchým výbuchom. Na to sa ale seriál príliš nehrá, ani na poli logiky či vedeckej presnosti nie je etalónom, ide mu hlavne o dobrodružstvo a väčšinou uvoľnené či až odľahčené epizódne zápletky, v ktorej má popri akcii veľký priestor aj humor či romantika. ()

Saga of a Star World (1978) (E01) 

Veľmi dobrý úvod do inak priemernej vesmírnej opery, v ktorom sa kĺbia sympatické postavy, vesmírne bitky, mimozemské ohrozenie, intrigy a skvelá epická hudba. Nechýbajú ani známi herci - Ray Milland, John Colicos (fanúšikom pôvodneho Startreku ho netreba bližšie predstavovať) či mladučká britská hviezdička Jane Seymourová. ()

Lost Planet of the Gods: Part 1 (1978) (E02) 

Úvodný diel epizódy Ztratená planéta Bohov ujde, lebo naväzuje na pilotnú trojepizódu. Akáto podobnosť nakazenia vírom s dnešným koronasvetom. Len to riešenie nahradiť chýbajúcich pilotov mladučkými kadetkami, hoci v zálohe mali aj veteránov, bolo naivnučké. ()

Lost Planet of the Gods: Part 2 (1978) (E03) 

Záver dvojepizódy s nájdením mýtickej planéty zaostáva za úvodom. V závere sa musíme rozlúčiť s mladučkou a rozkošnou Jane Seymourovou - trochu zbytočný melodramatizmus. ()

Ztracený válečník (1978) (E04) 

Ale áno. Je to síce klasické klišé v sci-fi a nesci-fi seriáloch, kde sa hlavný hrdina ocitá na osamelej planéte (eventuálne krajine) a zoznámi sa s malým chlapcom a jeho mladou matkou-vdovou, aby vzbudil veľkú pozornosť a sympatie, u ženy i u chlapca. Napriek tomu to má potrebné emócie, zmyslupný dej a pekný odkaz. Prekusnem aj situovanie a štylizáciu ako vystrihnuté z divokého Západu. ()

Dlouhá hlídka (1978) (E05) 

Výlet z galaxie a stretnutie s ľudmi s podivnými zvykmi, ktorí majú mená podľa druhu zločinu. Veľa akcie i nadľahčených situácií, ktoré nepridávajú na dramatickej linke. ()

Dělo na ledové planetě nula 1. část (1978) (E06) 

Ľadová planéta, trestanci vo vyloďovacej posádke a nebezpečná diverzná misia na Cylonmi obývanú a nehostinnú planétu. ()

Dělo na ledové planetě 2. část (1978) (E07) 

Ešte o chlp lepšie ako prvý diel dvojepizódy - akcia, nástrahy ľadovej planéty, dobré kulisy, dokonca napätie. ()

Velkolepí válečníci (1978) (E08) 

Slabšia epizóda odohrávajúca sa väčšinou na planéte, ktorá opäť pripomína westernové prostredie. "Bonus" tvoria tvory mixnuté prasatami. Keďže riešenie problému s tvormi je laxné a v závere dokonca trápne, najlepšie momenty tvorí humor spojený s veliteľom Galacticy a jeho problémy s nažhavenou staršou dámou. ()

Mladí lordi (1978) (E09) 

Malá ľudská kolónia na osamotenej planéte, Cyloni a StarBuck ako rukojemník. Keď si odmyslím deti majúce prevahu nad vyzbrojenými Cylonmi, tak to nie je zlá epizóda, aj keď ničím originálna. Viac ale pobaví humor medzi Cylonmi. ()

Živoucí legenda 1. část (1978) (E10) 

Dominujúcim prvkom dvojdielu je epizódna rola známeho herca Lloyda Bridgesa, ktorý ako kapitán ztratenej hviezdnej lode Battlestar Pegasus je onou vojenskou legendou. Zahviezdi nielen svojím útočným apetítom, ale aj bezhlavosťou. ()

Živoucí legenda 2. část (1978) (E11) 

Zavŕšenie dvojdielu, v ktorom popri charizmatickom Lloydovi Bridgesovi dominujú diverzná misia, akcia, vojenské stratégie a vesmírne bitky s hviezdnymi loďami. Vzhľadom na seriálový štandart ide tak o nadupanú epizódu. ()

Oheň ve vesmíru (1978) (E12) 

Príjemné osvieženie seriálu, ktoré sa tentoraz nezaoberá Cylonmi, ktorí pravdupovediac začínajú už nudiť, ale katastrofickému scenáru s ohňom na palube. Nechýba silnejšia dramatizácia a dôjde aj na napätie. ()

Válka Bohů 1. část (1979) (E13) 

Prekvapujúco veľmi dobre fungujúca mysteriózna zápletka o tajomných emzákoch. Ich predstaviteľ postupne odhaľuje svoju pravú tvár, čo dodáva na atmosfére. ()

Válka Bohů 2. část (1979) (E14) 

Podarené je aj zavŕšenie dvojdielu, v ktorom atmosféra aj mysterióznosť z prvého dielu vôbec nezaostávajú. ()

Muž s devíti životy (1979) (E15) 

Viac odľahčená epizóda zameraná na Starbucka, ktorú dramatizuje iba jeho potenciálny otec so svojou minulosťou a problémom, ktorý mu ide po krku. ()

Vražda na Rising Star (1979) (E16) 

Krimi zápletky v sci-fi seriáloch nepreferujem, ale táto nie je zle spracovaná, používa zaujímavé rozuzlenie, v ktorom hraje svoju úlohu aj nepriateľ kolónie Baltar. Takže v sumáre príjemné i zaujimavé. ()

Pozdravy ze Země (1979) (E17) 

Ďalšia dvojepizóda. Začiatok s možným nájdením prvých ľudí zo Zeme síce naláka, naskytá sa aj hrozba nového nepriateľa, ale so záverom a rozuzlením zápletky ide napätie a atmosféra dolu vodou. Aj keď doberajúci sa androidi svojimi hláškami občas pobavili. ()

Baltarův útěk (1979) (E18) 

Síce také klišé s útekom, rukojemníkmi a vyhrážaním, ale v rámci seriálu netradičná zápletka a pútavý dej. Páčila sa mi aj konfrontácia vojenského a civilného pohľadu. ()

Experiment Terra (1979) (E19) 

Krkolomná zápletka o zapletení sa do pozemských sporov, v ktorej sa navyše opäť objavujú aj akýsi mimozemskí duchovia. A Capričania môžu machrovať so svojimi supermodernými zbraňami. ()

Súvisiace novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (viac)

Reklama

Reklama