Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Selma se chce vdávat – ke zděšení Simpsonových je ženichem Levák Bob, podlý parťák Šáši Krustyho, který se Bartovou zásluhou ocitl za mřížemi. Bart jeho cukrování ani za mák nevěří a v hodině H zachrání nemilovanou tetu před nejhorším. (Česká televize)

Zaujímavosti (30)

  • Scéna so "Simpson-mobile" paroduje seriál Batman (od r. 1966). (Pat.Ko)
  • Bart hovorí: "Husle, dee dee, zajtra je ďalší deň." Je to odkaz na film Odviate vetrom (1939). (Pat.Ko)
  • V myšlienkovej bubline Lisy je priateľ Selmy John Merrick z filmu Sloní muž (1980). (Pat.Ko)
  • Epizóda začína scénou, kde rodina, okrem Marge, pozerá na paródiu seriálu Dinosaurs (od r. 1991) v televízii. Tím tvorcov považoval tento seriál za napodobeninu Simpsonovcov, a preto v jednej chvíli Bart vykríkne: "Je to ako keby videli naše životy a dali ich priamo na obrazovku," a ukazuje na televíziu. (Pat.Ko)
  • Väzenské číslo Ľaváka Boba je 24601, čo je tiež väzenského číslo Jeana Valjeana v románe Victora Huga "Bedári". Taktiež toto číslo bolo aj väzenským číslom postavy Hanka Jenningsa v seriáli Twin Peaks (od r. 1990) a číslom riaditeľa Skinnera vo Vietname. (Pat.Ko)
  • Toto bol druhý diel, v ktorom Kelsey Grammer daboval Ľaváka Boba. Grammer pôvodne očakával, že Bob bude postava len na jedno vystúpenie, no neskôr sa stal jednou z jeho najpopulárnejších postáv vôbec. (Pat.Ko)
  • Opätovné stretávanie medzi Krustym a Bobom v televízii je odkazom na prekvapivé opätovné stretnutie bývalých komediálnych partnerov Jerryho Lewisa a Deana Martina v televíznom maratóne v 70. rokoch. Logo televízneho maratónu obsahuje karikatúru v štýle Ala Hirschfelda, zobrazujúcu Krustyho. (Pat.Ko)
  • Tím tvorcov chcel epizódu so "záhadou", a preto sa Sam Simon obrátil na Thomasa Chastaina, šéfa organizácie Mystery Writers of America, aby pomohol vytvoriť zápletku záhady. Do scenára bolo vložených niekoľko stop, ktoré naznačovali odhalenie na konci, aby diváci mohli sami rozlúštiť záhadu. Počas písania epizódy sa scenáristi snažili získať Edgarovu cenu, ktorá sa udeľuje za najlepšiu mysterióznu fikciu v televízii a filmoch vydanú alebo vyrobenú za posledný rok. Napriek ich úsiliu sa im však nepodarilo získať cenu Edgara. (Pat.Ko)
  • Veta Marge "Bol jeden chlapec, ktorý nikdy neprišiel o svoju nedôveru." odráža to, čo Krusty povedal v epizóde Krusty Gets Busted (1990), keď mu bola jeho nevina preukázaná: "Bol jeden chlapec, ktorý mi vždy veril." (Pat.Ko)
  • Jedným z Bobových priateľov z väzenia, ktorý sa objavuje v epizóde, je Haďák. Postava sa prvýkrát objavila v predchádzajúcej sérii v epizóde The War of the Simpsons (1991) len ako "Jailbird", ale jeho celé meno bolo prvýkrát spomenuté tu. Scenáristi mu dali meno Haďák kvôli tetovaní hada na jeho ruke a odvtedy sa postava nazýva práve tak. (Pat.Ko)
  • Keď Bob spomína na svoj čas vo väzení, je zobrazená scéna, ako zbiera odpadky pri ceste, čo je odkaz na film Frajer Luke (1967). Hudba v tejto scéne je tiež odkazom na hudobnú stopu z filmu, rovnako ako záber obrazu odrážaného v slnečných okuliaroch. (Pat.Ko)
  • Keď Ľavák Bob opúšťa väzenie, obráti sa na Haďáka a hovorí: "Haďák, ty mi budeš najviac chýbať." Tento výrok je odkazom na film Čarodejník z krajiny Oz (1939), kde Dorothy opúšťa Oz a hovorí: "Scarecrow, ty mi budeš najviac chýbať." (Pat.Ko)
  • Keď Ľavák Bob vojde do miestnosti, aby videl mŕtvolu Selmy, otočí stoličku a uvidí v nej Barta. Potom sa Ľavák Bob otočí a uvidí Selmu v dverách. Tieto zábery, od otočenia stoličky po Selmu v dverách, odkazujú na záver filmu Psycho (1960). Hudba v tejto scéne, ktorú napísal skladateľ Alf Clausen, je tiež odkazom na film Psycho. (Pat.Ko)
  • V epizóde scenáristi zopakovali myšlienku Wileho E. Coyota naháňajúceho Road Runnera z kreslených filmov Looney Tunes vytvorených Chuckom Jonesom, keď nečakane Bob vstúpil do Bartovho života a pokúsil sa ho zabiť. Al Jean porovnal Bobovu postavu s postavou Wileho E. Coyota a poznamenal, že obaja sú inteligentní, no vždy sú zneistení tým, čo považujú za nižší intelekt. (Pat.Ko)
  • Ľavák Bob spomína, že je celoživotný konzervatívny republikán. Tento detail bol neskôr rozvinutý v premise epizódy Sideshow Bob Roberts (6. séria), v ktorej kandiduje na primátora Springfieldu ako republikán po kontakte s konzervatívnym hosťom rozhlasovej talkshow. (Pat.Ko)
  • Keď bol zatknutý Ľavák Bob, povedal: "Nemôžete navždy vylúčiť Demokratov z Bieleho domu!" Sedem mesiacov po odvysielaní tejto epizódy bol zvolený Bill Clinton, čím sa Demokrati vrátili do Bieleho domu prvýkrát za 12 rokov. (Pat.Ko)
  • Ľavák Bob nesprávne cituje Roberta Burnsa "Best laid plans..." z knihy "Of Mice and Men", keď ho chytili. V hre "Space Quest" (1993), v ktorej hral Kelsey Grammer, ktorý nadaboval postavu Ľaváka Boba, na tento citát tiež odkazoval. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama