Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Česko Arabela
Rozprávka / Komédia / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrajú:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(13)

Obsahy(1)

Legendárny seriál Československej televízie v sebe kongeniálne spojil dva svety – svet súčasnosti a svet rozprávok a ich hrdinov. Princezná Arabela (Jana Nagyová), dcéra kráľa (Vlastimil Brodský) Rozprávkovej ríše sa dostane do súčasnosti vinou Rumburaka (Jiří Lábus), čarodejníka druhej kategórie. V našom svete sa zoznámi s Petrom Majerom (Vladimír Dlouhý), do ktorého sa zaľúbi. Je len samozrejmé, že dôležitú úlohu zohrávajú čarovné predmety ako magický prsteň, cestovný plášť, ktorý človeka v okamihu prenesie tam, kam chce a ostatné rozprávkové predmety. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (79)

  • Jana Nagyová si ako jedinú rekvizitu zo seriálu odniesla svoju fotku v životnej veľkosti, ktorá zdobila stenu v Petrovej (Vladimír Dlouhý) izbe. Fotka bola celé roky zrolovaná a s herečkou len cestovala z domácnosti do domácnosti, keďže sa často sťahovala. O mnoho rokov neskôr prejavil záujem o fotografiu zberateľ, s ktorým sa dohodla, že mu ju venuje. Doma ju však čakalo nepríjemné prekvapenie, jej manžel nevediac, čo zrolovaný plagát skrýva, robil doma veľké poriadky a asi po 20tich rokoch zrolovanú fotografiu len tak vyhodil. (matthew.17)
  • Všimnime si, že už vtedy tu bolo poukázané (možno nezámerne, ale predsa) na manipuláciu a deformovanie reality, ktoré vytvárajú médiá, v tomto prípade TV Rumburak. Ako sa prispôsobovala ríša rozprávok výmyslom Rumburaka, tak sa prispôsobuje obraz reálneho sveta (v mysli diváka a, žiaľ, nielen tam) obrazu, ktoré predstierajú médiá. (Monggol)
  • Automobil, ktorý si Rumburak po príchode do sveta ľudí vyčaroval, je Chevrolet Nova 1976. (marlon)
  • Dôvod, prečo je trpaslíkov so Snehulienkou iba 6, bol ten, že postavy tvorili skutočný ľudia trpasličieho vzrastu a štáb jednoducho viac takýchto ľudí nevedel zohnať a nájsť. (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní, keď išli trpaslíci za snehulienkou po spadnutom strome, prvý trpaslík (Aťka Janoušková) niesol krompáč a svetelničku, ale neuniesol rovnováhu, spadol a strčil pri tom všetkých trpaslíkov. Potom režisér rozhodol, že prvý trpaslík pôjde ten, ktorého stvárnil herec Jiří Krytinář, ktorý si zahral aj Mekotu a bude niesť krompáč, svetelničku aj lopatu. (Raccoon.city)
  • Keď bol Mekota (Jiří Krytinář) strelený šípom do zadku, mal pod kostýmom vankúš a pod ním ešte drevenú doštičku. Ale raz pri opakovanom zábere išiel šíp trochu iným smerom ako mal a prešiel hercovi až na kožu a odrel mu zadok. (Raccoon.city)
  • Rozprávková postava Mekota (Jiří Krytinář) mala na sebe takú masku, že namiesto očí mal dve vypuklé čočky z ručných bateriek, takže vôbec nič nevidel a na všetky pohyby ho navigoval štáb. (Raccoon.city)
  • Skladacia hlava rozprávkovej postavy Pekotu (Stanislav Hájek) bola odliata podla jeho skutočnej tváre a následne vytvorená jéj gumová replika. Do hlavy boli nainštalované dva modelárske motorčeky, ktoré obstarali pohyb očí, úst a brady pri rozprávaní. (Raccoon.city)
  • Keď bola rozprávková postava Blekota (František Filipovský) v jednom zábere premenená do plaviek, musel mať herec na sebe viacej vrstiev dámskych pančucháčov, na ktoré maskéri pripevnili srsť, kedže sa jednalo o postavu čerta. (Raccoon.city)
  • Kameraman vymyslel, že pod jasný kameň na kúzelnom prsteni sa nalepil kúsok strieborného premietacieho plátna, aby pri otáčaní chytal svetlo a jasne modro sa zablyskol. (Raccoon.city)
  • Aj napriek tomu, že Československá televízia nemala licenciu na zobrazovanie postáv zo štúdia Walt Disney, ako boli napríklad trpaslíci, štúdio nad tím privrelo oči a problém neriešilo. (Raccoon.city)
  • Pol roka trvalo vytvoriť masky trpaslíkov. Ich autorom bol maskér Jiří Hurych. Skelety odlievali v Mosfilme a dokončovalo sa to za spolupráce akadémiou vied, kedže podobné technológie ešte dovtedy neexistovali. (Raccoon.city)
  • V seriáli hralo viac ako viac ako 125 hercov. Znamenalo to neustále frekventovanú dopravu medzi natáčaním miestom a Prahou. Režisér sa niekedy aj preťahoval o herca s inými filmovými produkciami o ich uvoľnenie. Nakrúcalo sa skoro rok každý deň bez jediného prestoja. (Raccoon.city)
  • Režisér Václav Vorlíček musel Janu Nagyovú (Arabela), keď točili na ostro, mierniť slovami: „Prosím tě, ty hraješ tu hodnou, ne tu zlou. Dáda hraje Xenii!“, lebo temperamentná herečka to hrala tak, ako keby to bolo naopak. (Raccoon.city)
  • Veronika Týblová (Mařenka) mala neskutočne veľké problémy, keď boli deti uväznené v perníkovej chalúpke povedať vetu "Nezapomeň se zeptat, jak se na tu lopatu sedá, babičko." Režisér bol už s toho nešťastný, ale po dlhej dobe sa to nakoniec podarilo. (Raccoon.city)
  • Pôvodne boli tri kúzelné prstene a jediná postava v seriáli, ktorá mala v ruke všetky tri prstene, ale nikdy nezistila ich pravú moc, bol zlodej Fousek (Václav Lohniský). (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní v okolí Hradca Králové bol celý filmový štáb vrátane hercov ubytovaný v hoteli Černigov, ktorý stále stojí. Už vtedy podľa Ondreja Kepku bola rarita, že v hoteli boli výťahy na fotobunku. (Raccoon.city)
  • Honzík (Ondřej Kepka), Mařenka (Veronika Týblová) a Petr (Vladimír Dlouhý) sa po rozprávkovej ríši vozia autom Praga Piccolo z roku 1924. (Raccoon.city)
  • V roku 2013 bol Václav Vorlíček oslovený, aby pre nemeckú televíziu natočil remake seriálu s kompletne nemeckým obsadením. Ten to odmietol. (Raccoon.city)
  • Vladimír Dlouhý (Petr Majer) mal počas natáčania veľké problémy s nadmerným pitím alkoholu. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (viac)

Reklama

Reklama