Reklama

Reklama

Tridsať prípadov majora Zemana

(seriál)
  • Československo Třicet případů majora Zemana (viac)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Predloha:

Oldřich Železný (poviedka)

Hrajú:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(viac)

Zaujímavosti (403)

  • Režisér Jiří Sequens sa pred natáčaním seriálu stretol v divadelnom klube s Jaromírom Hanzlíkom, ktorý režiséra požiadal o rolu lenže Sequens ho odmietol. O dôvodoch odmietnutia môžeme len špekulovať, pretože Hanzlík sa k tomu odmieta vyjadrovať. (Raccoon.city)
  • Autorské práva seriálu vlastnilo Federálne ministerstvo vnútra, aby nevznikli v budúcnosti spory o uplatňovaní autorského vplyvu. (Raccoon.city)
  • Pôvodne mal každý diel začínať pohľadom do pracovne zhruba päťdesiatročného muža, kriminalistu, ktorý spomína na svoje najslávnejšie prípady. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Šikl napísal spoločne so scenáristom Oldřichom Železným niekoľko scenárov, ale tie neboli využité. V jeho réžii mali byť diely dvadsaťminútové. (Raccoon.city)
  • Major Zeman (Vladimír Brabec) mal mať psieho pomocníka, preto režisér Jaroslav Šikl, ktorý mal pôvodne seriál točiť, obchádzal po Čechách nielen exteriéry, ale aj psie útulky a hľadal vhodného adepta. (Raccoon.city)
  • Hlavnú rolu mal hrať  Petr Kostka. Boli s ním dokonca natočené kamerové skúšky, ako kriminalista sa zdal ideálny už z toho dôvodu, že s dvojicou Šikl - Železný točil v roku 1970 seriál Rozsudok (1971). Kostka bol často obsadzovaný a mal seriálu zabezpečiť patričnú atraktivitu. (Raccoon.city)
  • Keď sa dramaturgička Jarmila Balášová na Kavčích horách dozvedela, že hlavnú úlohu má hrať Radoslav Brzobohatý (Pavel Bláha), ktorému bola rola písaná na telo, začala jačať na režiséra Sequensa „Vy jste se zbláznil. Vždyť Brzobohatý má přece zákaz“. Tak obľúbený herec a predstaviteľ tvrďasov dostal úlohu agenta Blahy, ktorého si diváci okamžite obľúbili. A zase vyzeral režisér ako provokatér a scenár musel prepísať. „Není možné, aby byl nepřítel státu diváky obdivován či dokonce oslavován“  a tak nariadila Balášová vyškrtnúť Blahu z pokračovania seriálu a nechala ho zastrelil samotným Zemanom. (Raccoon.city)
  • Rudolf Jelínek (Jiří Hradec) dostával mesačne počas natáčania 200 až 300 dopisov so žiadosťou o fotografiu. (Raccoon.city)
  • Major Jiří Hradec (Rudolf Jelínek) sa podla knižnéj predlohy narodil 2. marca 1927, podľa seriálu tomu tak bolo 25. novembra 1923. (Raccoon.city)
  • Do seriálu sa uvažovalo v štádiu námetov aj natočenie časti o skutočnom sériovom sexuálnom vrahovi Václavovi Mrázekovi, ktorého odsúdili za 7 vrážd, 4 pokusy o vraždu a 14 prípadov pohlavného zneužitia. Okrem toho mal na rováši ďalších 127 trestných činov hodných trestu smrti. Diel sa mal niesť názov Walther 7.65, podľa zbrane, ktorú u skutočného masového vraha našli. (Raccoon.city)
  • Seriál mal pôvodne vyzerať inak. Mal kombinovať filmový dokument a hrané scény. Major Zeman (Vladimír Brabec) nemal byť kriminalista, ale príslušník štátnej bezpečnosti v Plzni. (Raccoon.city)
  • Dva diely seriálu boli kompletne napísané, nikdy ale neprešli prvou klapkou. Jeden z nich sa mal volať Otevírání hrobů. Celkovo nerealizovaných scenárov bolo podľa dostupných informácií minimálne 16. Niektoré z nich ostali iba v štádiu námetov, iné už boli pripravené k natáčaniu, lenže sa neskôr nahradili inými.
    (Raccoon.city)
  • V každej časti seriálu sa pod úvodnými titulkami v miestach, kde je uvedené číslo epizody a rok, v ktorom sa odohrávala, na pozadí objaví snímok zdemolovaného auta. Jednalo sa o Fiat 850 [100G] z roku 1966. (Raccoon.city)
  • Úplne prvý záber v seriáli je diera po strele z nemeckom tanku Tiger, ktorý bol filmármi zamaskovaný sovietsky tank T-34. A ako vôbec druhý herec v poradí sa v zábere objaví 9 ročný Filip Renč. (Raccoon.city)
  • Major Zeman (Vladimír Brabec) strávil tri roky v koncentračnom tábore a bol odsúdený na 20 rokov za sabotáž vtedajšieho ríšskeho hospodárstva. (Raccoon.city)
  • Na mene hlavnej postavy majora Zemana (Vladimír Brabec) sa dlho nemohli zhodnúť a padali nápady ako "major X", "major Herych" či "major Hurych". (Raccoon.city)
  • Od roku 2013 si majora Zemana môžete kúpiť ako figúrku podľa vzoru komiksových postáv. Historicky sa jedná o prvú takúto českú figúrku. Jej uvádzacia cena bola 4000 Kč. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (viac)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (viac)

Reklama

Reklama