Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvorcovia:

Sam Levinson

Hrajú:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenzie používateľa Radko k tomuto seriálu (13)

Euforie (2019) 

Všetko, čo robí život stredoškolákov euforizujúco dobrodružný. Teda, s vynechaním dobrodružstiev, ktoré ponúka príroda a bádanie. A zároveň všetko, čo by chcela aj nechcela dať o sebe nastupujúca generácia vedieť ostatným. Niečo v tomto štýle: Pozrite, my nie sme žiadne detičky. Dávno poznáme drogy, aj rozdiely medzi nimi. Miešame si vlastné liekové lektvary. Boj so závislosťami zvládame ako na sínusoide, ale popri citových problémoch je to nepodstatná drobnosť. Sex nie je tabu. Nepoznáme v ňom žiadne rasové, rodové ani vekové zábrany. Všetko si zaznamenávame. Chľastáme a žúrujeme ako o závod. Ale vedomosti máme, to si nemyslite. Síce kníh veľa nečítame, zato z internetu a chatov sme múdri ako rádio. Často opakujeme len hriechy svojich rodičov. Len premyslenejšie a cynickejšie. Lebo máme internet. Ale túžime, kurva po veľkej, naozajstnej láske, napriek všetkým pičóziám, čo porobíme, túžime. Štýl, musí to mať štýl, cool hudbu (a že tú má Euphoria pamparádnu), a farebné vyladenie. Lebo napriek pohŕdaniu hodnotami rodičov, bez imidžu si nanič. Či si dievča, transka alebo chalan. Všetko nakopené na sebe môže zaváňať aj rozčarovaním z najkrajšieho obdobia života. No a čo? Aj tak sa všetci rútime naproti smrti, tak čo? Zároveň všetko toto napísané (a kopa nenapísaného, lebo však netreba spoilerovať zase), je, o čom chceme aby ostatní (rodičia, známi, spoločnosť) vedeli, zároveň by sme chceli aby to ostalo aj utajené. Preto je fajn, že sa toho chopil Sam Levinson a spriaznené režisérky. Výborná, hutná a komplexná výpoveď o mladosti. Za mňa rozhodne seriál roku 2020! ()

Série 1 (2019) (S01) 

Seriálová sonda do života mládeže. Na tepe doby. S ukázaním negatív, naznačením pozitív. A skvelou muzikou. ()

Pilot (2019) (S01E01) 

Presne to, čo si myslíte o živote dnešnej mládeže, sa naozaj deje. Drogy, večierky, alkohol, sex. Všetko nakrútené na mobile a distribuované medzi vrstovníkov. Aby sa bolo o čom baviť. Povrchná nuda, presvedčivo spracovaná, s výbornou hudbou. ()

Chovat se jako táta (2019) (S01E02) 

Epizóda začína predstavením jednej z postáv stredoškolákov - dnes ide o Nata. V detstve narazí na ocinkovu zbierku videí. Ponahrával si ich s kadejakými mládencami a devami v rôznych moteloch. Možno ho to poznačilo, no cieľavedomosť ostala. Zároveň spontánne vybuchuje (nevyrovnanosť), čo niekedy končí krvavou bitkou. Hlavná hrdinka Rue v kuse fetuje. Chemický raj je pripravený, stačí si liznúť. Hoci aj z čepele dílera, ktorý vyzerá a správa sa ako basman III. nápravnovýchovnej skupiny po dlhodobom pobyte v trestnici. Napriek tomu, že v zásade sa furt riešia takéto veci, začal mi byť seriál sympatický. Určite k tomu prispela skvelá forma a nasadenie hercov. A muzika. ()

Vzhled (2019) (S01E03) 

Otvorený pohľad na teen generáciu v Amerike (odhadujem, že všade vo vyspelom priemyselnom svete je to obdobné). S príťažlivými dejom. V úvode epizódy je predstavená rýchlo pohľadom zvonku jedna z postáv. Od narodenia až po pubertu. Vrátane výhier a prehier - tých predovšetkým. Prehier v živote, vzhľade, správaní, skutkoch okolia, správaní sa k okoliu, rodine a tak. S vynikajúcou kamerou, hudbou i hercami. Zendaya a Hunter Schafer forever! Čo na tom, že seriál v sebe obsahuje aj hyperkorektné frázy a schémy. Na druhej strane otvorenosť pohľadu (v pozitívnom zmysle) prekrýva tieto manipulatívne tančeky. A mileniálna generácia ich podľa mňa až tak nevníma. Respektíve ich vníma z pohľadu ovplyvnenom otvoreným zdieľaním a prevádzkovaním sexu (deti robia deti), alkoholu a liekov. V čase, kedy by mali dospievať najmä dobrodružstvami. Nie aditívami zaháňajúcimi nekonečnú nudu a prázdnotu. Na druhej strane tieto náhradné programy spôsobujú, že manipulácia sa míňa účinkom. Čo z toho vzíde, uvidíme. ()

Shook Ones Pt. II (2019) (S01E04) 

Úvod epizódy je v znamení transgenderu. Jules je ešte ako chlapec vzatá na psychiatriu, kde si užije svoje. Potom nastáva akceptovanie rodinou a zmena pohlavia. Predstaviteľku Jules hrá taktiež transgender herečka (Hunter Schaferová). Sama uviedla, že do seriálu vniesla sama príbehy a prežívania z vlastného života, aby vyzneli v seriáli čo najvernejšie. A naozaj. Druhú časť seriálového dielu tvorí karnevalový večer s kolotočmi a miestnymi pochutinami. Najprv je všetko štandardné, no párty dostane nečakané grády. Náhodný sex, drogy, odhalenie anonymného sexuálneho partnera z hotela, odhalenie identity tajomného ctiteľa. Udeje sa toho veľa a šliape to ako dobre premazaný stroj. ()

Bonnie a Clyde (2019) (S01E05) 

Maddy bola vždy krásna, no nie najkrajšia. Pocit najkrajšej vyplýval z jej sebavedomia, ktorým ohúrila poroty a okolie. Niet diva, že skončila v náručí stredoškolského krásavca a syna najbohatšieho miestneho podnikateľa. Ale dôvodom Maddinho výberu je jediná túžba: nie byť ambiciózna pizda, ale v dospelosti dokonale nič nerobiť. Táto predsatva sa však značne naruší potom, čo polícia zistí, že Maddy niekto škrtil počas karnevalu. Podozrenie padá na zbohatlíckeho synčeka Nata. Situácia sa zauzľuje. Vidieť, že Amerika veľmi dbá na ubližovanie ženám, pretože v našich končinách, ak nedôjde k zjavnému ublíženiu na zdraví takéto situácie končia nanajvýš zníženou známkou zo správania či uznaním, že išlo o priestupok. V USA hrozí okamžité vylúčenie zo školy, pri podozrení dočasné opustenie školských brán a pri dokázaní viny basa natvrdo. ()

Další epizoda (2019) (S01E06) 

Spomína sa tu prázdnota mladej generácie. Možno do istej miery. Avšak to čo zažívajú, napriek tomu, že je to odlišné od prežívania teenagerov v minulosti, rozhodne prázdne nie je. Minimálne emočne a vzťahovo je to veľmi silné. Skvele zobrazené, ako si lokálni mocní (a vďaka výchove k hajzlovstvu aj ich potomkovia) dokážu vydupať vydieraním falošné svedectvá. Len aby umelo vyzdvihnutí stredoškolskí hrdinovia ostali nedotknuteľní a morálne nepoškvrnení. ()

Útrapy a strasti při čurání v depresi (2019) (S01E07) 

Cassie doplatila v detstve na stratu otca (najskôr nehoda potom rozvod, chudoba drogy). A tak sa v dospievaní zúfalo snaží nájsť adekvátnu mužskú náhradu za chýbajúceho otca a chytá sa pri tom všetkých možných príležitostí. Neuvedomuje si, že sa tým stáva až príliš ľahkou dostupnou pre mladých mužov, ktorým v tomto veku ide väčšinou len o prestížnu snahu dokázať svoju potenciu. Tým dostáva od okolia nálepku ľahkej ženy, čo dá každému (k čomu prispeje pár nakrútených intímnych videí). Rue sa dostáva do depresívnej fázy, čo sa prejavuje uzavretím sa v dome a nekonečným sledovaním vymletej reality show. Okrem toho sa jej do ničoho nechce, ani chodiť na záchod, čo si odnesú jej ľadviny. Stihne sa však zorientovať v tom, čo trápi jej frajerku. A tak ďalej a tak podobne, je to dejovo nabité, interesantné, s úžasnou hudbou aj hercami. Skvelý zážitok, ako obvykle. ()

And Salt the Earth Behind You (2019) (S01E08) 

Najlepší možný záver série o mladých stredoškolákoch. Nič sa definitívne neuzatvára, život pokračuje. Po etape strednej školy je čas oddýchnuť si, zaspievať a zatancovať v rytme podmanivého klipu. ()

1. část: Rue (2020) (S01E09) 

Rue, sklamaná odchodom veľkej stredoškolskej lásky Jules do veľkomesta, sa vráti zase k drogám. V dobre "našľahanej" nálade sa vyberie na vianočné palacinky a džús do reštiky s jej drogovým tútorom z Abstinujúcich narkomanov. Ten hneď vidí, že nie je triezva. Začne rozhovor, ktorý trvá do konca epizódy. Mladá urazená tvrdohlavosť, kombinovaná s pocitom prekuknutia zlého sveta vs. trpké životné pády i drobné vzostupy 50. ročného bývalého narkomana a pasáka. Vďaka prestupu na islam, teda vďaka upnutiu sa k viere, prestal brať drogy. Epizóda sa nevyhne klasickým klišé (co bolí to přebolí), ale niekedy na depresie, bolesti a závislosti iné, ako prosté klišé nezaberá. Napriek tomu, že ide o celý čas o rozhovor v klasickom americkom bare s červenými koženkovými/ koženými sedačkami čo obvykle príliš nemusím ako ústrednú tému celého filmu (alebo seriálovej epizódy), prekvapivo to celé zbehlo rýchlo. Ani som nemusel čumieť na hodinky, že koľko ostáva do konca. S ukončením I. série seriálu Eufória som bol spokojný po ôsmich častiach. Nepotreboval som doplnky. Nerátal som s dielmi naviac. Napriek tomu naťahovacia epizóda nevadila. Nedosahuje kvalít zvyšku série, ale nadpriemer. ()

2. část: Jules (2021) (S01E10) 

Farebne a hudobne i retrospektívami skvele poprepájané svedectvo Jules o vzťahu s Rue, od ktorej utiekla. Aby si naplno uvedomila, aký silný bol ich vzťah. Úvodnú skvelú výpovednú scénu o ženách, ktoré do detailov pozorujú iné ženy, aby zistili, či spadajú do ich ideálneho ženského univerza, ako pozorujú každučkú šupinku odlúpeného laku, každú nedokonalosť a pritom to geniálne skrývajú, je jednoducho neodolateľná. Aj dialógovo. Škoda, že zvyšok Julesinej spovede už toto dokonalé prepojenie formálnej stránky a vypointovanej výpovede neobsahuje. Je to silné, no nie dokonalé. Preto len 65% k záveru dodanej dvojčasti prvej série, inak stále vysoko nadpriemerného seriálu. ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

Dlho očakávaná, a kvôli covidu aj odkladaná, druhá euforická séria začína. Na prvý pohľad šokantne. V skutočnosti prudérne moralisticky. Hlavná hrdinka, hoci sfetovaná až na pôjd, neohrdne okúsením žiadnej novej drogy - tu napríklad zvedavo okúsi heroín. Jej experimentovanie sa ale nedotýka fyzickej lásky. Tú má v srdci a mysli vyhradenú výlučne pre svoju femme fatale. A čím viac ju bolí trpký rozchod s ňou a následná  prázdnota, tým viac liekových kombinácií užíva. Vedomá si je popritom - samozrejme - zdravotných rizík. Preto, milí diváci - feťáci, nezabudnite nosiť prvú pomoc v ponožke. A nešukajte kade-tade. Aké jednoduché a poučné! Druhá línia epizódy je buhaha humorná scéna na záchode. Tam si v správny párty čas zakefujú nesprávni ľudia. A ako sa to všetko vyvŕbi. No a tretia línia sa venuje dílerovi, jeho detstvu aj prítomnosti. Tiež sa nejako v jeho retrospektíve neukazuje jeho intímny život - akoby jeho vysnenou láskou bol drogový biznis, v ktorom ho perfektne vyškolila jeho nonkonformná babka. Tiež dílerka. Alebo žeby? Veď správny a cool drogový díler sa vždy vie pekne pobaviť s mladou sčítanou fešandou a gavaliersky jej dvoriť. Takže sumár: napriek odhaleným čurákom (a áno: aj jeden stoporený sa vyskytne), prsiam, fetu, chľastu a kefovaniu ide až o temer o puritánsky moralistický nástup druhej série. Prijateľný, a som zvedavý na zvyšok. ()

Súvisiace novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (viac)

Reklama

Reklama