Reklama

Reklama

Krídla

  • Česko Létat jako pták (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Film rozpráva príbeh o vernom priateľstve Ala (Nicolas Cage) a Birdyho (Matthew Modine), spečatenom spoločnými prežitkami vojnových hrôz. Obaja muži sa vracajú z vietnamskej vojny: zatiaľ čo Al utrpel zranenie tváre, Birdy trpí traumou, ktorá ho privedie až na uzavreté oddelenie psychiatrie. Žije totiž v predstave, že je vták. Jeho priateľ Al sa ho pomocou spomienok na spoločnú minulosť pokúša priviesť späť do reality. V retrospektíve sledujeme ich mladosť v chudobnej štvrti Philadelphie a začiatok priateľstva dvoch protikladných pováh - Ala, ktorý miluje baseball a behá za dievčatami, a Birdyho, ktorý žije len pre svoj sen - vedieť lietať. Alovi sa nakoniec podarí oslobodiť Birdyho z jeho dobrovoľnej izolácie a spoločne sa pokúšajú začať odznovu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (94)

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Originální příběh o dvou nerozlučných přátelích, na kterých zanechala válka ve Vietnamu nemalé psychické, ale i fyzické stopy. Matthew Modine a Nicolas Cage podali opravdu kvalitní výkony a jestli někdo pochybuje o Cagově herectví nechť se podívá na tento snímek. Alan Parker je režisér, který ve svých dílech umí vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a upoutat diváka do sedadel a Birdy není rozhodně vyjímkou. Trochu škoda, že si Birdy neodnesl nějakou oscarovou nominaci, alespoň za scénář by si určitě zasloužil. Pokud máte rádi filmy jako Lovec Jelenů, rozhodně nebudete těch dvou hodin co u snímku strávíte litovat...... ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne paradni drama, i kdyz pusobivosti nejlepsich Parkerovo kousku to zdaleka nedosahuje. Problem je, ze sceny pred valkou, o dvouch kamosich, jsou natoceny vcelku pohodovym zpusobem, hezky se na to kouka, dej pekne odsejpa, sem tam nakej vtipek, proste vysoce prijemny drama. Pak tu jsou ale sceny z blazince, ktery pusobi lehce chude a nemaj potrebnou atmosferu. Vygradovany jsou sice pekne, ale je to zaroven lehce stereotypni a ke konci to spelo k pekne debilnimu zaveru, nastesti doslova v poslednich sekundach to Parker zachranil a soup sem perfektni vtipnej zaver. Co se tyce hercu, Cage tady predvadi naprosto perfektni vykon a Modine v hlavni roli mu spis jen tak nahrava, nicmene hraje taky slusne, akorat ke konci, kdyz uz se jakoze zblazni, to sem mu moc neveril. Ale celkove rozhodne skvele natoceny drama, ktery stoji za skouknuti. Lepsi 4*. ()

Reklama

V.Silver 

všetky recenzie používateľa

"Birdy!" "What?" :) Strašně dlouho jsem měl nachystaný, že se na tenhle film podívám, ale pořád se mi nechtělo - no, prohloupil jsem, bylo to skvělý. Cage i Modine hrajou skvěle, btw. Niky s vlasama je fakt štramák! No a až na ty válečné sekvence, které byly plné laciné náhražky krve a vlastně by ani nevadilo, kdyby tam nebyly, to bylo skvěle napsané drama o podivné kamarádské dvojici, která se k sobě vlastně vůbec nehodí, ale kde jeden bez druhého nemůžou existovat. 80% ()

Woody77 

všetky recenzie používateľa

To je typ filmu ,ktorý mám rád. Alan Parker dal tomu filmu dušu a to dnes nie je pravidlom. Dráma kde hrajú hl. postavy Matthew Modine, Nicolas Cage, sa odohráva koncom 60-tych a zač.70-tych rokov počas Vietnamského konfliktu a práve tento konflikt stojí v pozadí tohto filmu. Neodohrávajú sa tu žiadne veľkolepé vojnové scény avšak aj keď tam nie sú prítomné, divák si uvedomí hrôzu prežitých zážitkov Ala a Birdyho. Jeden sa z toho čiastočne otrasie avšak druhý sa zmení. Po oslobodení alebo úteku zo zajatia prestane vnímať skutočný svet a chce sa stať vtákom o čom sníval už od malička. Dej filmu je rozdelený na tri časti v prvej sa zoznámime s chlapcami ktorý vyrastajú v americkom meste a užívajú si svoje sny a túžby napriek tomu ,že obaja majú iné priority . Druhá časť trvá iba chvíľu ,ale Parker do nej dal perfektnú myšlienku bolo to v okamihu keď Al odchádza do Vietnamu a Birdymu zahynie jeho obľúbený vták. Tretia časť sa vlastne odohráva už v ústave pre poruchy správania kde je Alovou úlohou priviesť späť Birdyho. Toto spočiatku vyzeralo ako Syzyfovská práca avšak v istom okamihu sa to zlomilo a vojnou poznačený veteráni začali útek za ″slobodou″ vetou CO JE ? ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

,, To je síla, v každý jiný válce by z nás byli hrdinové. Ach jo, vůbec jsme netušili do čeho jsme s těma kecama Johna Wayna šli. My jsme byli blbí, vždycky nás někdo obalamutil. Buďto byla vláda, nebo někdo na rohu ve Philadlphii. '' ----- Hodně slušné psycho. Další z amerických filmů, který odkazuje na vietnamskou kocovinu, kdy celá jedna generace se domů vracela v plechovejch rakvích, zchromlá nebo s poválečným syndromem domů, kde na ně ti co zůstali koukali z květinovejch košil jako na vrahy... Birdy je smutným důkazem, že Cagem měl dříve štěstí na skvělé role, dobré scénáře a uměl si s tím pohrát. Bohužel současnost je mnohem smutnější. S Modinem jsem viděl jen jeden jediný fil a to zrovna jeden z mých velmi oblíbených - Memphis Belle. Tam létal s bé sedmnáctkou, tady po létání jen touží... Této vážné role se zhostil celkem dobře, ale místy mi to přišlo ujeté už dost. Kdyby doktoři u odvodu věděli co matroš posílaj do džungle, asi by chlapce nechali s kanárama doma... Moc se mi to líbilo i to celé zpracování Ameriky konce šedesátých let. Škoda toho konce v poslední minutě, . Ale i tak dám 4 holubí pírka. * * * * ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (9)

  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)
  • Matthew Modine se ucházel o roli Ala, ale Alan Parker ho raději obsadil do role Birdyho. (CliffLee)
  • Ve filmu si měl původně zahrát malou roli i Danny Glover, ale nakonec byly scény s ním vystřiženy. (CliffLee)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (viac)

Reklama

Reklama