Reklama

Reklama

Krídla

  • Česko Létat jako pták (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Film rozpráva príbeh o vernom priateľstve Ala (Nicolas Cage) a Birdyho (Matthew Modine), spečatenom spoločnými prežitkami vojnových hrôz. Obaja muži sa vracajú z vietnamskej vojny: zatiaľ čo Al utrpel zranenie tváre, Birdy trpí traumou, ktorá ho privedie až na uzavreté oddelenie psychiatrie. Žije totiž v predstave, že je vták. Jeho priateľ Al sa ho pomocou spomienok na spoločnú minulosť pokúša priviesť späť do reality. V retrospektíve sledujeme ich mladosť v chudobnej štvrti Philadelphie a začiatok priateľstva dvoch protikladných pováh - Ala, ktorý miluje baseball a behá za dievčatami, a Birdyho, ktorý žije len pre svoj sen - vedieť lietať. Alovi sa nakoniec podarí oslobodiť Birdyho z jeho dobrovoľnej izolácie a spoločne sa pokúšajú začať odznovu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (94)

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Krásný smutný film s mírně optimistickým vyzněním... Depresivně lidské. Vynikající dílo. Skvělí herci, i ten Nicolas Cage ještě není celebřitní hvězda, hrající ve kdejaké pitomosti... Krásný emotivní soundtrack Petera Gabriela (nikoli tedy George Michaela - viz. komentář Simike). Doporučuji mimo film ku poslechu v houpacím křesle a se zavřenýma očima... Budete létat... ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Myslel jsem, že to bude něco o válce ve Vietnamu, ale ty vietnamský scény zaberou všeho všudy tak 5 minut. Podstatně větší část filmu se odehrává ve cvokárně, kde Matthew Modine akorát čumí a dělá nějaký držky a Nicolas Cage tam pronáší různý "moudra" nebo hysterčí. To mě moc nebavilo. Celkem zábavný byly některý ty epizodky ze života před odjezdem do války. 2 hvězdy za film + 1 navíc za ochočenýho kanárka. Taky jsem takovej trochu magor-ornitolog. ()

Reklama

Woody77 

všetky recenzie používateľa

To je typ filmu ,ktorý mám rád. Alan Parker dal tomu filmu dušu a to dnes nie je pravidlom. Dráma kde hrajú hl. postavy Matthew Modine, Nicolas Cage, sa odohráva koncom 60-tych a zač.70-tych rokov počas Vietnamského konfliktu a práve tento konflikt stojí v pozadí tohto filmu. Neodohrávajú sa tu žiadne veľkolepé vojnové scény avšak aj keď tam nie sú prítomné, divák si uvedomí hrôzu prežitých zážitkov Ala a Birdyho. Jeden sa z toho čiastočne otrasie avšak druhý sa zmení. Po oslobodení alebo úteku zo zajatia prestane vnímať skutočný svet a chce sa stať vtákom o čom sníval už od malička. Dej filmu je rozdelený na tri časti v prvej sa zoznámime s chlapcami ktorý vyrastajú v americkom meste a užívajú si svoje sny a túžby napriek tomu ,že obaja majú iné priority . Druhá časť trvá iba chvíľu ,ale Parker do nej dal perfektnú myšlienku bolo to v okamihu keď Al odchádza do Vietnamu a Birdymu zahynie jeho obľúbený vták. Tretia časť sa vlastne odohráva už v ústave pre poruchy správania kde je Alovou úlohou priviesť späť Birdyho. Toto spočiatku vyzeralo ako Syzyfovská práca avšak v istom okamihu sa to zlomilo a vojnou poznačený veteráni začali útek za ″slobodou″ vetou CO JE ? ()

Renfield 

všetky recenzie používateľa

Krásný film, silný jak ve scénách z minulosti, tak v těch z léčebny. A právě scény z léčebny jsou alespoň pro mě ty nejzajímavější, ač se mohou zdát poněkud jednotvárné. Oba herci tu excelují, více samozřejmě Matthew Modine, ale to je pouze tím, že je jeho postava více "nenormální". Nicolas Cage má zase své herectví značné ztížené obvazy na obličeji, i přesto hraje výborně. Alan Parker ale natočil obě roviny filmu velice dobře, povětšinou bezstarostné a příjemné vzpomínky, i depresivní psychiatrickou léčebnu. Že by úmyslně nutil k slzám si nemyslím, je to příběh jednoho přátelství, který by se podobně klidně mohl odehrát. 80% ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Příběh dvou velkých přátel v podání nekompromisního Alana Parkera. Tento režisér umí dodat hodně syrový až nehezký materiál. Jeho filmy jsou prostě "jiné". Za všechny bych mohl jmenovat například Angel Heart nebo Půlnoční expres. Nicolas Cage se ukázal už kdysi dávno jako velmi talentovaný herec a tady překvapil hodně vymakanými břišáky. 65% ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (9)

  • Během natáčení byla poprvé použita tzv. skycam. Jednalo se o kameru, kterou držely ve vzduchu dráty a podporovaly ji 4 jeřáby. Celá se ovládala počítačem. Byla využita pro scény, kde Birdy (Matthew Modine) snil a věřil, že je skutečně schopen létat. (Nine)
  • Pro Petera Gabriela to byla první zkušenost se skládáním hudby pro film. Jako základ pro všechny písně použil Gabriel skladby ze svého třetího a čtvrtého alba. (HellFire)
  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (viac)

Reklama

Reklama