Reklama

Reklama

Planet of the Apes

(seriál)
USA, 1974, 11 h 40 min (Minutáž: 50 min)

Tvorcovia:

Anthony Wilson

Hrajú:

Roddy McDowall, Ron Harper, James Naughton, Mark Lenard, Booth Colman, John Hoyt, William Smith, Jackie Earle Haley, Norman Burton, Royal Dano (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(14)

Obsahy(1)

Tři astronauti ztroskotají po průletu radioaktivní turbulencí na obydlené planetě. Ještě než na místo ztroskotání dorazí opice, dva přeživší astronauty zachrání místní domorodec. Z jeho vyprávění pochopí, že planetě vládnou opice. Pete Burke a Alan Virdon se po smrti svého zachránce skrývají před opicemi, které v nich vidí smrtelné nebezpečí. Seriál nás provází dobrodružstvím, které tito dva astronauté prožijí s přítelem Galenem - šimpanzem - který uvěří jejich vyprávění, že přicházejí z minulosti, kdy vzkvétala lidská rasa. Hrdiny pronásleduje gorila Urko - velitel opičí bezpečnosti - a intriky spřádá i Zaius - orangutan, předsedající nejvyšší opičí radě. (novyto)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (15)

Planet of the Apes (1974) 

Aj keď seriál nedosahuje výšin kvality pôvodnych filmov, to najpodstanejšie si zachováva. Cudzie pozemské prostredie, v ktorom sú ľudia buď vykynožovaní alebo otrokmi opíc. Síce oproti filmom vedia rozprávať a môžu mať drobné farmy, v opičej civilizácii sú takmer na úrovni zvierat. Seriál netreba brať ako pokračovanie či dovysvetlenie filmov, ale ako samostaný projekt, akýsi spin-off. Má aj odlišné poslanie než sú filmy. Sci-fi element je prítomný hlavne v úvodnej epizóde a občas aj niektorých ďalších, predovšetkým však ide o dobrodružný seriál, v zaujímavých lokáciách zaliatym slnkom a väčšinou snímaný v exteriéroch, čo si veľmi pochvaľujem, pretože ani v prvej polovici 70. rokov to nebolo pre seriály celkom bežné. Plusom je aj znovuangažovanie Roddyho McDowella, ktorý sa objavil aj vo filmoch, aj keď v inej postave. A keďže ani masky nešli oproti filmom kvalitou dole ani o piaď a každý jedinec má originálnu masku (čo opäť nie je štandart), fanúšik opičej ságy musí mať radosť. Dvojica astronautov je sympatická a spolu s opičím rebelom tvoria (ne)súrodé trio, ktoré sa mnohokrát ocitá v roli hrdinov či osloboditeľov. Ako to už pri starších seriáloch býva, nájde sa tu aj mnoho logických chýb, naivity, stereotypov a klišé pri riešení situácií, ale plne to vyrovnáva nadčasové kúzlo témy opičej planéty. Škoda, že bol seriál kvôli klesajúcej popularite utnutý a nemohol byť normálne dokončený. Možno ak by sa tak stalo, aj tunajšie značne podhodnotené hodnotenie (na imdb má seriál 72 %) by bolo iné. ()

Escape from Tomorrow (1974) (E01) 

Filmy s témou nadvlády opíc patria medzi kulty a tak nie je divu, že o málo rokov neskôr bol natočený aj seriál. Ide o pokračovanie s novými (duo hrdinov) i starými (opice) postavami. Masky sú (asi) prebraté z filmov, takže tam seriál nejde pod laťku. Gorily ostávajú militatné, orangutány rozvážne a šimpanzy zvedavé. Seriál má však čiastočne inú zápletku a hrdinovia sa ozrejmujú so stavom vecí už na začiatku. A hoci téma neprínaša veľa originálneho, je stále atraktívna a spolu s fungujúcou atmosférou to celé drží vysoko nad vodou. ()

The Gladiators (1974) (E02) 

V druhej epizóde sa pokračuje na vlne akčnosti a dobrodružnosti z pilotu, ale obstoja aj niektoré filozofické a pacifické otázky. Scény v exteriéri si užívam. V epizódnej roli sa objavil mladučký Marc Singer. ()

The Trap (1974) (E03) 

Gorily aké čestné a zásadové. Aj keď niektoré momenty neboli celkom logicky dotiahnuté, ale na spoluprácu protichodných strán sa dobre pozeralo a aj občasné hlášky sa vydarili. Dobré efekty v prípade zemetrasení a zrútenia jamy. ()

The Good Seeds (1974) (E04) 

Z astronautov sa vykľujú skvelí farmári. Aj keď sa takmer celý dej odohráva iba na jednej farme, má to fajn zápletku a aj príjemnú (južanskú) atmosféru. Samozrejme, nájdu sa aj logické chybičky...civilizácia (opíc), ktorá vie vyrobiť streľné zbrane, nepozná kladku a pod. ()

The Legacy (1974) (E05) 

Konečne vidíme niečo aj zo sveta budúcnosti, dokonca budúcnosti aj pre samotných astronautov. Taká škoda zničiť to. Klobúk dole za kulisy post-apokalyptického mesta. Na druhej strane je tu aj príjemná "rodinná" línia príbehu. ()

Tomorrow's Tide (1974) (E06) 

Zatiaľ najslabšia epizóda. Nielen kvôli tomu, že sa odohráva celá na jednom mieste - pobreží, ale zaoberá sa iba chytaním rýb a lžami. Záver je zasa na môj vkus príliš odľahčený. Na druhej strane, krásne vidíme, že aj vo svete opíc hýbu svetom intrigy a manipulácie. ()

The Surgeon (1974) (E07) 

Nahliadnutie do opičieho nemocničného sveta, v ktorom opäť nechýba napätie i zaujímavé nové postavy. Opice pokročili, už poznajú aj transfúziu krvi. ()

The Deception (1974) (E08) 

Dvojica zaujímavých tém - jednak téma ekvivalentu kuk-lux-klanu, akurát na ľuďoch, a téma ľuďsko-opičej lásky. Je chválihodné, že masky opíc dovoľujú uroniť slzu. ()

The Horse Race (1974) (E09) 

Preteky a stávky - tak typické pre Amíkov. To by bolo, aby ich všade nepchali. Napriek tomu má epizóda dobrú zápletku a svižné tempo. Záver je zasa pekne akčný. ()

The Interrogation (1974) (E10) 

Epizóda výsluchu v podobe vymývania mozgu má vypätú atmosféru a má mnoho napätých scén. Nechýba ani akcia či fígeľ. Až na komickú bitku v nemocnici ide zatiaľ o najlepšiu epizódu. ()

The Tyrant (1974) (E11) 

Zaujímavá zápletka odhalenia korupcie v opičích radoch, kde sa neštítia ani 'opicovraždy'. "Opica nikdy nezabije druhú opicu" vždy neplatí. Škoda slabšieho záveru, ktorý pôsobí málo vierohodne a trochu chaoticky. ()

The Cure (1974) (E12) 

Karanténa dediny s ľudmi a dvojica astronautov opäť v pozícii záchrancov. Urko zasa znetlivý ešte viac ako inokedy. Celkovo fajn, má to dobré tempo aj akciu, ale obsahuje aj mnoho logických chýb, medzi ktoré neradím to, že astronaut pozná ako vyzerá chinínovník a pozná aj prípravu chinínu a jeho dávkovanie. ()

The Liberator (1974) (E13) 

Akčná epizóda so zdrarilou zápletkou odchytu ľudí. Dobrý nápad je aj mysteriózny prvok chrámu, v ktorom bohovia "trestajú" neposlušných smrťou. Opäť prepojenie s dávnou minulosťou planéty. ()

Up Above the World So High (1974) (E14) 

Záverečná epizóda, aj keď nebola tak plánovaná. Seriál mal pokračovať a určite by sa dostal aj k ozajstnej záverečnej epizóde napr. s témou návratu astronautov spät do svojej doby alebo témou politickej zmeny na planéte opíc. Bohužiaľ bol seriál kvôli klesajúcej popularite utnutý v takto nevhodnej dobe. Samotná epizóda patrí medzi tie priemerné a naviac, zbytočne odľahčené. Lietajúce rogalá a ich podivínsky konštruktér nie sú žiadne terno, rovnako ako ten nedotiahnutý útekový záver. Chystaný puč šimpanzicou bol zaujímavejšou príbehovou líniou, ale dostal iba malý priestor. ()

Reklama

Reklama