Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvorcovia:

David Simon

Hrajú:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (66)

The Wire - Špína Baltimoru (2002) 

Jeden z top seriálov vo svojom žánri. Keďže ale ja mám ešte obľúbenejšie žánre, tak asi ostanem "iba" pri štyroch hviezdach, i keď si objektívne uvedomujem, že The Wire asi už lepší byť ani nemohol. Pokiaľ ale máte averziu voči pouličným dealerom v amerických ghettách, tak sa do The Wire ani nepúšťajte. Asi som si tu našiel obľúbenejšie postavy, než McNulty, ale už aj na ňom vidno, že tvorcovia sa držali veľmi ďaleko od rozdelenia postáv na dobré a zlé, čo je pri súboji polícia verzus predajcovia drog celkom slušný paradox. Dozvedeli sme sa, ako to funguje od ulice až po radnicu a to takým spôsobom, že je lepšie si pozrieť tento seriál než nejaký dokument. ()

Série 1 (2002) (S01) 

Nie zrovna najtypickejšie vystavaná krimi gangsterka. Vizuál trocha zostarol, predsa len móda spred 20 rokov pôsobí dnes už ako osemdesiatky v roku 2002. Ale na hodnotenie to samozrejme nemá žiaden vplyv. Séria obsahuje síce zopár akčnejších scén, neustále sa fuckuje, myslím slovne, sexu je tu ako šafránu. Zato drsných teenagerov ako húb po daždi. A počúvať ich v origináli nemusí zvládnuť každý. Inak sa zameriavame na technické záležitosti typu nekonečného odpočúvania, registrujeme byrokraciu, boj o moc na vyšších miestach a tvrdú prácu radových policajtov, ktorí ale najviac nasadzujú za všetkých krk. ()

Terč (2002) (S01E01) 

Začína to celkom zhusta. Policajná stanica, ulica, súd a prvá vražda. Len tu zatiaľ nie som schopný vysledovať postavy, ktorým budem, snáď, v budúcnosti držať palce. Dominic West na jednej strane barikády a Idris Elba na tej druhej sú tí najcharizmatickejší, ale na ich postavy si skrátka asi treba zvyknúť. Inak je to tu samé fuck, ak seriál pozeráte v originále a keď to počúvate od gangstrov na ulici rovnako, ako od policajtov a nejakých nadriadených na stanici, tak je to trochu ubíjajúce. ()

Zvláštní oddíl (2002) (S01E02) 

Druhou časťou sa už seriál celkom slušne rozbehol, pod kožu sa vám začnú dostávať aj niektoré dôležité postavy. Len toho Elbu tu bolo minimum, asi tak v dvoch krátkych scénach. Na oddelení sa ocitá jeden kolosálny blb a hneď spôsobí poriadne problémy. Čo z toho bude, uvidíme zrejme nabudúce. Takže máme tu, okrem iného, vypočúvanie na stanici, výsluch na pohovke pred činžákom a ohadzovanie policajného auta sklenenými fľašami a televízormi. ()

Nákup (2002) (S01E03) 

Opäť je ďalšia epizóda lepšia než tá predchádzajúca. Seriál už šľape naplno, kto nemal prehľad v tom, čo sa deje, tak tu by už mohlo byť všetko jasnejšie, tvorcovia rozprávajú príbeh prehľadne. Elba síce znova nedostane skoro žiaden priestor, ale tá jedna scéna v podstate úplne stačila. No a pokiaľ vám tu chýbala aj nejaká tá melodramatická linka, tak dôjde aj na sex a užije si Dominic West. ()

Staré případy (2002) (S01E04) 

Trochu inak vystavaná a prerozprávaná epizóda, než tie predchádzajúce. Pribudla nám nová vražda a začíname naplno chápať, prečo sa seriál volá The Wire. Najlepšia je scéna na mieste činu, kde si s dialógmi scenárista nedal príliš roboty, skrátka tu ide iba o rôzne variácie slovíčka fuck. I keď ani nepochybujem, že v reáli by to vyzeralo nejako podobne. ()

Pagery (2002) (S01E05) 

Epizóda sa volá pagery a podľa toho to aj vyzerá. Dej je trochu zmätočný a nie príliš súrodý, ale poteší najmä rozšifrovanie volačiek a to tak, že to vážne potešilo. A určite každého prekvapí, kto na to celé prišiel. A dostal od Westa dokonca aj pusu. Inak sa tu bozkávajú aj dvaja gay gangstery, ale ani tento záber nie je detailný. ()

Odposlech (2002) (S01E06) 

Ten mladučký Michael B. Jordan je nesmierne zlatunký. ()

Jedno zatčení (2002) (S01E07) 

Deje sa tu toho pomerne dosť, rozhodne nuda nehrozí. Vrcholom je istý výsluch na polícii s pointou, že nadávať policajtkám lezbám sa nevypláca. Nemusí sa nasrať iba ona. Ďalšou pointou je zistenie, že drogového bossa číslo jedna len tak nejakým šifrovaním pagerov a telefonovaním z búdok neoblafnete. Keď niečo smrdí, tak to skrátka cíti aj z telefónnej búdky. ()

Poučení (2002) (S01E08) 

Asi jedna z najlepších epizód prvej sezóny. Pribudnú nám nejaké mŕtvoly, bez toho by to nebolo ono. Ale zaujmú viac iné scény, ako napríklad sledovačka dvoch McNultyho špuntov Stringera Bella v tržnici. Alebo návšteva vysokej školy s prekvapivým zistením. Na ústredí to medzi nadriadenými a podriadenými pekne vrie, s tým by mal problémy si poradiť aj rada Vacátko. ()

Zápas (2002) (S01E09) 

"Asi sme si šľahli sódu..." ()

Cena (2002) (S01E10) 

Väčšinu času ideme vo vyšľapaných chodníčkoch, ale finále ponúkne niečo, čo by ste asi nečakali. Epizóda tak graduje na úrovni celovečerného filmu. Silnejšiu scénu tu má aj Idris Elba, pokiaľ vám jeho prítomnosť poväčšinu seriálu pripadá nedostatočná. Cítiť, že séria sa blíži do finále a dá sa očakávať, že nás čakajú tie najsilnejšie tri epizódy. ()

Hon (2002) (S01E11) 

Po všetkých stránkach najlepšia epizóda doposiaľ, ale tak blížime sa k finále, niet sa čo čo diviť. V podstate niet ani čo dodať, len ísť rýchlo na ten zvyšok... ()

Úklid (2002) (S01E12) 

Tie stretnutia s vyššou ligou v snobských kanceláriách sú hajlajtom epizódy, ale patria aj k vrcholom celej série. Nikomu vlastne na ničom nezáleží, len radovým policajtom, ktorí denne nasadzujú krk za asi trochu menej peňazí než senátor a jeho poskoci. Inak menej akčná epizóda, ale prostredie strieda prostredie a tak nuda nehrozí. Inak ide o nádych pred finále. ()

Rozsudek (2002) (S01E13) 

Asi ani niet čo vyčítať, skôr ide o to, ako ste vnímali sériu ako celok a potom ste s finále buď maximálne spokojní, alebo veľmi spokojní. Tí, ktorých by finále nebavilo, už aj tak so seriálom skončili skôr. Osobne patrím teda k druhej kategórii, finále v súdnej sieni som si užil, otvorené dvierka ma až tak nepotešili, mohlo to skončiť absolútne a do druhej série vstúpiť s čistým štítom. ()

Série 2 (2003) (S02) 

Že sa mi druhá séria bude páčiť ešte viac ako prvá, som zistil hneď v pilote a ďalej som sa v tomto názore neustále utvrdzoval. Nachádzam tu dve päťhviezdičkové epizódy, inak je celá sezóna kvalitatívne veľmi vyrovnaná. Mňa skrátka tieto pašerácke zápletky odohrávajúce sa v mestských prístavoch vždy bavili a preto aj dúfam, že neuzavreté línie sa presunú do ďalšej sezóny a prostredie prístavu nadobro neopustíme. Nakoniec aj ten názov The Wire mal svoje opodstatnenie, aj keď primárne ho určila zápletka prvej sezóny. ()

Odliv (2003) (S02E01) 

No povedzme, že na základe posledných scén by som povedal, že nás čaká ešte lepšia séria, než tá prvá. ()

Přidružené škody (2003) (S02E02) 

Druhá epizóda sa nesie v duchu tej prvej, ale dostávame už dosť jasných odpovedí. Čiže vieme, proti komu bude policajné oddelenie pátrať, respektíve bojovať a niečo dôležité sem tam povedia aj starí antihrdinovia. A možno sa to celé nejako dokopy prepletie a bude to "nářez". Zatiaľ to tak u mňa vyzerá, že táto prístavná séria ma zaujme ešte o niečo viac ako odpočúvacia. Ale tipujem, že sa bude aj odpočúvať. ()

Jed (2003) (S02E03) 

Keď budete môcť vsadiť na súboj malého psa a krysy, tak nikdy nevsádzajte na krysu. Ono je to dosť jednoznačné. Inka táto epizóda šľape od začiatku do konca, stále sa niečo deje a každou scénou sa mení aj prostredie. Tentokrát strávime viac času aj vo väznici a priamo s ňou je spätý aj samotný názov tohto dielu, nechajte sa prekvapiť. Vystupujú tu snáď všetky postavy, na svoje si prídu aj tí, ktorým v tejto sérii chýbal Idris Elba. ()

Závažné případy (2003) (S02E04) 

Pri The Wire mi vôbec nevadí, že tu máme aj osobné vzťahové dejové línie. Práve naopak, tie vôbec dej nespomaľujú a k postavám získavame bližší vzťah. Prípad sa posúva vpred, aj keď takpovediac skôr okľukou. V base je poprask kvôli udalostiam z minulej epizódy a dokonca sa aj dozvieme (spoločne s políciou), kto umožňuje prevoz drog dovnútra. Nechýbajú ani scény v bare s chlapíkmi za barom s poldecákom v rukách, čo je skrátka základ :) ()

Súvisiace novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (viac)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (viac)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (viac)

Reklama

Reklama