Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Československo Teta (viac)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

V strašidelnom rodinnom sídle Frankensteinovského rodu dokončuje barón Henry Frankenstein svoj najnovší vynález - umelého človeka. Bytosť s mozgom génia a silou stroja sa má stať neoceniteľným a toľko vytúženým pomocníkom človeka. Medzitým z cirkusu uteká Max, opustený a stále hladný chlapec, ktorému na zámok pomôže vodník Alois. Zámok je pre Maxa ideálnym útočiskom, kde sa okamžite zoznamuje so  zvláštnym obyvateľstvom na čele s Bielou pani, grófom Draculom a inými strašidlami, ktorých, ako je už každému jasné, sa vôbec netreba báť. Niečo iné si však myslí kováč Hufschmidt, ktorý chce proti barónovi poštvať celé, inak pokojné mestečko. Barón sa však nebojí a s hrdosťou má v pláne všetkým predviesť svoj najnovší vynález. Volá sa Albert, ale na génia sa rozhodne nepodobá. (RTVS)

(viac)

Recenzie (117)

mis-ko 

všetky recenzie používateľa

Dolnouhorský "Frankestein" a jeho výtvor nám spolu s ostatnými, vôbec nie prirodzenými (Biela pani, Ohnivý Sepp a ďalší, obyvateľmi tajomného hradu ponúkajú naozaj obrovskú dávku fantasmagorickej zábavy. Jakubisko sa nezaprie ani v tomto seriáli a spolu s hercami naplno využívajú všetok poskytnutý priestor. ()

Dupac 

všetky recenzie používateľa

Dětská vzpomínka na uhrančivý seriál s na tuzemské poměry nevídanou atmosférou a výpravou (se spoustou roztomilých strašidel a oldschoolových triků) se tříská (po první epizodě) s pověstnou režisérskou nestřídmostí, hraničící až s exhibicí, a opravdu kulervoucím dabingem (zde ve slovenštině, ale s češtinou je to podobné). Po druhém díle seriál naštěstí ovládne charismatická babča (teta) a ten získá neodolatelnou atmosféru osmdesátkových hororových béček. Závěrečná myšlenka, že by nikdo neměl zůstat sám na tom širém světě, mi přijde v seriálu, určeném hlavně dětem, skvělá. ()

Reklama

Nonna 

všetky recenzie používateľa

Seriál opravdu rodinný, protože si v něm svoje najdou všechny věkové kategorie. Postavy (řečeno terminologií z Arabely) z pohádek pro dospělé (Dracula, Vlkodlak, Frankenstein a jeho monstrum) žijí v seriálu vedle postav z dětských pohádek (Bílá paní, Ohnivec, Vodník) a vytvářejí kouzelné spojení. Hlavním pojítkem mezi všemi je Teta, hraběnka Frankensteinová, která se po letech vrací udělat pořádek na svůj hrad a sirotek Max, který se po útěku od komediantů na hrad uchýlil také. Jakubiskovy pohádky jsou vždy trochu víc sirové (Perinbaba), než je zvykem u nás v Čechách, naturalističtěji ukazují lidskou zlobu, nenávist, závist a malost (kovář a všichni vesničani), ale o to víc i sílu lásky a přátelství.Skvěle se mu povedlo i mezinárodní herecké obsazení. Na tuhle pohádku se dá dívat mnohokrát a neomrzí. (Verze v původní slovenštině je daleko lepší než v českém překladu.) ()

Gamekeeper77 

všetky recenzie používateľa

Tenhle seriál jsem poprvé viděl v tom nejlepším možném věku. Byl jsem z něho tenkrát unešený. Ta frankensteinovská atmosféra mě úplně pohltila a na dlouhé roky zůstala v mojí mysli. Nedávno Tetu znovu vysilali. Měl jsem strach, že si zkazím dojem. Naštěstí se tak nestalo a já se po 25 letech ujistil, že Teta je opravdu výborná. Jediná škoda, že ji předabovali do češtiny. Ve slovenštině to bylo samozřejmě mnohem lepší. 85%. ()

diodoros 

všetky recenzie používateľa

Perfektný seriál parodujúci klasické hororové a duchárske diela a postavy poprepletaný Jakubiskovou obrazotvornosťou a poetikou. Všetky postavy sú zahraté výborne, každá z nich tu má dostatok priestoru, každá je výborne premyslená a žiadna nie je čierno-biela. Hudba je dobrá - miestami klasická, miestami "osemdesiatková" a atmosféru scén podfarbuje výborne. Dej je čisto rozprávkový (pochopiteľne) a zozačiatku hlavne parodický, v polovici sa zvrtne do romantiky a celý seriál sa končí vyslovene ultra-happyendom, ktorý miestami príde až otravný. Posolstvo a myšlienka o prítomnosti "príšery" vo vnútri každého z nás a najmä dôležitosti lásky, bez ktorej človek nie je človekom je tiež klasická rozprávkovo-romantická. Niektoré efekty sú vytvorené celkom kvalitne (na dobu vzniku), niektoré nie. Najsilnejšou stránkou seriálu je ale komediálna stránka a ona paródia na legendárne príšery a strašidlá, ktorá vrcholí v scéne v hostinci v poslednom diely. Napriek pár neduhom a miernej až sentimentalite a žmýkačke na slzy v závere ide o perfektný seriál, pri ktorom sa môžu pobaviť starší aj mladší. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (11)

  • Podľa informácií z Kysuckého múzea v Čadci sú vo filme parné lokomotívy historickej úvraťovej železničky. Pre scény z vlaku boli použité upravené osobné vozne zapožičané v roku 1983 od pribylinskej Lesnej železničky v Liptovskom Hrádku, ktoré neskôr zhoreli počas požiaru v depe. Úzkokoľajná lesná železnica s úvraťovým systémom je dnes jedinou fungujúcou historickou úvraťovou železnicou v Európe a jednou z mála vo svete. (Raccoon.city)
  • Počas natáčania v Rakúsku mali československí herci také malé diéty, že väčšinu, čo skonzumovali a vypili, zaplatili zahraniční kolegovia. (Raccoon.city)
  • Počas natáčania seriálu sa Andymu Hricovi (kováč) narodil syn. Herec urobil vo svojom dome párty so všetkými zahraničnými hercami a minul za ňu celý svoj honorár za účinkovanie v seriáli. Každý z hostí doniesol veľké balenie plienok Pampers, o ktorých u nás vtedy nebolo ani chyrovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama