Reklama

Reklama

Losers

(seriál)
všetky plagáty
Dokumentárny / Športový
USA, 2019, 4 h 14 min (Minutáž: 25–37 min)

VOD (1)

Epizódy(8)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (9)

Losers (2019) 

Jeden príbeh je veľmi emotívny, 5. epizóda a stratený v púšti. Klobúk dole pred vytrvalosťou a odolnosťou tohto človeka. Rovnako druhá epizóda ma ako veľkého futbalového priaznivca zaujala, aj keď sa točila iba okolo klubu ktorý v tom čase pôsobil v štvrtej najvyššej anglickej ligovej súťaži. Rovnako ešte príbeh o curlingu Stone Cold o športovci, kvôli ktorému musel tento šport zmeniť svoje pravidlá a preteky psích záprahov v epizóde Aliy boli pomerne dobre spracované (aj keď v šestke už bolo cítiť povinný feminizmus a obrovskú krivdu večne druhej či tretej ženy) ostatné príbehy boli pomerne veľkým sklamaním a osobne mi chýbal príbeh o hokeji, baseballe či americkom futbale a nejaká dlhšia séria prehier vo finále či neúspešných sezón bez postupu do vyraďovacej časti. Bolo to však hlavne o jednotlivcoch. Zo Slovenska by si účasť v dokumente zaslúžil basketbalový tým z môjho mesta, ktorý v našej najvyššej súťaži nezvíťazili v 52 po sebe idúcich zápasoch až si konečne poradili s vysokoškolákmi z Bratislavy... ()

The Miscast Champion (2019) (E01) 

Životný príbeh Michaela Bentta, bývalého úspešného boxera, ktorý sa neskôr stal hercom a stvárnil Sonnyho Listona vo filme Ali, napriek tomu že bol vybraný ako dvojka po Willovi Smithovi a ktorý je mimo iné autorom niekoľkých publikácii o boxe. Natočené zaujímavým štýlom, s animovanými prestrihmi, možno trochu zbytočne dlhé. ()

The Jaws of Victory (2019) (E02) 

V sezóne 1986/87 došlo v Anglicku reorganizácii súťaží a tak od ďalšieho ročníka posledný tým 4.divízie čakal zostup medzi amatérov, čo ľahko mohlo znamenať koniec klubu Torquay United. V súboji na diaľku proti týmom Burnley a Lincoln City nakoniec klubu Torquay v stretnutí posledného kola proti Crewe Alexandra pomohol bod získať nečakaný spoluháč - policajný pes. Ako fanúšika futbalovej histórie ma to potešilo a pochybujem že ešte niektorá z epizód bude takáto úsmevná. ()

Judgement (2019) (E03) 

Surya Bonalyová bola dievčina, ktorú si adoptovali francúzsky rodičia a začala sa venovať krasokorčuľovaniu, niekoľkrát vyhrala domáci šampionát a predsa na medzinárodnej scéne nezaznamenala veľký úspech.Počas vystúpenia na olympiáde v Lillehameri ako jediná spadla a skončila štvrtá, takže porota bola rasistická. Veď ona vlastne mala dostať zlatú medailu, pretože je afroameričanka a vie stáť na korčuliach....ako inak sa to tvorcovia snažili obrátiť na rasové predsudky v tomto športe. Nedostatok talentu jednoducho po 20 rokoch od ukončenia jej kariéry nepriznáme a spravíme z toho rasistický príbeh, taký skrátka liberálny Netflix je. Alebo ako rasistická biela porota v športe pre bielych jej na majstrovstvách sveta dala "iba" striebro a zlato dostala aziatka z Japonska.V dokumente však sama priznáva, že jej tréner ju uprednostňoval pred ostatnými deťmi a venoval jej podstatne viac času, tak otázkou ostáva kto bol skutočne diskriminovaný. Surya v závere programu hovorí, že navštevuje školy pre čierne deti a hovorí im, že krasokorčuľovanie nie je iba pre bielych ľudí. Tak kto je tu rasista???Rozmýšľam, že každému programu, v ktorom budú afroameričania vykresľovaný ako obete vymyslených rasových predsudkov, budem odteraz dávať hodnotenie odpad, pretože vždy ma iritovali ľudia ktorý prekrúcali skutočnosť tak, aby im vyhovovala. ()

Stone Cold (2019) (E04) 

Prehra v kanadskom národnom pohári v curlingu roku 1985 motivovala športovca menom Pat Ryan k zmene štýlu hru, ktorá viedla v roku 1993 až k tomu, že federácia zastrešujúca tento šport musela zmeniť pravidlá, pretože spôsob, ktorým Pat Ryan dosahoval víťazstvá bol pre divákov málo atraktívny...Al Hackner, ktorý je žijúcou legendou tohto športu víťazstvom v pohári Brief roku 1985 Pata Ryana doslova šokoval a tak si pripravil spôsob, ktorým dosahoval víťazstva za každú cenu, ale navždy zmenil tvár tohto kedysi doslova "ľudového" športu. Aj hokej či futbal v priebehu rokov menili pravidlá, aby sa hra stala atraktívnejšou a aj v kanadsko-americkej NHL sa občas menili pravidlá kvôli jednému človeku, ale predsa len tento dokument ukazuje, čo so športom populárnym v celej Kanade dokázal spraviť jeden človek. Vzhľadom k tomu, že ma curling pramálo zaujíma bol dokument natočený viac ako pútavo. ()

Lost in the Desert (2019) (E05) 

Mauro Prosperi, talianský policajný dôstojník a športovec, ktorý sa stratil v púšti počas pretekov Marathon des Sables v roku 1994 v danom roku do cieľa nikdy nedobehol. Počas piesočnej búrky sa stratil v púšti, kde zablúdil a až po 9 dňoch ho našli vojaci v militantnej zóne v Alžírsku, mieste vzdialenom 233 kilometrov od cieľa v Maroku. Keďže pobyt v púšti prežil, bol napriek tomu že pátranie po ňom organizátori vzdali po 5 dňoch jednoznačným víťazom pretekov...celkom milýpríbeh o sie ľudského ducha, ale tá obrovská smola, keď zapálil svoj spací vak a ďalší odev práve vo chvíli keď začul helikoptéru a ešte presne v ten istý moment sa zodvihla ďalšia piesočná búrka to celé pokazil. Ale prikrášlený príbeh sa lepšie predáva... ()

Aliy (2019) (E06) 

Iditarod sú preteky psích záprahov, ktoré sa konajú na Aljaške medzi mestami Anchorage a Nome a majú dĺžku viac ako 1.500 kilometrov. Alyi Zirskiová je žena, ktorá sa pravidelne umiestňuje na nižších priečkach a niekoľkokrát skončila druhá. V roku 2014 mala k víťazstvu najbližšie, ale v snehovej búrke ju prebehol Dallas Seavey, 5 násobný víťaz a všetci Alyi vraveli, že má nevýhodu lebo je žena...a tak má Dallas výhodu že jeho psy ťahajú na 1.500 kilometrov dlhom úseku 30 kíl naviac, pretože Dallas je kus chlapa. Aby jej prehra v 2014 vyzerala ešte lepšie Dallasov otec Mitch bol podľa dokumentu diskvalifikovaný keď pre búrkou prišiel na kontrolný checkpoint po Alyi napriek tomu, že na oficiálnej stránke pretekov mu doteraz patrí tretie miesto. Tvorcovia Alyi vykreslia aj ako cieľenú obeť útočníka na snežnom skútri, ale Arnold Demoski to vnímal ako útok na to, že pretekári týrajú psov a viac doriadil iného závodníka Jeffa Kinga. Začalo ma strašne baviť hľadať to množstvo chýb, ktoré robí Netflix a ako vytvára false stories, len aby to vyzeralo lepšie. ()

Black Jack (2019) (E07) 

Blackjack a Morgan Ryan, šašovia bez akéhokoľvek športového talentu začali predvádzať triky s loptami, nakoľko sa Ryan nemal najmenšiu šancu presadiť ako profesionálny hráč. Ešte aj na úroveň ostatných dokumentov na veľmi nízkej úrovni, napriek tomu že Ryan baví detičky ako basketbalový kúzelník to nestálo vôbec za reč. ()

The 72nd Hole (2019) (E08) 

Jean Van de Velde mal pred 18. jamkou náskok 3 úderov a bol na najlepšej ceste stať sa víťazom prestížneho turnaja British open v golfe. Napriek tejto výhode pokazil asi všetko, čo sa dalo a skončil druhý...konečne príbeh ktorý zodpovedá aj názvu seriálu, ozaj o lúzrovi, pretože Jeannovi ozaj nič nevyšlo a premárnil šancu stať sa po 92 rokoch prvým francúzskym víťazom od roku 1907 na tomto turnaji. Napriek tomu pomohol k zvýšeniu záujme o tento šport v rodnom Francúzsku, určite však tento dokument nezvýšil môj záujem o golf. Lepšie ako predchádzajúca epizóda, ale pre mňa nezáživný šport tak aj nižšie hodnotenie. ()

Reklama

Reklama